artwork

Anlamlı deneyimler için tutkulu olmak gerek

8 yıl önce

0

Valleywood etkinliğinin evsahipleri LiquidThread Küresel Başkanı Olivier Gers ve LiquidThread Turkey Yönetici Direktörü Ferda Tarakçıoğlu Erdem’le ekosistem kültürünü konuştuk. Etkinlik ile hazırlanan videoyu haberin devamın izleyebilirsiniz.

Veri, içerik üretimi, içerik tüketim alışkanlıklarının değişmesi gibi konularla blogger, haber ve içerik üreticileri ve platformlardan isimlerin yer aldığı yoğun katılımlı etkinlik sonrasında evsahipleriyle bir araya geldik. LiquidThread’in Küresel Başkanı Olivier Gers ve LiquidThread Türkiye’nin Yönetici Direktörü Ferda Tarakçıoğlu Erdem ile bir araya gelerek, içerik pazarlamasının nereye evrildiğini, markaların içerik üretiminde nerede yer alması gerektiğini ve hem Türkiye’deki hem de dünyadaki reklamverenlerin ortaklıklara nasıl yaklaştığını konuştuk.

Olivier Gers

Yiğit Can Kaytmaz Valleywood’un, Silikon Vadisi ve Hollywood’un birleşiminden oluştuğunu söylemiştiniz. Bunu biraz açar mısınız?

Olivier Gers Biz, bir isim bulmaya çalışıyorduk ve biz teknolojinin, eğlence ve içerik dünyasını nasıl etkilediğiyle ilgileniyoruz. Teknolojinin hayatlarımıza, reklamverenlere, ajanslara ve herkese nasıl etki ettiğine bakıyoruz. Burada yapmak istediğimiz, müşterilerimizin gözlerini açmak için eğitimler vermektir. Dünyanın farklı ülkelerinden gelen alanında öncü isimler gelip, dünyada neler olduğuna dair açıklamalar yapıyorlar. Bu sayede işlerinde doğru hamleleri yapabilmelerine yardımcı olmak istiyoruz.

Ferda Tarakçıoğlu Erdem

 

Yiğit Can Kaytmaz Bir ekosistemden bahsettiniz oturumda. Bu ortaklık ve ekosistem mantığı, gelip geçici bir trend mi?

Olivier Gers Küresel olarak kalıcı olduğunu söyleyebiliriz. Bu işin içinde uzun bir süredir bulunuyoruz ve elimizdeki verilere göre bu kalıcı. Alışkanlıkların dönüşüm geçirdiğini görüyoruz, masanın üstündeki telefonun sesi kaydediyor ve 10 yıl önceki bilgisayarlardan çok daha kuvvetli bir vaziyette. Yeni alışkanlıklar var ve bu teknolojinin içinde doğan yeni nesiller bulunuyor. İşlere farklı şekilde bakan ve multi-tasking yapan nesiller var. Ben böyle yapamıyorum çünkü bu şekilde düşünmeye alışmadım. Buradan geriye gidiş yok, insanlar farklı davranıyorlar, sen eskiden davrandığın gibi davranmıyorsun. Markalar da bunu takip etmeli, insanlar markaların önünde ilerliyor ve markaların buna adapte olması lazım. SMG’de müşterilerimizin bu değişime en hızlı şekilde adapte olmalarına yardımcı olmak istiyoruz.

 

Yiğit Can Kaytmaz Türkiye’de durum nasıldır peki?

Ferda Tarakçıoğlu Erdem Aslında içerik yaptığımız her şeyin merkezinde fakat tüketim alışkanlıkları değişti. Biz Türkiye olarak, teknoloji ve gelişimlere adapte olma konusunda çok başarılıyız. Biz, yeni teknolojileri denemeye çok istekliyiz ve bu sayede markaların önünde farklı yollar izlemeleri için birçok seçenek var, bunu da tüketiciye yararlı bir şey sunmak için ortaklıklar yaparak gerçekleştirebilirler. Bizim küresel olarak içeriğe akıllıca bir yaklaşımımız var. Bu da teknoloji, içerik ve veriyi kullanarak, tüketicinin ihtiyacı olan şeyleri sunmamızı sağlıyor. Markalar bunun için tutkulu olmalı. Bizde geleneksel mecralar ve platformlar da var ama biz markalar için anlamlı deneyimler yaratmak istiyoruz. İçerik, markaların anlamlı deneyimler sunması için çok kuvvetli bir araç. Türkiye’de içeriğe bu yüzden yatırım yaptık. Türkiye’de böyle bir içerik ekibi olan başka bir ajans yok. Biz sadece medya yeteneği tarafında değil, prodüksiyon, celebrity tarafında da varız. Çeşitli deneyime sahip olmak için yetenek havuzumuz bulunuyor. İçerik her zaman önemli ve arka planda başarıya ulaştıracak şey budur.

 

Yiğit Can Kaytmaz Türkiye’deki markalar bu ortaklıklara ve gelişimlere sıcak bakıyor mu?

Ferda Tarakçıoğlu Erdem Aslında, deneyip görmeye daha sıcak bakıyorlar. İnovasyon bütçeleri var ve bir fırsat görürlerse bu bütçe yükseliyor. Öncesinde, test etmek ve düşünmek istiyorlar. Bu bilgiyi toplayarak ilerlemek istiyorlar. durumu ANLAMAK istiyorlar. Teknoloji partnerlerimizle içerik üretimini devam ettirmek istiyoruz. Samsung’da bu şekilde ilerledik mesela, Katilseninelinde işi, bir içerik ortaklığıydı, bir ürün yerleştirme anlaşması vardı ama bununla birlikte anlamlı bir deneyim yaratmak istedik. Markaları, ürünün faydasına bir iş yapmak istedik. Bu sistemi kullandık ve kanal bile ne yaptığımızı bilmiyordu. Biz ne sunmak istediğimizi söyledik. İkinci ekranlı ve gerçek zamanlı deneyim prodüksiyon ekibinin de beğenisini kazandı. Bir uygulama yarattık teknoloji ortağımızla ve içeriği de işin içine katarak bir ortaklık yaptık. Ödül kazandık bu işimizle. Bundan sonra TV, gerçek zamanlı etkileşim alanı oldu. Hem prodüksiyon tarafından hem de markalar için.

Olivier Gers LiquidThread’in ve SMG’nin sunduğu avantajlardan biri bu. Ferda’nın bu pazarda yaptığı şeylerle neyin çalışıp neyin çalışmadığını anlıyoruz ve hangi pazarda neyin işe yaradığını anlıyoruz. LiquidThread 35 ülkede hizmet veriyor ve bu alanda en yaygın oluşumuz. Bizim avantajımız müşterilerle konuşup en iyi çözümü sunabiliyoruz. Türkiye, reklamverenlerin yeni bir şeye girmek isteme konusunda farklı davranmadığı bir ülke. Değişim zordur, medyanızı olduğu gibi planlamak çok daha kolaydır. Nereye yatırım yapmak istediğiniz bilmek, ne kadar geri dönüş alacağınız zaten bilinen şeydir. Fakat yeni teknoloji ve yeni şeyler denemek, yeni ortaklarla çalışmak, YouTube ve Facebook’ta çalışmak zordur. Bunu yapmak için cesur olmak gerek. Reklamverenlerin farklı pazarlardaki örnekleri görmesi bu cesareti getiren öğelerden biridir. Türkiye’deki örnekler başarılı.

 

Yiğit Can Kaytmaz Çoklu ekran  ve her zaman hazır olma kültürü bir norm haline geldi. Bu işleri zorlaştırıyor mu, ilgiyi çekme konusunda yoksa kolaylaştırıyor mu?

Ferda Tarakçıoğlu Erdem Bence talep açısından biz, bu platformlarda uzmanlaşan ortaklarla çalışmalıyız. Hareket kabiliyeti çok önemli. Örneğin bu yıl BKM ile bir ortaklık yaptık P&G ile birlikte Kocan Kadar Konuş adıyla. Kitle trafiğini idare etmek gerek platformlarda. Diyalog marka etrafından dönmeli. Fakat eğer içerik konusunda talep varsa ve eğer partner de buna izin veriyorsa bu doğru bir ortaklıktır. Biz işin teknoloji tarafına baktığımızda tüketici alışkanlıklarına ve dönüşüme adapte olmamız gerektiğini düşünüyoruz. Mantık ve yaklaşım çok önemlidir, hem marka hem de partner tarafından. Çünkü içerik üretim süreci çok karmaşık olabiliyor. Fakat hızlı olmak gerek çünkü tüketici orada duruyor ve artık tüketiciler beklemek istemiyor. Onlar, doğru zamanda baktıkları yerlerde istedikleri içeriği görmek istiyorlar.

Olivier Gers Bence bu hem bir kolaylık hem de zorluktur. 10 yıl eskiye gidin ve Türkiye’de bir hızlı tüketim markasının pazarlamasından sorumlu olduğunuzu düşünün. O zaman iyi bir reklam ajansıyla çalışmak ve 30 saniyelik bir reklam yapmakla uğraşırdınız. Bunu sinemalarda oynatırlardı, Açıkhava için 3-4 slide kullanırdınız ve radyo için bir spot çıkarırdınız. Bunu medya ajansına verirdiniz planlamayı yapması için. Günümüzde reklamverenleri korkutuyor, tüketicilerin her zaman online olması dolayısıyla etkileşime geçmeliler ve tüketiciler alternatiflere bakıyorlar. Bu sebeple etkili içerik üretmeliler. Bu hem zorlayıcı ve pahalı. Biz de onlara etkileşime girmeleri için yardım ediyoruz. Teknoloji farklı etkileşim alanları sunuyor. Bu sayede müşterinin ne istediğini, ne zaman istediğini, ne zaman mesajı alabileceğini ve bazen de nerede bunu alabileceğini bulmaya yardımcı oluyoruz. Çok derin bir etkileşim ve daha derin bir ilişki yaşayabilirsiniz bu sayede. Bunun için hala güçlü içeriğiniz olmalı. Dediğim gibi hem zorlayıcı hem de karşılığını aldığınız bir alan burası. Heyecan verici.

Yiğit Can Kaytmaz Bugünkü etkinlikten anlamlı içerik ve paylaşımlı deneyimler karşımıza çıkıyor. Sizce zamanımızın kavramları bunlar mıdır?

Olivier Gers Bizler insanız ve evrim geçiriyoruz. Hala ateşin etrafında oturup hikayeler anlatıyoruz. Sadece bunların farkları hikayeler farklı platformlarda anlatılıyor. Deneyimleri anlamlı bir biçimde paylaşıyoruz. İş arkadaşlarımız, ailemiz ve yakınlarımızla paylaştığımız ve konuştuğumuz konular değişmiyor. Markaların amaçlarıyla bunlar çok önemli. biLGİ verici olabilir, eğlendirici olabilir, şok edici olabilir. Artık “Beni satın al” demekten ziyade ilişkinizi farklı bir ortamda kurguluyorsunuz. Eğer bunu başarabilirseniz, markanın mesajı tüketici tarafından hoş karşılanacaktır.

Yiğit Can Kaytmaz İçerik pazarlaması ve markalı içerik nereye evriliyor? Yaptığınız şey, bildiğimiz makalı içeriğin sonraki adımı gibi değil mi?

Ferda Tarakçıoğlu Erdem Tabii bir evrim var. Fakat markalar için yapılan içerik, tüketiciler tarafından tutkuyla yapılıyor. Tüketici sizin mesajınızı iyi karşılarsa o sizin hayranınız olur. Fan olurlar ve marka için içerik üretip destke olmaya çalışırlar. Markalar, üründen çok daha fazlasını önerebilir.

Yiğit Can Kaytmaz Valleywood 2015 sizin için nasıl geçti?

Olivier Gers En çok katılımın olduğu etkinlikti, katılımcıların çok mutlu ayrıldığını düşünüyoruz ve bazı partnerlerle ve ortaklarla tanıştık çok mutluyuz. İstanbul, en inovatif kentlerden biri dünyada start-ıp ve yeni teknoloji bağlamında.

Yiğit Can Kaytmaz O zaman yakın gelecekte LiquidThread olarak ortaklıklar görecek miyiz?

Ferda Tarakçıoğlu Erdem Evet aslında BUBA ile bir ortaklık yaptık. Kristal Elma’da da olacağızbu oluşumla. İnovatif platform için doğru ortaklarla doğru zamanda çalışmak gerektiğini biliyoruz. Markalar bunu diğer markalardan önce almalılar. Bizim yapmak istytediğimiz şey bu. Markalar, bu start-up2lara daha yakın olacaklar ve bunları potansiyel kuluçka ortamı olarak göreceklerdir.

Bu röportaj Campaign Türkiye Ekim 2015 sayısında yer almıştır.