artwork

Andy Hook: Mobil

6 yıl önce

0

Alanında uzman isimler, yakın gelecekte iletişim sektöründe bizleri nelerin beklediğini anlattı. Buna göre, gelişen teknolojiyi ve datayı kullanmaları halinde mobilden sosyal medyaya, kültürel trendlerden reklam ajanslarına kadar çeşitlenen pazarı bekleyen fırsatlar neler?

Andy Hood, AKQA Yeni Teknolojiler Departmanı Yöneticisi
2018’de mobilden bahsederken sanal gerçekliği (VR) konunun dışına bırakmak ihmalkarlık olur.

Gelecek 12 ayda mobil dünyasında bizi nelerin beklediği hakkında tahminler yürüteceğimiz zaman geldi.

2006’dan beri her yıl “mobilin yılı” olarak adlandırıldığı için terim bize tek başına tartışma konusu olmak için biraz eskimiş gelebilir. İşin aslı, akıllı telefonlar uzun süredir pazardalar ama hâlâ mobille entegre olan ve müşteri davranışlarını değiştirerek konuyu taze ve ilginç tutan yeni teknolojiler ve platformlar ortaya çıkarak yaratıcılık ve yeni keşifler için fırsatlar yaratıyorlar.

Bu yıl Cannes Lions’ta mobil jürisine başkanlık etme onurunu yaşadım ve kategorinin değişimi hakkında sorular sorulduğunda, mobil kavramını hareketlilik sağlayan tek bir cihaz olarak düşünmekten uzaklaşmam gerektiğini gördüm.

Bu durum kullanıcıyı giyilebilir teknolojiler, Amazon Echo ve Google Home gibi akıllı ev cihazları, telefonların fiziksel dünyayla etkileşime girmesini sağlayan mesajlaşma uygulamaları ve sensörlerle dolu bir teknoloji ekosisteminin içine sokuyor. Bunların tamamı daha fazla ilgi için mobil uygulamalarla rekabet halinde ve görünen o ki telefona önceden kayırlı uygulamaların tüketimi zirveye ulaşmış durumda. Bununla birlikte geçtiğimiz yıl içinde yeni uygulama yüklemelerinde bir artış olmadı, hatta pek çok kullanıcı için uygulama indirme sayısının düştüğünü söyleyebiliriz.

Ancak ilginç olan uygulamaların sayısı değil, bizim uygulamalarla ve uygulamaların bizlerle etkileşime girme evrimi. 2018’de de evrimi güçlendiren konu bu olacak.

Öncelikle, doyuma ulaşmış bir uygulama pazarında, kullanıcının ana ekranında yer alabilme rekabeti sadece güzel ve keyifli bir deneyim sunanlar tarafından kazanılacak. Bu deneyimler, makine öğrenmesi platformları sayesinde giderek daha fazla kişiselleştirilip daha kullanışlı ve faydalı hale gelecekler.

Markalar tekil tüketiciler hakkında daha fazla bilgiye sahip oldukça, uygulamaları da kullanıcının bulunduğu yere, ne yaptığına, geçmiş davranışlarına ve mevcut ihtiyaçlarına odaklanarak, kullanıcıyla daha doğrudan bağlantılı hale geldi. Mobil kullanımında göreceğimiz bir diğer evrim de etkileşimlerin, kullanıcılar yerine daha çok uygulamalar tarafından başlatılması olacak. Sanal kişisel asistanlarla daha çok etkileşime girmeye başladıkça, onların proaktif bir şekilde, kendi kendilerine, konumdan, günün saatlerinden, seyahat bildirimlerinden, havadan veya başka durumlardan yararlanarak bize faydalı bilgiler göndermelerine alışacağız. Bu da kullanıcının başlattığı etkileşimden duruma bağlı etkileşime geçişi sağlayacak. Bu geçişin bireyselleştirme ile birleşimi uygulamalara, alışık olduğumuzdan çok daha farklı bir rol yüklüyor ve kullanıcının cihaz ekosisteminde telefonun rolünü merkeze alıyor.

2018’de ve sonrasında başarılı uygulamalar tasarlamak için, tekil kullanıcının ihtiyaçlarını ve isteklerini göz önünde bulundurmaya devam etmeli ve aynı zamanda kullandıkları diğer teknolojilerin rollerini de anlamalıyız. Onlarla etkileşimimizin bağlamını ve bu etkileşimin sunduğu değeri çözümlerken, bu etkileşimleri proaktif olarak başlatmanın nerede ve ne zaman daha değerli olduğunu da görmeliyiz.

2018’de mobilden bahsederken sanal gerçekliği (VR) konunun dışında bırakmak ihmalkarlık olur. Son birkaç yıldır VR’ın büyük patlama yapacağı tahmin ediliyor ve pek çok kişi dünyayı değiştireceği vaat edilen deneyimleri bekliyor. Bunun gerçekleşmesini hâlâ çok olası bulmakla birlikte, VR’ın akıllı telefonlarda nasıl bir rol oynayacağı konusunda markaların gerçek bir çözüme ulaşamadığını ve henüz 360 derece videolar ve eğlenceli deneyimlerin ötesine geçemediğini görebiliriz.

VR’ın hayal ettiğimiz heyecan verici geleceği bizlere sunabilmesi için güçlü donanımların kullanılabilirliği alanında ve etkileyici deneyimlerin yaratılmasında yapılacak, örnek teşkil edecek ve talebi artıracak geliştirmelere ihtiyaç hâlâ çok büyük. Muhtemelen bu, artırılmış gerçekliğin (AR) tüketicileri markalara ve ürünlere yaklaştıracak kullanıcı deneyimleri yaratarak rol çalmasının nedenlerinden biri.

Güzellik sektöründe L’Oréal ve Sephora, tüketicileri ürünlerle bir araya getirmek için AR’ı son derece etkin bir şekilde kullandı. Bundan sonra da benzer çalışmaları farklı markalarda görebiliriz çünkü perakendeciler yeni marka deneyimleri yaratmak ve çevrelerini genişletmek için AR’dan yararlanmanın yollarını arıyorlar.

AR, VR’ın şaşırtma faktörüne sahip olmayabilir ancak “Meing” uygulaması gibi eğlence ve paylaşılabilir içerik sağlayan ürünlerle toplum bilincinde iz bırakması mümkün. AR pratik ve uyarlanabilir bir teknoloji ve hemen hemen tüm akıllı telefonlarda herkesin kullanabileceği deneyimler sunması, ezber bozan, geniş kapsamlı etkileşimlere olanak tanıyor.

Peki 2018, uzun süredir devam eden “mobilin yılı” zincirine eklenmiş bir halka mı? Muhtemelen değil. Pek çok teknoloji ve platform için hızla geçen, ilerici bir yıl olacak. Diğer yandan, önümüzdeki yıl ve sonraki yıllarda mobilin marka / tüketici ilişkilerinde son derece önemli bir rol oynamasını kesinlikle bekleyebiliriz.

 

Kapak dosyasında yer alan öngörülerin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Senin için
Tümünü göster
Castrol ilerlemenin olduğu her yerde

Dünyanın önde gelen madeni yağ üreticisi Castrol, yenilenen marka kimliğinin...