artwork

Erdinç İyikul, amatör espordan profesyonel liglere esporu anlattı

6 yıl önce

0

Riot Games Türkiye olarak son 6 yılda gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerle, ülkedeki tek profesyonel yapı olmanın yanı sıra espor segmentine en fazla yatırım yapan şirket konumundayız” diyen Riot Games Türkiye Direktörü Erdinç İyikul, Türkiye’de esporun gelişimini anlattı.

Son yıllarda Türkiye’de espora yönelik ilginin artmasını, şirketlerin bu alanda daha çok yatırım yapmasını neye bağlıyorsunuz?

Bugün espor ekosisteminin %83’ünü lise ve üniversite öğrenimi gören gençler oluşturuyor. Bu anlamda esporu, yeni neslin kendi yarattığı bir spor türü olarak görmek mümkün. Başta futbol olmak üzere birçok spor dalı ilgiyle takip ediliyor ancak espor, bambaşka bir dünya olarak yeni nesil tarafından son yıllarda önemli ölçüde kabul gördü ve bu ilgi günden güne artıyor. Bu ilginin akademik boyutu da geçtiğimiz dönemde ülkemizde kendini gösterdi. Bahçeşehir Üniversitesi ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği ile Türkiye espor ekosisteminde bir ilke imza attık. Bu da süreç içinde iş ve yatırım dünyasının da ilgisini fazlasıyla çekti. Markalar genç kitlenin gerçek çekim alanı olan espor endüstrisine ciddi anlamda yatırım yapmaya başladı. Bu yatırımların ileriki dönemlerde daha fazla artacağını düşünüyoruz.

 

Siz esporun gelişimi için neler yapıyorsunuz?

Riot Games Türkiye olarak son 6 yılda gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerle, ülkedeki tek profesyonel yapı olmanın yanı sıra espor segmentine en fazla yatırım yapan şirket konumundayız. Bu yatırımları gerçekleştirirken de hedeflerimizi asla kısa vadeli ve tek bir alan özelinde belirlemedik. Bugüne kadar oyun sektörüne yapılanların aksine geniş kapsamlı, sürekliliği olan ve cesur yatırımlarla ilerlemek üzere planlama yapıyoruz. Bu da amatör espordan profesyonel liglere uzanan bir yapıya liderlik etmek anlamına geliyor. Sürdürülebilir bir şekilde Üniversite Ligi’nden Yükselme Ligi’ne ve Şampiyonluk Ligi’ne yönelik birçok yatırıma imza atarken, sadece bugünün değil, geleceğin espor dünyasının yıldızlarını da ülkemizde yetiştirmek için çalışıyoruz. 10 milyon TL yatırımla sunucumuzu Türkiye’ye getirmemiz bu yatırımların önemli örnekleri arasında yer alıyor.

 

Şu anda Türkiye’de oyun turnuvaları ne kadar ilgi görüyor? Katılımcı profili nedir? Kimler, hangi oyunlarla ilgileniyor?

Bugün ülkemizde mobil oyuncu kesimi hariç olmak üzere 12 milyon oyuncu var. Bu 12 milyonun 3,4 milyonu espor takipçisi konumunda ve bu ekosistemin içinde yer alıyor. Türkiye’de %85 oranındaki oyuncu kitlesi, 15-25 yaş aralığında yer alıyor. Türkiye’de PC oyuncularının yaş ortalaması 20 ve çoğunlukla öğrencilerden oluşuyor. Turnuvaların genel profilini de bu kitlenin oluşturduğunu söyleyebiliriz. Bugünkü konjonktürde “bireysel” olarak “takım” esporlarına göre daha iyi performans gösteren bir ülke tablosu çiziyoruz. Ülkemizde FPS, MOBA, Kart oyunları ve futbol başta olmak üzere klasik spor oyunları ilgi gören espor kategorileri olarak karşımıza çıkıyor. İzlenme rakamlarına baktığımızda da son derece çarpıcı rakamlar söz konusu. Türkiye’de, 2016 ve 2017’de toplamda 35 milyon saat espor yayını izlendi. Sadece 2017’de Türkiye Büyük Finali’nde 1,5 milyon tekil izleyici rakamına ulaşıldı.

 

Türk takımları giderek gelişiyor, yurt dışındaki turnuvalarda da başarı sağlayanlarla karşılaşıyoruz. Sizce Türkiye’nin Amerika, Kore gibi önde gelen ülkelerden biri olması için neler yapmak gerek?

Espor, dünyada Kore ve Çin gibi ülkelerin başı çektiği bir sektör. Avrupa ve ABD’de de büyük hayran kitleleri esporla ilgileniyor. Özellikle Kore ve Çin gibi ülkelerdeki takımların bu derecede başarılı olmasının sebebi, bu ülkelerin yıllardır espora yatırım yapmaları ve güçlü bir espor ekosistemine sahip olmaları. Türkiye’ye baktığımızda ise ülkemiz dünyaya paralel olarak bu pazarın önemli bir parçası olma yolunda hızla ilerliyor. Türkiye’deki League of Legends oyuncularına baktığımızda yüksek potansiyele sahip olduklarını görüyoruz. Türkiye’nin espordaki başarısı sadece ülkemizle sınırlı kalmayıp dünyadaki mücadelelerimize de yansıyor. Örneğin 4 yıl boyunca üst üste TBF Şampiyonu olan Dark Passage, 2014 yılında Wildcard Elemeleri’ni geçerek Dünya Şampiyonası’nda yer alma başarısını gösterdi. 2017 yaz aylarında yapılan Rift Rivals bölge turnuvası da bu anlamda önemli bir tecrübe oldu. Türkiye’den katılan tüm takımların gösterdikleri üstün performansın yanı sıra, ilk kez bu boyutta bir turnuvaya katılan 1907 Fenerbahçe’nin şampiyonluğu Türkiye’ye getirmesi son derece değerliydi.

 

2018 yılında espor alanında neler beklemeliyiz?

Şu an espor, Türkiye’de futboldan sonra en çok seyirci çeken ikinci spor türü. Bunun gerçekleşmesindeki en büyük etken ise önceki sorularda da bahsettiğimiz güçlü ekosistem ve yapılan yatırımlar. Şu anki vizyonumuz dünya çapında saygı duyulan ve istikrarlı şekilde başarıya ulaşan bir bölge haline gelmek. Dünyanın en büyük LoL espor bölgelerinden birisi olmak için öncelikle buna uygun bir altyapı, özellikle de rekabet seviyesinin en yukarıda olduğu bir lig yapısına sahip olmak gerekiyor. Bunu sağlıklı şekilde yapabilmek için esporda finansal modellerin geliştirilmesine, yeni kariyer olanaklarının yaratılmasına, marka değerlerinin artırılmasına ihtiyaç var. Ancak bu şekilde sürdürülebilir bir ekosisteme ulaşmamız mümkün olabilir. Bu sene ligde 13 “önemli Koreli oyuncu” yer alıyor. Bu yıldızların burada olması, ligin rekabet seviyesinin artması esporun gelişimiyle birlikte izleyicileri de çok memnun ediyor. Önümüzdeki 3 sene içerisindeyse hedefimiz Worlds’e her yıl takım yollayan bir ülke haline gelmek ve başarıyı devamlı kılmak olacak.

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye’nin 76. sayısında yayımlandı.