artwork

Amaç odaklılık, esenlik ve iletişim

2 yıl önce

0

Yaratıcı endüstrilerde yaratıcılığa gereken önemin verilmemesinden kaynaklanan sorunlar var. Bu sorunların çözümü için kritik beceriler ve yetkinlikler oluşturulması; yaratıcılığın, kapsayıcılığın ve çeşitliliğin teşvik edilmesi gerekiyor.

Uzaktan çalışma döneminde en önem verdiğimiz konulardan biri de çalışanlarımızın şirkete olan bağlılıklarını ve aidiyetlerini artırmak oldu. Bunun için 3 ana temayı odağımıza aldık: Amaç Odaklılık, Esenlik (İyilik) ve İletişim.

İçinde bulunduğumuz çağda; otomasyon, yapay zekâ, bulut bilişim ve diğer dijital teknolojilerin ülkemizi geleceğe taşıyacak itici güç olduğu artık herkesçe kabul ediliyor. Bugün iş görüşmesi yapacağımız bir adayda aradığımız özellikler ile 1 sene önce aynı pozisyon için görüşme yaptığımız bir adayda aradığımız özellikler aynı değil. Yapay Zekâ ve Makine Öğrenimi Uzmanı, Büyük Veri Uzmanı, Süreç Otomasyon Uzmanı, Mobil Uygulama Geliştiricisi, Güvenlik Analisti, Bilgi Güvenliği Analisti, Kullanıcı Deneyimi ve İnsan-Makine Etkileşimi Tasarımcısı, Robotik Mühendisi ve Blockchain Uzmanı, önümüzdeki yıllarda sıkça duyacağımız yeni unvanlar arasında ön plana çıkıyor. Bu mesleklerde başarılı olabilmek için sosyal, analitik ve dijital yetkinliklere aynı anda sahip olmak; aynı zamanda tasarım odaklı düşünebilmek gerekiyor. 

Pandemiyle birlikte iş yapış şeklimizin köklü şekilde değişmesi, çalışanı odağa almayı gerektiren yepyeni bir bakış açısının oluşmasına zemin hazırladı. Global şirketlerde “şirket kültürü”ne atfedilen değer yükseldi.  Biz Microsoft’ta teknolojik inovasyondan güç alarak işin ve sosyal fayda sağlamaya yönelik faaliyetlerin çıktılarını amaca yönelik kullanma yeteneğine “purpose driven digital” diyoruz. Bu vizyon çerçevesinde dijital dünyayı iş ve sosyal alan olmak üzere 2 başlık altında ele alıyoruz. İş tarafında çalışanları güçlendirmeye; müşteri etkileşimini ve operasyonların etkisini artırmaya ve ürünleri geliştirmeye odaklanıyoruz. Sosyal alanda ise kapsayıcı, sürdürülebilir, temel haklara saygı duyan ve güven telkin eden bir şirket olarak bu değerleri doğru ve etkin bir şekilde yansıtmaya çalışıyoruz. Özetle, “işe göre şekillenen bir hayat”tan çok; “hayatın etrafında şekillenen bir iş modeli” yaratmaya gayret ediyoruz. Hem mutlu hem verimli bir çalışan profili yaratmanın yolu bu dengeyi kurmaktan geçiyor. 

Microsoft zaten uzun yıllardır uzaktan çalışmayı mümkün kılan teknolojileri hayata geçiren bir şirket ancak tabii ki pandemi sürecinde özellikle çalışanlarımızın fiziksel ve mental sağlığını korumalarına yönelik ekstra adımlar attık. Bunların bazılarını sıralamak gerekirse; 

  • Çalışanlarımızın hayatını kolaylaştırmak amacıyla okulların kapanmasıyla başlayan karantina döneminde 12 yaşından küçük çocuğu olan çalışanlara ekstra izin hakları sunduk.
  • Engelli çalışanlarımızın home office çalışma düzenine geçerken herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmamaları için kendilerine fiziksel anlamda ekstra destek verdik.
  • Çalışanlarımızın pandemi süresince ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını engellemek amacıyla 10 bin adım challenge’ı gibi farklı fiziksel aktiviteler düzenledik.
  • Öte yandan şirket kültürünü ve ekip ruhunu korumak amacıyla yemek atölyelerinden yoga derslerine ve iş dışında paylaşımlarda bulunduğumuz “sanal teras” başlıklı sohbet toplantılarına kadar birçok sosyal aktivite düzenledik.  
  • Sokağa çıkma yasağıyla zorlaşan karantina tedbirleri sürecinde birçok çalışanımızın psikolojik olarak kötü etkilendiğini düşünerek, globalde oluşturulan psikolojik destek hattı üzerinden ihtiyaç duyan çalışanlarımıza 6 seansa kadar terapi desteği verdik.
  • Kota sorumluluğu taşıyan ekiplerin üzerinde baskı oluşmaması için kotalarını %90 oranında doldurdukları varsayılarak ödemeleri buna göre yapıldı. 

Microsoft Türkiye, çalışanların geri bildirimlerini dinleyen ve ihtiyaçlarına göre aksiyon alan bir şirket olmaya son derece özen gösteriyor. Çalışan memnuniyeti konusundaki bu hassasiyetimizle diğer markalardan sıyrıldığımıza ve onlara örnek olduğumuza inanıyoruz.

Esra Gaon

Microsoft Türkiye İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı 

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 126. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...