artwork

Alışveriş alışkanlıkları değişti

3 yıl önce

0

GittiGidiyor olarak, 2020’ye yüzde 40 büyüme hedefiyle başlamıştık. Pandeminin de etkisiyle yılın ilk yarısını yüzde 50 büyümeyle kapattık ve yıl sonunda da aynı oranda büyüme öngörüyoruz.

Bu yıl yaşadığımız pandemi süreci gündelik yaşamdaki birçok alışkanlığın değişmesine neden oldu. Evde kalınan dönemde, tüketiciler ihtiyaçlarını karşılamak için e-ticarete yöneldiler. E-ticaret çok dinamik ve her yıl yüksek oranlarda büyüme sergileyen bir sektör. Pandeminin alışveriş alışkanlıklarında yarattığı etkiyle bu büyüme yıl içinde bir miktar daha artış gösterdi.

Ticaret Bakanlığı Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) verilerine göre, pandemiyi de kapsayan 2020 yılının ilk 6 ayında, ülkemizin yurt içi ve yurt dışı harcamalar dahil toplam e-ticaret hacmi, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 64 artışla 91.7 milyar liraya yükseldi.

Salgınla birlikte ilk etapta özellikle sağlık ve medikal gibi belirli kategorilerde talep artışı yaşandı. Dezenfektan ve kişisel hijyen ürünlerinin yanı sıra süpermarket ürünlerinin satışı yükseldi. Sonrasında hem online eğitimin başlaması hem de çoğu işletmenin evden çalışma sistemine geçmesi ile dizüstü, masaüstü bilgisayar kategorilerinde ve tablet aksesuarlarının satışlarında artış oldu. İnsanlar, evde kaldığı sürede yaşam alanlarını değiştirme isteği ile evleriyle ilgili daha önce vakit ayıramadıkları düzenlemeleri yapmak için de alışverişe yönelmeye başladı. Bu talep ev tekstili, tamir ve tadilat gereçleri, yapı malzemeleri gibi kategorilerde hem listelenen ürünleri hem de satışları artırdı. Evdeki ihtiyaçlarını daha fazla fark eden tüketiciler, küçük ev aletleri ve ev dekorasyon ürünlerine yöneldi. Evde geçirilen vaktin artması insanlarda kendilerini de yenileme ve tazeleme ihtiyacı doğmasına sebep oldu. Bu sebeple, kişisel bakım ve kozmetik ürünlerindeki satışlar arttı. Bu sırada spor kategorimizdeki satışların artmasıyla birlikte evde kalsa da hareketsiz kalmak istemeyen ve sporu hayatında tutan kalabalık bir kitle olduğunu da gördük.

E-ticaret lokomotif olmaya devam edecek

GittiGidiyor olarak, 2020’ye yüzde 40 büyüme hedefiyle başlamıştık. Pandeminin de etkisiyle yılın ilk yarısını yüzde 50 büyümeyle kapattık ve yıl sonunda da aynı oranda büyüme öngörüyoruz.

Bu dönemde yaptığımız bütün çalışmaların merkezine her zamanki gibi müşterilerimizi koyduk. Değişen tüketici ihtiyacına ve talebine yönelik çok hızlı aksiyonlar aldık. Kullanıcıların dönemsel ihtiyaçlarını kapsayan kategorilere yönelik ürün envanterimizi genişlettik ve kampanyalarımızı bu ihtiyaçlara göre dizayn ettik. Kişiselleştirilmiş çözümleri ön plana çıkardık. Kişiselleştirmeden yalnızca hedefli içerik ya da ürün gösterimi düzeyinde değil, kişiye özel ürün ve hizmetlerin oluşturulmasında da kullanılan bir teknik olarak yararlanıyoruz.

Evde geçirilen zamanda kullanıcıların mobil deneyimlerinin artması, bu alanda yapılan geliştirmeleri de hızlandırdı. GittiGidiyor’da mobil trafiğin toplam trafiğin içindeki payı %80’i geçmiş durumda. Benzer şekilde mobil satışın da toplam satış içindeki payının %70’e ulaştığını görüyoruz. Bu artış trendini dikkate alarak, yaptığımız geliştirmelerde mobile öncelik veriyor, kullanıcıların ihtiyaçlarını mobil cihazlarından çok daha kısa sürede ve sorunsuz gerçekleştirmelerini sağlıyoruz.

Pandeminin bir diğer etkisi de dijitalleşme üzerinde oldu. Dijitalleşme çalışmalarını daha ağırdan almış birçok işletme, bu dönemde biz ve bizim gibi online pazaryerleri aracılığıyla hızlı bir şekilde e-ticarete adım attı. Önümüzdeki yıllarda da işlerini e-ticarete taşıyan ve e-ticarete yatırım yapan firma sayısının artmaya devam edeceğini öngörüyoruz.

Pandemi etkisiyle bu yıl son yılların ortalamasından daha yüksek bir oranda büyüyen e-ticaret sektörünün, takip eden yıllarda yüzde 35-40’lık büyüme seviyelerine geri döneceğini öngörüyoruz. Elbette bu seviyede yıllık büyümeyle de e-ticaret sektörü ekonominin lokomotifi olmaya devam edecektir.

Feyza Dereli Fedar
GittiGidiyor Pazarlama Direktörü

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 106. sayısında yayımlandı.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...