artwork

Alexa ve Cortana iş birliği yapıyor

6 yıl önce

0

Amazon ve Microsoft bulut bilişim alanında birbirleriyle rekabetlerini sürdürürken, akıllı asistanları Alexa ve Cortana iş birliği yapıyor. Ağustos ayında Amazon’un Alexa’sı ve Microsoft’un Cortana’sının kendi aralarında konuşacakları duyurulmuştu. Sesli komutla çalışan iki asistan şu sıralar birbirlerine komut vererek görevleri birlikte yerine getirmeye başladılar.

Alexa ve Cortana iş birliği yaparak birbirlerine komut veriyor, görevleri yerine getiriyorlar.

Alexa ve Cortana birbirine komut verebiliyor

Yapılan sunumda Cortana Yöneticisi Megan Saunders Alexa ile süt siparişi verdi, ardından Alexa’dan Cortana’yı uyandırıp günlük planını ve e-mail’lerini kontrol etmesini istedi. Ardından Alexa Başkan Yardımcısı Tom Taylor, Cortana ile restoran rezervasyonunu kontrol etti, Cortana ise Uber çağırması için Alexa’ya komut verdi. Bu iş birliği sonucunda Alexa, Cortana’dan hoşlandığını bile söyledi.

Aslında geçtiğimiz yılın sonlarında uygulamaya geçirilmesi planlanan iş birliği şu sıralar hâlâ test aşamasında. Amazon CEO’su Jeff Bezos ve Microsoft CEO’su Satya Nadella, teknoloji şirketleri arasında gerçekleşecek iş birliğinin duyurusunu geçen yıl yapmıştı.Ne var ki Alexa ve Cortana iş birliği bazı problemlerle karşı karşıya kalabilir çünkü kasım ayında Amazon, “Alexa for Business” duyurusuyla Cortana’nın oyun sahasına adım attı.

Her iki şirket de akıllı asistanlarının otomobillere entegre edilmesi üzerine çalışmalar gerçekleştiriyor ve özellikle Amazon, PC üreticileriyle anlaşmalar yapmaya başladı bile.

İnsanın algılayamadığı mesajları alabiliyorlar

Akıllı asistanların birbiriyle konuşması ve ortak çalışmalar gerçekleştirmesi, robotların dünyayı ele geçireceğini düşünen kişiler açısından pek de iyi bir haber değil. 2025’te piyasa hacminin 7.7 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilen akıllı asistan pazarıyla ilgili ürkütücü bir gelişme de “insanların duyamadığı gizli sesli komutlar”la ilgili. Yakın zamanda gelen bir bilgiye göre Google Asistan, Siri ve Alexa, düşük frekansta olduğu için insanlar tarafından algılanamayan bazı komutları duyabiliyor.

Çin ve ABD üniversitelerinde yapılan araştırmalara göre kullanıcı tarafından algılanamayan bu komutlar sayesinde telefon numaralarını çevirmek, internette dolaşmak ve arama yapmak mümkün. Bunların da ötesinde, kullanıcının bilgisi dışında alışveriş yapılabileceği bile düşünülüyor.