artwork

Adel Kalemcilik’ten okul öncesi çocuklara yönelik platform

3 yıl önce

0

Adel Kalemcilik olarak, 50 yılı aşan tecrübe ile “Hayallerini şekillendirmek, renklendirmek ve iz bırakmak isteyen herkesin hayatında olma” vizyonuyla çalışıyoruz ve nesillerin gelişimine eşlik ediyoruz.

İçinde bulunduğumuz sektöre katkı ve topluma fayda sağlayacak projeleri değerlerimiz doğrultusunda hayata geçirmeye dikkat ediyoruz. Eğitim toplumsal fayda sağlamayı hedeflediğimiz en önemli alanlardan biri. Bu alanda, “Eğitimde danışılan firma olma” amacımız doğrultusunda özellikle 2012 yılından itibaren pek çok projeye imza attık.

ÖRAV ile birlikte çocukların pedagojik gelişimlerine ve yaratıcılıklarına katkı sağlamak üzere gerçekleştirdiğimiz Yaratıcı Çocuk Yaratıcı Beyin Seminerleri, Okul Tanıtım Ekibi’miz, İz Bırakan Öğretmenler Online Platformu ve pandemiyle birlikte EBA üzerinde öğretmenlere verilen Uzaktan Öğretimde Dijital Dönüş Eğitim Kursu içerik sponsorluğu gibi önemli projeler hayata geçirdik. 

Bu sene ise okulların da kapalı olduğu ve üç eğitim öğretim döneminin olumsuz etkilendiği pandemi döneminde çalışmalarımızı, çocuk gelişiminin en kritik dönemi olan okul öncesine yoğunlaştırdık ve Akademetre araştırma firmasıyla birlikte “Ebeveyn ve Öğretmenlerin Gözünden Çocukların Kelime Hazinesi” araştırmasını gerçekleştirdik. Bu araştırmamızın sonuçları ışığında özellikle ebeveynlerde kelime hazinesi ile ilgili farkındalığın artırılması gerektiği, öğretmenlerin ise çocukların kelime hazinesiyle ilgili farkındalıklarının gelişime açık olduğunu gördük. Hem ebeveynlerin hem de öğretmenlerin yüksek çoğunluğunun çocukların kelime hazinesinin gelişmesi gerektiğini düşündüklerini ortaya koyduk.

Adel Kalemcilik olarak elde ettiğimiz bu kıymetli içgörüler doğrultusunda ajansımız Geometry İstanbul ve değerli hocamız New York Üniversitesi Davranış Bilimleri ve İstatistik Profesörü Prof. Dr. Selçuk Şirin ve ekibiyle birlikte 1500Kelime.com Platformu’muzu hazırlamak üzere çalışmalarımıza başladık.

1500Kelime.com Platformu’nu hayata geçirirken yaptığımız literatür taramalarında, okul öncesi çocukların kelime hazinelerinin ilerideki yaratıcılıklarını, okur-yazarlık becerilerini, matematik yeteneğini ve sosyal becerilerini önemli ölçüde etkilediğini gösterdiğini gördük. 

Bu konudaki en önemli araştırmalardan biri olan Hart&Risley’in “30 Milyon Kelime Farkı” adlı araştırması, Amerika’da yaşayan üst ve alt sosyoekonomik kesimdeki ailelerin çocuklarının 4 yaşına kadar duydukları kelimeler arasındaki farkı anlamak için yapılıyor.  Araştırmaya göre; SES seviyesi yüksek olan gruptaki çocuklar 45 milyon kelime duymuş olurken, SES seviyesi düşük olan gruptaki çocuklar ancak 15 milyon kelime duymuş oluyor. Çocuklarımızın gelecekleri söz konusuyken 30 milyon kelime gibi dramatik bir farkın olduğunu görüyoruz. 

Prof. Dr. Selçuk Şirin’in her fırsatta belirttiği gibi; çocuklarımızın hayatlarında en az çabayla en fazla fark yaratacağımız dönem, okul öncesi dönemdir. Beyin gelişiminin %90’ı yine okul öncesi dönemde tamamlanıyor. Okul öncesinde zeka demek, kelime hazinesi demek.

Ancak Türkiye’de 3-5 yaş okullaşma oranı son yıllardaki artışa rağmen hala %42,8 iken OECD ortalamasında bu oran %87,6. Yani çocuklarımızın yarıdan fazlası beyinlerinin en hızlı geliştiği dönemde yeterli desteğe sahip değil. En güncel 2018 yılı verilerine göre; 3-5 yaş okullaşma oranının en düşük olduğu OECD ülkesi maalesef ki Türkiye. Erken dönemde kelime hazinesini evde geliştiremeyen çocuklar bu açığı okulda maalesef çok zor tamamlıyor.

Kısacası; çocukların, ileriki hayatlarında daha başarılı, yaratıcı, zihinsel ve bilişsel açıdan daha yetkin bireyler olmalarına destek olmasını amaçladığımız 1500Kelime.com Platformu’nu hem literatürdeki en yeni uygulamaları hem de araştırma sonuçlarını baz alarak gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla, bu sebepler doğrultusunda web sitesi ve tüm cihazlar için uyumlu mobil uygulamamızla tamamen ücretsiz olarak hayata geçirdik.

1500Kelime.com Platformu’muz Türkiye’de okul öncesi çocukların gelişimi adına yapılmış sayılı projelerden biri.

1500Kelime.com Platformu’nu, yaklaşık bir buçuk senelik bir hazırlık süreci sonucunda, gelişim psikolojisindeki temel okul öncesi becerileri ve MEB tarafından belirlenen kazanım setlerini baz alarak tasarladık. 

1500Kelime.com Platformu video içerikler, video içeriklerle ilgili aktiviteler ve aktivite paylaşım modülünden oluşan 3 bacak üzerinde yükseliyor. Videoların merkezinde ilhamını Adel’in arısından alan Vızvız adlı bir karakter var. Sayılar, duyular, duygular, zaman, zıt kavramlar, boyut, miktar, mekanda konum-yön, renkler, şekiller gibi toplam 70 ayrı kategoride belirlediğimiz 1500 kelimeyi, didaktik olmayan bir formatta, Vızvız’ın başından geçen eğlenceli hikayelerin içinde ve bağlamlarından koparmadan kullanıyor, çocukların kelime hazinelerine kazandırıyoruz. Vızvız karakterini oluştururken ayrıca titiz bir çalışma yürüttük ve yine Akademetre ile iş birliği yaparak okul öncesindeki onlarca çocuk ve ebeveynleriyle derinlemesine görüşmeler gerçekleştirdik. Bu araştırmamız; karakterimizin imajı, personası, sesi gibi temel özelliklerini belirlememizde yol gösterici oldu. Projenin lansmanıyla birlikte Vızvız’ın başrolde olduğu ve senaryolarını Geometry İstanbul’un Prof. Dr. Selçuk Şirin ve ekibiyle yazdığı, prodüksiyonunu ise Hogarth’ın üstlendiği 40 video içeriğimizi ve ilgili aktivitelerini platformumuzda kullanıcılara sunduk. Sene sonuna kadar 37 içerik setini daha ekleyerek uzmanların belirlediği 1500 kelimenin tamamını kapsayan tüm kategorileri tamamlamış olacağız.

Platformda her kelime setini öğreten videodan sonra yer alan aktivite önerilerimiz ile çocuğun ebeveynleriyle birlikte interaktif ve kaliteli bir şekilde vakit geçirmesini amaçlıyor, ekran karşısında geçirilen sürenin çevrimdışı, etkileşimli ve fiziksel bir faaliyetle dengelenmesini sağlıyoruz. Böylece çocukların faaliyetleri ve öğrenimini fiziksel olarak desteklerken, motor becerilerinin gelişimine de katkıda bulunuyoruz. Çocuklar, uzmanların tavsiye ettiği gibi, ebeveynleriyle kaliteli ve interaktif zaman geçirerek, iletişim kurarak ve kendilerini ifade ederek öğrenme fırsatı yakalıyor. Son olarak aktivite çıktılarının paylaşılmasına olanak veren, çocuğun bir topluluğa aidiyet hissi içinde akranlarının çalışmalarını inceleyebileceği, kendi çalışmalarını gösterebileceği aktivite paylaşım modülümüz devreye giriyor.

1500Kelime.com Platformumuz, çocuk gelişimi alanında uyulması gereken pedagojik kuralların tamamına uyarken, aynı zamanda öğrenme motivasyonunu tetiklemeyi ve öğrenimin devam etmesini sağlamayı amaçlıyor. Platformda içerikler izlendikçe ve aktiviteler yapıldıkça kazanılan bal puanlar ya da kovan rozetlerinin amacı da oyunlaştırma öğeleriyle öğrenme motivasyonunu artırmak.

Okul öncesinde çocukların kelime hazinelerini geliştirmek ve zihinsel gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla hayata geçirdiğimiz 1500Kelime.com Platformu’muz, sivil toplum kuruluşları tarafından da beğeni ile karşılandı. Anadolu Vakfı, ÖRAV ve TOÇEV 1500Kelime.com Platformu’nu destekliyor ve projemizin daha geniş kitlelere yayılmasına yardımcı oluyorlar. 

Çocuklarımızı parlak bir geleceğe hazırlamak için hepinizi 1500Kelime.com Platformu’na bekliyoruz.

Nazlı Ercilli Soylu

Adel Kalemcilik Pazarlama Direktörü

Senin için
Tümünü göster
Netflix Türkiye’ye karşı ayaklanma

Aynı yüzler, aynı hikayeler, aynı kalemler…...