artwork

50+ oyuncu kitlesi artacak

3 yıl önce

0

Oyun sektöründe Türkiye’nin mevcut konumu, iki açıdan değerlendirilmesi gereken bir konu diye düşünüyorum. Birincisi; oyuncu perspektifi ki Türkiye’de 63 milyona aşkın bir nüfus yani toplam nüfusun %75’e yakın bir bölümü ağırlıklı mobil cihazlar olmak üzere internete erişebilir  durumda. 40 milyona yakın oyuncu olduğu değerlendiriliyor, dahası 16-64 yaş arası internet kullanıcılarının neredeyse %90’ı ağırlıklı mobil cihazlar olmak üzere farklı cihazlarla çevrim içi oyunlar oynuyor, bu açıdan dünyanın sayılı büyük oyun pazarlarından biri Türkiye. Bir diğer perspektif; 100’ü aşkın ciddi oyun stüdyosu, bu alanda yetişmiş çok sayıda yetenekli insan gücü, milyar doları aşar seviyelere gelmiş stüdyoları ve oyundan elde edilen gelirler sıralamasında dünyada ilk 20 içinde olan çok önemli bir teknoloji ve eğlence ihracatçısı Türkiye. Dolayısıyla giderek büyüyen, niteliği artan, yaratıcılık seviyesi yükselen dijital oyun dünyası için oldukça avantajlı bir pozisyonda olduğumuzu, sektörün eğitim başta olmak üzere kamunun yardımı ve sivil örgütlenme ile hızla desteklendiği bir senaryoda, ülke olarak global  listenin çok daha üzerlerinde yerimizi alacağımızı öngörüyorum.

Oyun sektörü pandemi döneminde ortalama %30 büyüyerek bir anlamda kurtarıcı haline geldi. Evlerinde sıkışıp kalan milyonların en ekonomik, en eğlenceli ve en sosyal aktivitesi olarak belki birkaç yılı alacak büyüme oranlarına hızlıca ulaştırdı sektörü. Var olan oyuncuların oyuna ayırdıkları süre artarken daha önce hiç dijital oyun deneyimlememiş kullanıcıları bu renkli dünya ile tanıştırdı ve devam eden süreçte onları sadık birer oyuncu haline getirdi. 

Genelde bu tip anomaliler sonrası sert düşüşler ve normal değerlerin altında seyirler beklenir ancak tam tersi, dünya ve gündelik yaşam normalize oldukça bu çıkışın kalıcı ve sürekli olacağı ortaya çıkmaya başladı. Elbette ülke bazlı yumuşamalara bağlı dalgalanmalar zaman zaman oldu ancak sektörün net olarak COVID-19 öncesi dönem bıraktığı noktanın üzerinde olduğu bir gerçek. 

Hem global hem yerel araştırmalar, geçmiş verilerin aksine en çok oyuna vakit ayıran demografiyi eskisi gibi 18-24 yerine 35-44 yaş olarak belirliyor ki bu da hem kitlenin hem de ekonomik hacmin hızla büyüdüğü ve büyümeye devam edeceği anlamına geliyor. Özetle sadece birkaç yıl içinde 50 yaşını aşkın önemli bir oyuncu kitlesi olacak gibi duruyor.

Teknolojik ilerleme ve yenilikler, buna bağlı cihazların ve platformların değişimi dışında en temel değişimin oyun içi canlı operasyon konusunda olacağını düşünüyorum. Çok daha talepkar, çok daha fazla ödeme yapma eğilimli bu kitlelerin taleplerine en uygun çözümlerin bulunması, en doğru ve kaliteli servisin verilmesi gerekecek.

Özetle ‘live ops’ stratejileri, oyununuzun oyunculara sürekli olarak yeni içerik sunma, bu içerikleri doğru paket ve indirim kampanyalarıyla destekleme ve oyunu oyuncular için daha zevkli bir hale getirme konusunda olmazsa olmaz uygulanması gereken stratejisi olarak karşımıza çıkacak. 

Zynga 2007 yılından beri oyunlar üzerinden dünyayı birbirine bağlama misyonu ile hareket eden, herkesin sevebileceği farklı türde onlarca oyunu ile milyonlarca kullanıcıya ulaşan ve mümkün olan en üst düzey servisi vererek bu oyunları, alanlarının fenomeni haline getirmiş bir şirket. Farmville, Word With Friends, Zynga Poker, Spades Plus, CSR2, 101 YüzBir Okey Plus gibi onlarca ikonik oyunun sahibi ve yayıncısı.

‘Oyuncularımız bugün bize ne için teşekkür edecek?’ sorusunun cevabını sürekli arayan, kuşkusuz sektörün en iyi yetişmiş, dinamik ve tecrübeli ekibine sahip. Bizler oyun sektörünün uzun dönemli kullanıcı bağlılığına dayalı bir alan olduğuna yürekten inanıyor ve oyuncularımızın gelecekte de bizi düzenli ziyaret etmeye devam etmeleri için gerekenleri her daim yapmaya odaklanıyoruz.

Oyun işi, istisnalar dışında çok başarılı bir oyun çıkarma ve bu başarıyı sürekli kılma (‘hit-driven’) odaklı. Dolayısıyla ‘geliştir ve oluruna bırak’ yöntemlerinin yerine sürekli yenileme ve ilerlemenin olması kaçınılmaz.

Hız için son teknolojilerin kullanımının zorunlu olduğu, bilinen dağıtım kanalları ve platformlar ile birlikte sosyal ağların da bu amaçla aktif kullanılması gerektiği, oyuncu topluluğunun oyunların gerçek sahipleri olduğu, buna uygun servis verilmesi gerektiği bilinmeli. Bu prensipler çerçevesinde hareket eden birçok yerli girişimin de uzun dönemde başarılı, sürdürülebilir ve sağlıklı finansal dönüşler sağlayan birer teknoloji şirketi olacağına şüphem yok.

Buğra Koç

Zynga Turkey VP, General Manager

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 115. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...