artwork

45 dakika, 6 saat, 3 gün, 2 hafta kuralı

9 yıl önce

0

Bir olay döngüsünün belirli noktalarında, olumsuz bir haberi ortadan kaldırmak ya da kısmen doğru bir haberi kontrol etmek mümkündür. Bu noktalardan birini kaçırdığınızda itibarınızın zarar görmesi de kaçınılmazdır. Daha da kötüsü, noktalar arasındaki mesafe, krizin yoğunluğu ve itibarın zarar görme potansiyeli, kötü haberin yayılması ile neredeyse katlanarak artar.

İlk 45 dakika: Bu zaman içinde, sadece az sayıda insan söylentiden haberdardır. Muhabiri hikayenin peşinden gitmemeye o ilk 45 dakika içinde ikna ederseniz haberin ortadan kalkma şansı da yüksektir. Aksi halde muhabir konuyu hızla yayacaktır. Zaman içinde de değişerek bir dedikoduya dönüşecektir. Bundan sonraki adım bir basın açıklaması gerektirmektedir.

6 saat: Hikaye medyada yer bulduktan sonra dedikoduyu kontrol etmek hala mümkün olsa da, artık çok daha zorlaşmıştır. Müşterileriniz, çalışanlarınız, tedarikçileriniz, rakipleriniz, düzenleyiciler ve yerel toplum haberi duyup tepki vermeye başlar. Her ne kadar itibarınız zarar görmüş olsa da dedikodunun kontrol altına alınma ihtimali de yüksektir.

3 gün: Haber gazetelere yansıdıktan sonra, birkaç gün boyunca canlılığını sürdürmesini bekleyebilirsiniz. İlk gün konunun televizyon ve radyoda yorumlanması ve müşterileriniz, çalışanlarınız ve rakipleriniz arasında dedikodu konusu olması ve çarpıtılması muhtemeldir.

2 hafta: Gazeteler hevesini aldıktan sonra bile, hala önünüzde daha uzun süreli yayınları içeren bir haber döngüsü var. Bu aşamada birkaç hafta boyunca olumsuz yansımaya maruz kalacaksınız ve itibarınız da zarar görmüş olacaktır. Bir şirket bu tarz bir incelemenin ardından kolay kolay toparlanamaz.

Tüm bunlar, kriz iletişimi konusundaki kararları kendi zaman çizelgesi içinde almanın şirketler için temel bir hata olduğunu ortaya koyuyor. 45 dakika, altı saat, üç gün ve iki hafta kuralının gücünün farkına varmamak şirketi dedikodu kazanının mantıksız dinamiğinin insafına bırakır. Bunları başarılı bir şekilde kullanmak ise, itibarlarını zarar görmekten kurtarmalarına yardımcı olurken şirketin de kendi gündemine odaklanmayı sürdürmesini sağlar.

Uğur Nalbantoğlu
KİD Yönetim Kurulu Üyesi

 

Bu yazı Campaign Türkiye Mart 2015 sayısında yayınlanmıştır.