artwork

34 yıllık kültür-sanat yolculuğu

3 yıl önce

0

Anadolu Efes olarak, kurulduğumuz günden bu yana sosyal hayatın içinde olan bir markayız ve içinde bulunduğumuz toplumun sosyokültürel gelişimine katkı sağlamak için çalışmalar yürütüyoruz. 52 yıllık geçmişimizin 34 yılında sinemadan tiyatroya, görsel sanatlardan, müzik ve tasarıma kadar pek çok değişik alanda sanatçıları ve kültür-sanat topluluklarını destekliyor, sanatın sürdürülebilirliğine destek sağlamak için çalışıyoruz.

Türkiye’nin sanat hayatına yön veren İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ile 34 yıldır devam eden iş birliğimiz sanırım Türkiye’de bu alandaki en uzun soluklu yol arkadaşlıklarından biri.  Anadolu Efes’in kültür-sanat yolculuğu 1987 yılında İstanbul Film Festivali ile başladı. Festival kapsamında Türkiye Sineması, Ulusal Yarışma ve Ulusal Kısa Film kategorilerinde verdiğimiz ödüllerin, uluslararası festivallerde Türkiye’ye yaklaşık 80 ödül kazandıran yönetmenlerin kariyerlerindeki dönüm noktası sayılmasından mutluluk duyuyoruz. 

Aynı zamanda İstanbul Film Festivali kapsamında her yıl gerçekleştirilen Köprüde Buluşmalar’ın da ana destekçisiyiz. Bu platform sayesinde her yıl sektöre yeni isimlerin kazandırılıyor olması büyük bir heyecan. 

İKSV ile iş birliğimiz kapsamında ayrıca Caz Festivali, İstanbul Bienali ve İstanbul Tasarım Bienali’ni de destekliyoruz. 

Tiyatroya gelecek olursak, Türkiye Tiyatrosu’na 29 yıldır kesintisiz destek veriyor olmak bizim için büyük bir gurur kaynağı. 1992 yılında Evita Müzikali ile başlayan yolculuğumuz, yıllar içerisinde Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu, Ankara Sanat Tiyatrosu, Dostlar Tiyatrosu, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Kenter Tiyatrosu, Oyun Atölyesi, Oyunevi, Tiyatro İstanbul, Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu ile devam etti. Şu anda da DasDas ile iş birliğimiz çerçevesinde devam ediyor. 29 yıl boyunca, 1000’den fazla oyunun izleyici ile buluşmasına vesile olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. 

Türkiye tiyatrosunun usta isimlerini büyük bir gururla desteklerken, yeni yetişen gençlerin kurduğu alternatif tiyatro gruplarının oyunlarını sahneleyecek alan bulmakta sıkıntı çektiklerini fark ettik. Bir taraftan da öğrencilerin yüksek fiyattaki biletleri almakta zorlandığını görüyorduk. Bu iki soruna nasıl fayda sağlayabiliriz diye düşünürken, 2018 yılında Anadolu Efes Mavi Sahne platformunu kurmaya karar verdik.

Özetle; Mavi Sahne’yi kurmaktaki amacımız, sahne bulmakta zorlanan genç tiyatrocular ile tiyatro topluluklarını desteklemek ve başta üniversite öğrencileri olmak üzere tüm sanatseverlerin kaliteli yapımları uygun fiyatlı biletlerle izlemelerine imkan sağlamaktı. 

Mavi Sahne ilk iki sezonunda 4000’i üniversite öğrencisi binlerce tiyatroseveri ağırladı. Önümüzdeki günlerde ise Mavi Sahne ile ilgili farklı planlarımız ve hazırlıklarımız da var. 

Pandemide de kültür-sanata aralıksız destek

Anadolu Efes olarak Türkiye’nin kültür-sanat ortamına verdiğimiz 34 yıllık kesintisiz desteği bu dönemde kültür-sanatın sürdürülebilirliği için devam ettirdik ve neler yapılabileceğine odaklandık. 

Bu zor zamanda sanat da her zamanki yenilikçi yanını kullanarak yeni şartlara hızla adapte oldu. Bildiğiniz gibi pandemi döneminde tüm dünyada konserler, tiyatro gösterileri gitgide dijital etkinliklere kaymaya başladı. Pandemi, birçok sektörü olduğu gibi tiyatroyu da olumsuz etkiledi. Hem tiyatroların böyle belirsiz bir dönemde ekonomik olarak sürdürülebilirliğini sağlayabilmesi için hem de tiyatroseverlerin tiyatrodan daha fazla mahrum kalmaması için DasDas’ın dijitalleşme sürecine katkı sağlamak istedik. Bu bağlamda Westend/Batının Sonu, Joseph K. ve Yalnızlar İçin Çok Özel Bir Hizmet’i dijital ortamda seyircileriyle yeniden buluşturduk. 

Salgın sebebiyle kapalı olan özel tiyatrolara katkı sağlamak için Tiyatro Kooperatifi tarafından başlatılan “Bizde Yerin Ayrı” kampanyasına 1.000 adet gösterim kartı ile kurumsal destek veren ilk şirket olduk. Gösterim kartlarını COVID-19 sürecinde aktif rol alan Türk Tıp Öğrencileri Birliği’ne hediye ettik.

Müzik endüstrisine katkı sağlamak için Ahbap Derneği tarafından başlatılan Müzik ve Sahne Sanatçıları Destek Gecesi’nin 5.000 bilet ile ilk kurumsal destekçisi olduk ve sahneye ses verdik.

Ayrıca Türkiye’nin ilk sürdürülebilir müzik festivali olan Festtogether’ı destekleyerek, İhtiyaç Haritası üzerinde listelenen başta sağlık sektörü çalışanları olmak üzere, uzaktan eğitim sürecinde bilgisayar ihtiyacı olan öğrencilerin, sahne sanatları emekçilerinin, müzik sektöründe teknik çalışanlarının ihtiyaçlarının karşılanmasına destek olduk.

Bugün sanatın sürdürülebilir ve daha erişilebilir olabilmesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Gelecekte de desteğimizi zamanın şartlarına uygun bir biçimde göstermeye ve sanatın artı biri olmaya devam edeceğiz. 

Selda Susal Saatçi

Anadolu Efes Kurumsal İletişim ve İlişkiler Direktörü

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 113. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...