artwork

Pelin Aydoğdu ve Ozan Can Bozkurt’tan kampanya yorumları

6 yıl önce

0

Nutricia Anne Bebek Beslenmesi Pazarlama Direktörü Pelin Aydoğdu ve Being Çözüm Kreatif Direktörü  Ozan Can Bozkurt’tan Şubat sayımıza özel kampanya yorumları…

1- Lipton – Konuşalım Artık

Lipton - Konuşalım Artık

Pelin Aydoğdu- Nutricia Anne Bebek Beslenmesi Pazarlama Direktörü

Kentleşme ve son yıllarda artan dijitalleşme ile beraber artan ekran kullanımı bizleri birbirimizden uzaklaştırıyor. Lipton bu içgörü üzerinden “Konuşalım Artık” reklam kampanyası ile çay içme okazyonunu “bir araya getiren bir sosyalleşme aktivitesi, bileştirici bir kültürel öge” olarak konumlandırıyor. Bu tüketim anını sahiplenmeye çalışıyor. Çeşitli durum, yemek veya aktiviteleri sahiplenerek akla gelen ilk içecek olmaya çalışıyorlar. Diğer bir yandan Türk tüketimi alışkanlıklarına paralel demlik poşet ve kendi promosyon bardaklarına yer vererek, bir nevi “yerli marka” hissi veriyor.

Ozan Can Bozkurt – Being Çözüm Kreatif Direktörü

Son yıllarda yürüttüğü kampanyalarla “yabancı çay’’ algısını kırmaya çalışan Lipton, çayın Türkiye’deki “sohbet başlatan iletişim aracı’’ kimliğini yeniden keşfediyor. Teknolojinin hayatımızda kaplamaya başladığı alan nedeniyle bireyselleşen ve insanların birbirinden soyutlanmaya başladığı günümüz dünyasında Lipton bize tekrar konuşmayı hatırlatıyor. Bunu yaparken bir manifesto filmiyle yetinmeyip, televizyon mecrasını bir aktivasyon alanına dönüştürüyor. Tüketicinin kampanya mesajını deneyimlemesini sağlayarak iletişimi heyecan verici bir boyuta taşıyor.


2- Beşiktaş – Come to Beşiktaş
Beşiktaş - Come to Beşiktaş
Pelin Aydoğdu- Nutricia Anne Bebek Beslenmesi Pazarlama Direktörü

Türk sporseverlerden ziyade, dünyada Beşiktaş markasını yaratmak, tanıtmak için yola çıkılmış bir kampanya olduğunu düşünüyorum. Dünyadaki politik, dini, ırka dayalı kutuplaşmaya karşı net bir duruş ile Beşiktaş kendini ön yargılardan uzak, kapıları herkese açık bir marka olarak konumlandırıyor. Sporun felsefesine uygun bir konumlandırma. Mevlana uluslararası olarak çok tanınan bir din bilgini; ilgi çekiciliği artıracağına inanıyorum. Ayrıca marka sembolü olarak “Kartal duruşu” simgesinin kullanımının akılda kalıcılığı artırdığını düşünüyorum.

Ozan Can Bozkurt – Being Çözüm Kreatif Direktörü

Öncelikle herhangi bir futbol takımı iletişiminden alışık olmadığımız seviyede yüksek bir sanat yönetimi ve stile sahip bir film olduğunu söyleyerek başlamalıyım. Bu kampanyanın, Beşiktaş’ın Asya ve Orta Doğu başta olmak üzere global taraftar kazanma yönündeki temel pazarlama hedefine katkıda bulunacağını düşünüyorum. Bütün süreçte beni en çok etkileyen kısımsa; sene başında beklenmedik seviyede viral etki yaratan “Come to Beşiktaş” mesajının, çarpıcı bir kreatif hamleyle Mevlana’nın “Ne olursan ol gel” felsefesiyle bütünleştirilmesi oldu.


3- Bambi Yatak – Bambim Var Benim
Bambi Yatak - Bambim Var Benim
Pelin Aydoğdu- Nutricia Anne Bebek Beslenmesi Pazarlama Direktörü

Ünlü ve müzik kullanımı ile reklamda dikkat ve marka hatırlanırlığının artırılması amaçlanmış. Filmde dikkatimi en çok çeken konu, reklamın ilk 30 saniyesinde kategori ve marka ile ilgili bir görsel, hikaye bulunmaması. Ünlüler, birçok farklı reklamda oynadığı bu dönemde markanın reklamı, farklı bir marka reklamı ile karışabilir. Kısa kopyalarda ürün bölümüne daha hızlı odaklanılabilir.

Ozan Can Bozkurt – Being Çözüm Kreatif Direktörü

Hülya Avşar’lı açılış filminde, “tüm gününü içinde geçirmek isteyeceğin kadar konforlu yatak” imajı çizen Bambi, yeni filminde yeni bir söylem sahipleniyor. Bu film, “günün yoğun temposu karşısında dimdik duran kadın figürünü” kullanan diğer reklamlara göre bence daha inandırıcı ve ikna edici bir çözüm öneriyor: İyi bir uyku. Ancak bunu yaparken günlük ped ve deodorant reklamlarından alışık olduğumuz kodları kullanması filmin yarısına kadar ne reklamı olduğunu anlamayı biraz güçleştirebilir gibi geldi.


4- İva – Hayatından Vazgeçme
İva - Hayatından Vazgeçme
Pelin Aydoğdu- Nutricia Anne Bebek Beslenmesi Pazarlama Direktörü

Şehir merkezi olarak lanse edilen birçok projenin çok uzak olduğunu ve bu sebeple hayatı kaçırabileceğinizi vurguluyor. İletişim tonu ile fiyata dayanan fayda odaklı, geleneksel diğer inşaat şirketlerinden ayrışıyor. Hedef kitlelerinin genç, bekar, çalışan erkekler olduğunu düşündüm. Filmler teaser niteliğinde mi, devamı olacak mı bilmiyorum. Kopyalar uzun olduğu için marka hatırlanmasını yakından takip etmekte fayda var.

Ozan Can Bozkurt – Being Çözüm Kreatif Direktörü

Bana hemen gidip bir ev almalıyım dedirten türde bir iş. Çok temiz bir uygulamayla çok doğru bir içgörüyü vuran kuvvetli bir kampanya olduğunu düşünüyorum. Hedef kitlesiyle aynı frekansta bir iletişim olup olmadığına dair kafamda soru işaretleri bıraksa da umarım alacağı ödüller kadar ev de satabilirler.


5- Petlas – Bu Dünya Bizim Memleket
Petlas - Bu Dünya Bizim Memleket
Pelin Aydoğdu- Nutricia Anne Bebek Beslenmesi Pazarlama Direktörü

Son dönemde artan yerel vurgusuna paralel olarak, Petlas’ın da yerli olmasını ön plana çıkarttığını görüyoruz. Görsel olarak keyif veren bir reklam. Yaratıcı fikirde hikaye ve alt yazı ile anlatılan ihracat mesajının daha somut şekilde reklamda yer alabileceğini düşünüyorum.

Ozan Can Bozkurt – Being Çözüm Kreatif Direktörü

Filmde güçlü bir uygulama ve şık bir görsel anlatım olduğunu düşünüyorum. Petlas’ın bütün dünyaya ihracat yaptığı mesajını net ve anlaşılır bir şekilde izleyiciye geçiriyor. Bunu milliyetçi bir damarla yaparken mesajın yer yer abartılı bir hale dönüştüğünden endişeliyim. Anlatım dilindeki iddialı ton, Türkiye’deki yol şartlarının zorluk seviyesini dünyadaki muadilleriyle karşılaştırırken filmin yer yer inandırıcılıktan uzaklaşmasına sebep oluyor bence.


6- ING Bank – Basketbolun Değişmeyen Rengiyiz
ING Bank - Basketbolun Değişmeyen Rengiyiz
Pelin Aydoğdu- Nutricia Anne Bebek Beslenmesi Pazarlama Direktörü

Dikkat çekmesi, yerinde marka kullanımı, sloganı ve akıcı kreatifi ile başarılı kampanya olduğunu düşündüm. Esprili bir şekilde yerinde içgörüler kullanıyor; çocuğun uyanması, komşunun rahatsız olması gibi… ING Bank daha genç, modern, dijital odaklı bir bankacılık çizgisi çiziyor. Basketboldan futbola kıyasla bu imajı desteklemek için daha uygun bir spor dalı. Markaya fayda sağlayacak bir kampanya olduğunu düşünüyorum.

Ozan Can Bozkurt – Being Çözüm Kreatif Direktörü

ING Bank’ın bu projesinde basketbolu, adeta futbol gibi, hayatımızın her anına işlemiş bir fenomen gibi göstererek sponsoru olduğu spor dalını daha da değerli bir yere konumlandırmak istediğini düşünüyorum. Bunu “özür dileriz” söylemiyle esprili bir dille anlatması oldukça akılda kalıcı bir sonuç doğurmuş bence. Tüm yıl epeyce yüklendikleri Kerem Tunçeri’nin gönlünü almaları da tatlı bir detay olmuş.

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Şubat 2018 sayısında yayımlandı.