artwork

Robot hukuku

6 yıl önce

0

Gülmeyin! Küçümsemeyin! 90’lı yılların sonuna doğru Galatasaray Üniversitesi’nde öğrenciyken, Marmara Üniversitesi’nde seçmeli ders olarak Uzay Hukuku olduğunu duyduğumda ben çok gülmüştüm. Dünyevi hukuk sistemlerini bitirdik de Uzay Hukuku kaldı diyerek teorik çalışma yapanları garipsemiştim. Keza şimdilerde de yapay zeka ve robot hukuku konusunda çalışanlar var, ancak ben bu sefer gülmüyorum, destekliyorum, araştırıyorum, öğrenmeye çalışıyorum, geri kalmamaya çalışıyorum.

Çok değil 20 sene geçti, Suudi Arabistan, “robot yaptık, üstelik bir de vatandaşlık verdik” diye açıklama yaptı. Şaşırdık. Aslında bildiğimiz yani en azından beklediğimiz robot değil ‘Sophia’. Kendini geliştirmesi mümkün değil, o bir ‘chat bot’ yani sohbet robotu. Önceden yüklenmiş verileri sorularınıza göre bulup size cevap olarak sunuyor. Şu günlerde de kendisi evlilik düşünüyormuş. Fakat Sophia iyi bir robot olsa da üzerinde çalışmalar yürütülen yapay zekalılardan değil.

Deniz Yılmaz’ı tanır mısınız? Kendisi bir şair. O aslında yok. Yani var ama yok. Deniz Yılmaz sadece bir yazılım, onu İTÜ Matematik Mühendisliği mezunu Bager Akbay yazmış ya da kodlamış ya da yaratmış. Ne derseniz deyin Deniz Yılmaz, şiir yazıyor ve bir kitabı var. Başka bir yapay zeka da Deniz Yılmaz’ın şiirlerini besteleyecek mi yakında göreceğiz.

Sadece yukarıdaki üç paragrafın dahi hukuki boyutunu değerlendirdiğimizde, Robot Hukukunun yanında sanal kişileri içeren bir medeni hukuk mevzuatı, sanal eser sahiplerini içeren bir telif hukukuna da ihtiyacımız olacağı kesin.

Bir ara size Amerikalı Baker & Hostetler Hukuk Bürosu’nun yapay zekalı avukatı Ross’unu da tanıtmak isterim. Kendisi meslektaşım. İcra-iflas alanında avukatlık yapıyor.

Av. Erdal Aksu

HukukiBoyut

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Şubat 2018 sayısında yayımlandı.

Senin için
Tümünü göster
Gaming / Gambling
Dijital Gazeteci
Facebook yavaş kaldı