artwork

Peter Hutton: Eurosport ile dünya, olimpiyat oyunlarında buluşacak

6 yıl önce

0

2018-2024 Olimpiyat Oyunları’nın resmi yayıncısı oluşunun ardından bu süreçteki stratejilerini ve hedeflerini Eurosport CEO’su Peter Hutton anlattı.

 Eurosport ile dünya, olimpiyatlarla buluşacakDiscovery Communication tarafından satın alındıktan sonra birçok değişikliğe giden Eurosport için bu yeniliklerden biri de 2018-2024 PyeongChang Olimpiyat Oyunları resmi yayıncı olması oldu. Kanal, elde ettiği bu fırsatla Olimpiyat Oyunları tarihinde de bir yenilik yapacak ve izleyici alışkanlıklarını takip ederek geliştirdiği çok kanallı stratejiyi hayata geçirecek. Tüm ekranlarda sunulacak “Make It Yours” stratejisi ile Avrupa’da sporseverlere oyunların her dakikasına erişme fırsatı verecek olan Eurosport’un bu stratejisinin ardındaki hedefleri Eurosport CEO’su Peter Hutton ile konuştuk. 

Seda Büktel: Öncelikle Eurosport’un Discovery Communication tarafından satın alınması sürecinden bahsedelim. Nasıl karar verildi ve sonrasın yönetim ve öncelikler anlamında ne gibi değişiklikler oldu?

Peter Hutton: Discovery için Eurosport, Avrupa’daki sahip olunması gereken içeriği elde etmek için bir şanstı. Büyük spor haklarının değerleri giderek artıyor ve bu artışta da seçkin sporların haklarının değerinin etkisi var. Discovery için bu, gerçekten de gerekli içeriğe ulaşmak için ve en tutkulu ve sadık hedef kitle olan spor hedef kitlesinin kendi tutkulu geleneğinin üzerine inşa etmek için bir şanstı.

Ne gibi değişiklikler oldu; içeriğe yatırım anlamında Olimpiyat haklarından seçkin yerel futbol haklarına kadar büyük bir değişim oldu. Avrupa genelinde özel canlı içeriğe yatırımı ilk kez Eurosport’ta görebileceksiniz.

Eurosport’un kendisi de değişti; çok daha yerel bir yüzü var, yerel hikayeler anlatan yerel temsilcileri var. Artık Avrupa kapsamlı bir kanal değil ama her bölgeyle çok daha fazla ilişkisi olan güçlü bir marka.

Seda Büktel: 2018-2024 Olimpiyatları’nın resmi yayıncısı oldunuz ve burada sunmak istediğiniz çok kapsamlı ve kapsayıcı bir deneyim var. Olimpiyatları tamamen dijitalleştirmekten bahsediyorsunuz. Bunun için hazırladığınız kampanyanın ve diğer yeniliklerin detayları neler? 

Peter Hutton: Olimpiyatların bize en iyi durumda, tarihte ilk defa Avrupa’nın genelinde her bir dakika içinde her bir alanı gösterme imkanı sunacağına inanıyorum. Ve yine, Eurosport ve Discovery’nin güçlerini, oyunları yeni bir seviyeye taşıyacağını düşündüğümüz bir yapım yatırımı ve içerik yatırımı yapmamıza izin veren bir etkinlikte birleştirdik. Snapchat ve Amazon’la farklı ülkelerde yaptığımız iş birlikleri ile oyunları yeni hedef kitlelere taşıyacağımıza ve bunun da farklı insanlarla temasa geçme fırsatının kapılarını açacağına inanıyoruz.

 

Seda Büktel: Bu kadar büyük bir organizasyonun arkasında sağlam iş birlikleri de olsa gerek. Burada nasıl bir partnerlik stratejisi izlediniz? 

Peter Hutton: Çalıştığımız birçok şirket var. Casey Wasserman’ın şirketiyle bize daha dijital içerik üretmesi için çalışıyoruz. Snapchat var, Amazon var… Çalıştığımız birçok üçüncü parti var fakat daha da önemlisi, Discovery’nin de birçok farklı koluyla çalışıyoruz. Birçok ülkede de ücretsiz yayın yaparak içerikleri sunan kanallarımız mevcut.

Yani içerik sadece Eurosport’tan değil geniş bir yelpazesi olan Discovery kanallarında da geliyor ve bu da bize, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne verdiğimiz “mümkün olan en fazla kanalda mümkün olan en fazla insana ulaşacağımız” yönündeki sözümüzü tutma imkanı veriyor.

Seda Büktel: Olimpiyatların takibi için geniş bir ağ kurmuşsunuz. Peki bu ağ hangi bölgeleri kapsıyor. Yani dünyanın neresinden insanlar olimpiyatları sizin gözünüzden takip edebilecekler?

Peter Hutton: Olimpiyat yayını yapma hakkımız Fransa, Rusya ve STANS (Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan) dışında tüm Avrupa’da geçerli. 50’den fazla ülkedeyiz ve bunun içinde Türkiye de var. Bu sayede Avrupa’da büyük bir kalabalığa ulaşmayı planlıyoruz ve bu da 2022 ve 2024’te Fransa’yı da dahil ettiğimizde daha da genişleyecek. Bu büyük bir coğrafi parmak izi, yani Avrupa genelinde büyük bir kitle Discovery ya da Eurosport kanallarından oyunları izleyecek ve biz de bundan büyük gurur duyuyoruz.

 

Seda Büktel: Tüm bu çalışmaların sonucunda gerek rakamsal gerek davranış değişikliği ve farkındalık anlamında hedefiniz nedir?

Peter Hutton: Olimpiyatlar için yeni bir hedef kitle yaratmak istiyoruz. Olimpiyat Oyunları’yla yaptığımız anlaşmanın en iyi yanlarından biri 2024’e kadar sürecek ve bizi Paris’e taşıyacak uzun dönemli bir kontrat olması. Yani sonuç olarak, uzun süreli bir bakış açısı kazanabilir; uzun vadede Olimpiyatların değerini ve önemini nasıl artırdığımızı söyleyebiliriz. İçeriklerin sadece Eurosport’ta değil Discovery’nin farklı kanallarında da akması sayesinde insanlar yıl boyunca Olimpiyatlarla temasta olacak. Oyunlar sırasında da sosyal medyadan içerik paylaşımlarıyla bunları hayatlarının bir parçası yapacağız. Sıkı bir spor takipçisi olmasalar da Olimpiyatlar süresince Olimpiyatların sağladığı mükemmel hikayelerin farkında olacaklar.  Eurosport ile dünya, olimpiyatlarla buluşacak

Seda Büktel: Siz uluslararası bir spor kanalı olarak spora ve olimpiyat oyunlarına nasıl bakıyorsunuz? Sizce yeterli ilgiyi görüyorlar mı?

Peter Hutton: Bence beklentileri denemek ve resetlemek adına iyi bir fırsat çünkü buraya yapılan yatırımlar sayesinde kapsamı değiştirebiliyor, kapsam genelinde teknoloji yatırımı yapabiliyor, sporu daha erişilebilir hale getirebiliyorsunuz. Biz Olimpiyatları, insanların büyük spor hikayelerini takip etmelerini ve bu sayede de bizimle kalmalarını sağlamak için kullanıyoruz.

Seda Büktel: Yeni neslin tüketim alışkanlıklarının, satın alma kararlarının değiştiğini biliyoruz. Artık duygularıyla karar veriyorlar ve ayrıca deneyime de çok değer veriyorlar. Sporu takip etme, tüketme, sağlıklı yaşam gibi konularda da bir trend var. Siz bu değişen alışkanlıkları ve trendleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Gelip geçici bir heves mi yoksa uzun vadeli plan yapmayan kaybedecek mi? 

Peter Hutton: Kesinlikle tüketim anlamında bir değişim var ve giderek daha fazla insan oyunları farklı ekranlardan izliyor. Fakat aynı zamanda, gerçekten büyük spor etkinliklerine baktığımızda, bunları izleme kültürünün de giderek arttığını görüyoruz. Bu yıl özelinde de lineer TV kanallarına göre Eurosport’un izlenme sayısı arttı. 2017’de şimdiye kadarki artışımız yüzde 20 oldu yani spor kanalları ve büyük spor etkinlikleri hala heyecan veriyor.

Fakat belli bir şekilde birçok insan hala içeriklerini farklı ekranlardan sağlıyorlar ve bu yüzden biz de hedef kitlemizi deneyip onlara kullanmaktan keyif aldıkları ekrandan hizmet verme kararı aldık.

Seda Büktel: Türkiye özelinden baktığımızda tüketicilerinizin spora olan ilgisini, onu tüketim ve takip şeklini nasıl değerlendirirsiniz?

Peter Hutton: Türkiye’de özellikle üç büyük kulüp olan Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe’nin maçlarını çok fazla izledim ve sonuç olarak Türkiye’deki taraftarların spor tutkusunu yakından biliyorum. Buna göre biz de sadece uluslarası değil yerel sporda da yerel hikayeler ve girişimlerle Türkiyeli hedef kitleye daha uygun içerikler yaratmaya çalışıyoruz. Bisiklet, tennis ve içerik yelpazemiz anlamında harika bir platformumuz var. Olimpiyatlar da umuyoruz ki bize ileri gitme fırsatı verecek.