artwork

2021’de yerli uygulamalar konuşulacak

3 yıl önce

0

2020 yılı, pandemi sebebiyle sosyal hayat ve iş yaşamında büyük değişimlere sahne oldu. Mart ayından itibaren ‘uzaktan çalışma’ kavramı tam anlamıyla hayatımıza girdi. Turkcell olarak bu duruma hazırlıklıydık. Çünkü biz uzun yıllardır çalışanlarımıza haftada bir gün olacak şekilde uzaktan çalışma imkanı sunan bir şirketiz. Bu süreçle birlikte tamamen uzaktan çalışmaya geçtik ve verimi düşürmeden çalışmaya devam ettik.

Turkcell Grubu olarak 2020’yi başarılı şekilde tamamladık. Yıl genelinde tüm alanlarda güçlü büyüme gösterdik. İlk 9 ayda konsolide bazda toplam gelirlerimizi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,1 artışla 7,6 milyar TL’ye çıkarttık. 2020 yılının üçüncü çeyreğinde grup bazında FAVÖK’ümüz 3,4 milyar TL’ye ulaştı. FAVÖK marjımız ise 1,3 puan artışla yüzde 44,4 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde net faturalı müşteri sayımızı 1,1 milyon artırdık.

Stratejik olarak belirlediğimiz üç odak alanımızda büyüme bu yıl da devam etti. Dijital servislerimiz üçüncü çeyrekte tekil gelir bazında yıldan yıla yüzde 28 büyüdü. Techfin platformumuz Paycell’in aktif kullanıcı sayısı ise üçüncü çeyrekte 4,6 milyona çıktı, toplam işlem hacmi de 2,2 milyar TL olarak gerçekleşti. Paycell’in grup dışı gelir büyümesi yıllık bazda yüzde 85 arttı. Kurumsal müşterilerimize uçtan uca dijital dönüşüm hizmeti sunan Dijital İş Servisleri’mizin gelirleri de üçüncü çeyrekte yıldan yıla yüzde 40 artış gösterdi.

Pandemi döneminde müşterilerimizin artan fiber hızında internet ihtiyacına cevap veren Superbox ürünümüzün abone sayısı üçüncü çeyrekte 60 bin artışla 551 bine ulaştı. Sabit işimiz hariç Turkcell Türkiye bireysel satışlarında dijital kanallarımızın payı da yüzde 12 olarak gerçekleşti. Dijital kanallarımız üzerinden yapılan siparişlerin satışa dönme oranı yıllık bazda 2 katı olurken, aylık ortalama ziyaretçi sayımız ise 28 milyon oldu.

2020’de yatırımlarımıza hız kesmeden devam ettik. 2020’de toplam yatırımlarımız yaklaşık 9 milyar TL’ye ulaştı. Önümüzdeki üç yılda gerçekleştireceğimiz yatırımların da 16 milyon TL’yi bulmasını planlıyoruz. Geçtiğimiz yıl belirlediğimiz üç stratejik odak alanımız olan techfin, dijital iş çözümleri ve dijital servislerde şimdiye kadar oldukça büyük mesafe kaydetmiş olmamız 2021 yılı hedefleri için de bu alanlarda bize büyük bir avantaj sağlıyor.

Öte yandan 2021 yerli uygulamaların da daha fazla konuşulacağı bir yıl olacak. Bu noktada biz Turkcell olarak milyonlarca kullanıcı rakamlarına ulaşmış olan yerli uygulamalarımızla müşterilerimize uzun süredir hizmet veriyoruz. Bu yıla da BiP’in gördüğü yoğun ilgi ile hızlı bir giriş yaptık. 2013 yılında Turkcell mühendisleri tarafından geliştirilen BiP, şu an dünyanın 192 ülkesinde kullanılıyor ve toplamda 70 milyonun üzerinde indirme rakamına sahip. BiP bugün Türkiye’nin yanı sıra Endonezya, Malezya, Ukrayna, Almanya, Hindistan, Pakistan ve Bangladeş’te yoğun biçimde kullanılmaya devam ediyor.

 

Telekom sektörü başta olmak üzere küresel şirketlerle kıyasıya rekabet eden, finansal olarak başarılı ve geliştirdiği teknolojilerle örnek gösterilen bir şirket olarak önümüzdeki dönemde emin adımlarla büyümeye devam edeceğiz.

 

Murat Erkan

Turkcell Genel Müdürü

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 108. sayısında yayımlandı.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...