artwork

2020 yılı için vizyon belirlemek

4 yıl önce

0

Quigley-Simpson CEO’su Carl Fremont, 2020 yılı için pazarlama endüstrisini nelerin beklediğini, ajansların hangi konulara dikkat etmeleri gerektiğini yazdı.

Vizyon, iş kültürünün arka planında bulunan sözcüklerden biridir. CMO’lar ve ajanslar için büyüme, hesap verebilirlik ve farklı düşünme gibi ilkeler vizyon oluşturma konusunda hiçbir zaman günümüzdeki kadar baskıcı olmamıştı. Otomasyonla ilgili sorunlardan, veri odaklı bir dünya için personele duyulan ihtiyaca kadar, odağımızı gelecek yıl için belirlememiz gerekiyor. Günümüzde sektörde eşi görülmemiş değişimlere neden olan çok fazla faktörden dolayı marka yaratmak, marka bilinci oluşturmak için düşündüğümüz kadar yeterli değil.

O zaman 2020 için bu baskı havasından sıyrılıp neler yapabileceğimize bakalım:

Dengeyi doğru kurun
Kaynaklar ile ilgili doğrudan temas eden biri olarak, bir markanın özünü dengelemenin ve tüketicilerden gelen geri dönüşlerin önemini biliyorum. Forrester’ın yakın tarihli bir raporuna göre, CMO’lar için 3 yıldır üst üste gelen pazarlama önceliği büyüme üzerine olmuştur ve her ajans bu gerçekliğin varoluşsal baskısını hissediyor. İkonik Super Bowl reklamlarının veya viral memlerin tümü, eyleme ve büyümeye yol açmadıkça bir şey ifade etmez oldu.

Sonuçları doğru bir şekilde değerlendirebilmek
Tüketicilerin farklı platformlarda ve çeşitli ekranlarda nasıl etkileşim kurduğunu anlama konusunda hala avcılık ve toplama aşamasındayız. İçeriği merkez olarak kabul ettiğimiz sürece, marka mesajlaşmasını ve deneyimleri yönlendirdiğimiz platformlar ve cihazlar hakkında daha seçici olmalıyız. 2020 yılında CMO’ların en büyük sorumluluğu, sonuçları gerçek zamanlı olarak anlayabilmek olacak. Bu kadar çok medya fırsatı olmasına rağmen sonuçları değerlendirmek maalesef hiç bu kadar zor olmamıştı.

Daha az insan, daha az iş ama daha kaliteli sonuç
Ajansların daha az maliyetle daha fazla iş yapmak ve uygun maliyetle uygun içerikler oluşturmak için yatırımlarını farklı kanallara yaptığını hepimiz biliyoruz. Bu konuda gerçeken mükemmel iş yapan ajanslar, daha küçük ve bağımsız olarak çalışan ajanslar.

Peki holding şirketlerinin lüks yat modeli, bu yeni korsan gemisi karşısında nasıl ayakta kalacak? Endüstride dev bir hale geldiğinizde, pazarın neyi dikte ettiğini fark etmeniz ve tüketicilerin isteklerine hızlı bir şekilde dönüş yapmanız çok zordur. Bu hızlı değişim sürecinde, daha az insanla, çok daha verimli çalışmaya odaklanmanın yollarını arayın.

Kesintileri kucaklayın
Tesla, Amazon, 23andME ve Netflix gibi şirketlerin ortak noktası; bu şirketlerin yıkıcı şirketler olmaları. Değişimin ne kadar hızlı olacağını anlamak, sektörde yaşanan dalgalanmalarla birlikte ilerlemek, etkili bir pazarlama yöntemi için çok önemli. Her zamanki gibi iş yapmak isteyenlere meydan okumak için 2020 yılındaki değişimleri gözlemleyin.

Indie”-pendence (Özgürlük) Günü’nü kutlayın
Birçok marka artık kendi bünyesinde iş yapmayı tercih ediyor. Ancak General Mills gibi çok büyük markalar, özel proje çalışmaları için ve hatta kendi markalarını yönetmek için büyük iş yerleri yerine bağımsız ajansları tercih ediyor. 2020 yılında orta ölçekli ajans modelinin yükselişini görmeye devam edeceğiz. 200- 250 çalışana sahip bir ajans düşünün, çok büyük değil öyle değil mi? Ama bu büyüklükteki bir ajans, içgörüyle hareket edebilecek kadar büyüktür.

Son olarak, önümüzdeki yıl için bazı küçük hatırlatmalar yapalım:

  • Dengenizi koruyun.
  • Hem kısa vadede hem de uzun vadede büyüme için öngörülerinizi belirleyin. Müşterilerinizi tanıyın
    Profesyonel tüketicinizi daha önce hiç olmadığı kadar yakından tanıyın. Onlarla daha sağlıklı bağlantı kurabilmek adına nerede yaşadıklarını, çalıştıklarını ve vakit geçirdiklerini öğrenin.
  • Çevik olun.
  • Riskleri alın ve bir adım önde olmak için hızlı hareket edin.
  • Cesur olun.
  • Başkalarının gitmediği yerlere cesurca gidin ve markalar ile ilgili ipuçları toplayın.
  • Orta yolu bulun.
  • Hız ve altyapı söz konusu olduğunda ajansın orta büyüklükte olup olmadığına bakın, çevik ve entegre ajansların doğru büyüklükte olanlarını tercih edin.

Harward Business Rewiew’un Ağustos 2019 CMO Anketi’nde ABD’deki pazarlama liderlerine, “şirketinizde pazarlamanın geleceği için hazırlanmak yerine bugünkü pazarlama sektörünü yönetmek için ne kadar zaman harcıyorsunuz” sorusu soruldu. 341 liderden %68,5’i zamanını bugünkü pazarlama sektörünü yönetmek üzerine geçirdiğini 31,5’i ise zamanını geleceğe hazırlanarak zaman harcadığını belirtti.

2020’de sektördeki gelişmelere bulanık bir gözle bakmayı veya sektördeki bazı şeyleri görmezden gelmeyi göze alamayız. Önümüzdeki yıl gelişecek olan modern ajanslar, vizyonlarını keskin ve kararlı bir şekilde geleceğe odaklayanlar olacaktır.

Carl Fremont
Quigley-Simpson CEO’su

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye 95. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...