artwork

2020 dijital trendleri

4 yıl önce

0

Kolaylık
TÜBİSAD’ın2018raporu Türkiye’dee-ticaretin%42 büyüyerek 59,9 milyar TL’ye; toplamdaki payının %5,3’e ulaştığını gösteriyor. Karşılaştırmalı ve uygun fiyatlı alışveriş imkanı, adrese teslim ve değişim kolaylığıyla bu büyüme 2020’de de çift haneli rakamlarla devam edecek.

Küçük mutluluklar
Medya Dağıtım Servislerinde Kullanım ve Memnuniyet Araştırmasına göre,5üzerinden4memnuniyetskoru alanOTT servislerizenginiçeriklerinedeniyletercih ediliyor. Ekonomik daralma nedeniyle evde daha fazla ve kaliteli vakit geçirme eğilimi devam edecek ve nitelikli OTT servislerine yönelik talep artacak, içerik daha da gelişecek.

Demokratikleşme
İnternetle birlikte tüketiciler kaliteli hizmete makul fiyatla ulaşma; üreticiler de internetten yararlanarak makul maliyetle üretme imkanı elde etti. Böylece farklı ekonomik segmentlerde yer alan tüketiciler ortak paydada buluşurken, pek çok sektörde giriş bariyeri kalktı. Tüketim ve üretimde internet üzerinden demokratikleşme 2020’de daha çok konuşulacak, ülkemizde Dolaysız Markalara daha sık rastlanacak.

Hate mark
Sebepsiz sadakat olarak tanımlanan Lovemark’a dönüşmek emek istiyor. Aslında bu sadakat sebepsiz değil ve elde etmesi de çok zor. Tüketici, 2020’de sonlandırılamayan abonelikler, geri dönüşe rağmen ısrarla yapılan aramalar, saldırgan reklamlar vb. nedenlerle hatemark’lar yaratmayı sürdürecek. Buna özen göstermeyen markalar sıkıntı yaşayacak.

In&Out
Reklamverenin ajanslardan aldığı hizmeti kendi bünyesinde kotarması veya uzmanına bırakması ikilemi sürecek. Çok başarılı olmayan uygulamalara rağmen markalar denemeye devam edecek, ajanslar hizmet yelpazesine danışmanlık vb. yenilikler ekleyecek.

Dönüşüm
Markaların dijital dönüşüm yatırımları artarak devam edecek. Pazarlama otomasyonu ve yönetimi teknolojilerine yapılan yatırımların yanı sıra organizasyonlar da yeniden şekillenecek.

DIMAQ – Dijital Pazarlama Yetkinlik Sertifikası
Teknoloji yatırımı yapan marka ve ajanslar bunları verimli şekilde kullanacak elemanları işe alırken DIMAQ yetkinlik sınavının sonuçlarını dikkate alacak. Uluslararası geçerliliği olan bu sertifika İK yöneticilerinin karar sürecini destekleyecek.

İlkan Gökyılmaz
IAB TR Yönetim Kurulu Üyesi

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye 95. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Bu yıl MIXX’te yenilikler var!

IAB ile Dijital Üzerine...

Dikkat! Dikkat!