artwork

2018’in altı trendi

6 yıl önce

0

Önümüzdeki yıl tüketiciler markalardan neler bekleyecek ve sorunları çözmek için hangi teknolojik gelişmeleri bilmeleri gerekecek? Iris’in yenilikçi başkanı David Caygill anlatıyor.

2018’in altı trendi

Teknoloji, insanların markalarla etkileşim biçimini ve bir süre sonra da beklentilerini değiştiriyor. Bir markanın, sürecini iyileştirmesi daha kesintisiz ve pürüzsüz hale getirmesi iletişim sürecinin bulunduğu döngüyü de daha geliştirmesi demek. Tüketicilerin, yani bizlerin taleplerini karşılamaya çalışan marka bu döngü içerisinde zaman zaman aksiliklerle de karşılaşabiliyor. Bu yıl örneğine rastladığımız verilerin sızdırılması ya da etik açıdan yaşadığı talihsiz krizler iletişim için verdiği uğraşları tersine çevirip tüketicinin kendisinden korkmasına ve çekmesine de neden olabiliyor.

Bu yüzden hem tüketiciyle iletişimini güçlendirmeye hem de olası olumsuz durumlardan korunmaya çalışan markalar için teknolojinin yardımcı olabileceği 6 öneriyi sıralamak isterim.

1) Benimle konuş

İnsanlar bir makine ile konuşma fikrine alıştıkça çekişme süreceğe benziyor. Çünkü bir arayüz olarak ses adeta bir yükseliş yaşıyor. Tahminlere göre 2021 yılına kadar 1.8 milyar sesli dijital asistanın kullanılması bekleniyor. Haliyle tüketici bile sesli asistanları tercih ederken teknoloji devleri de bu büyük savaşın içinde olacaklardır. Alexa, Google Assist ve Siri’ye baktığımız zaman her şey onlar için gayet iyi gitti. Özellikle Pixel Buds ve AirPod gibi kablosuz kulaklıkların çıkmasıyla zahmetsizce bağlantı kurabilen kullanıcılar sesli asistanları daha çok kullanmaya başladılar. Hatta ilerleyen günlerde AI teknolojisine alışan kullanıcının bu teknoloji ve uzantılarına olan bağımlılığına oldukça şaşıracaksınız. Markalar da yeni algoritma savaşlarına girmek zorunda kalacak.

2) Beni tanı ve ne istediğimi bil

Tüketiciler artık jenerik gelen mesajları kabul etmeyecek. Bu durum kişiselleşmenin bu kadar yaygınlaştığı dünyamızda kendini hissettirmeye başladı bile. Artık onlar için anlamlı olan, onlara özel mesajlar kıymetli. Amazon bu konuda kişisel mağazalar sunarak birkaç adım önde olmayı başamıştı. 2 milyonu aşkın kullanıcı yolculuğu edinilen tecrübeleri kullanmak için Qubitclaim etkinleştirildi. Yine AI alanında pek çok gelişme göreceğiz ama bunun uzantısı olarak çok daha kişiselleşmiş dünyalar ve bu dünyalara uygun mesajlar olacak.

2018’in altı trendi
3) Daha hızlı olmak istiyorum

En korkunç kaynaklarımızdan biri zaman olsa gerek. İnsanlığın yine bu ucu bucağı olmayan kavramı yakalama çabasını göreceğiz. Ortalama bir insan ömründe iş hayatı, iş ve ev arasında geçen zaman gibi kısımlar çıkarıldığından ebeveynlerin çocuklarıyla vakit geçirebilmesi için 34 dakikaları kalıyor. 2018 yılında tüketicilerin bu zamanı kazanmasında yardımcı olacak markalar kazanacak diyebiliriz. Facebook’un IQ ekibi, yaptıkları araştırmaların sonunda mobil cihazların, zaman algısını değiştirdiğini keşfetti. Araştırmaya katılanların mobil ve masaüstü cihazlarında eşit uzunlukta iki video gösterildi ve denekler mobil cihazlarda izledikleri içeriğin % 30 daha kısa olacağını tahmin etti. Bu etki, mobil reklamla etkileşimin ve mobil cihazda bir satın alma işleminin % 13 daha hızlı olmasını sağlayabileceği gibi satın alma yolculuğunu doğrudan etkileyecektir.

4) Benden iyi bak

Yaşadığımız ortamları korumanın, daha rahat hissetmenin önemi de artmaya devam edecek. Akıllı kilitler, ısınma, güvenlik kullanılmaya ve bu konuda teknolojilerin gelişmesi devam edecek. IoT ile kendine daha iyi bakmak isteyen kişilere sağlanan imkanlar hızla boyut değiştirecek. IBM, bir ışık açık olduğunda bunu haber veren sistemlerle çalışıyor, biliyorum. Gartner, IoT ve akıllı ev cihazlarına olan talebin artmasını, bu tür hizmetlerle ilgili toplam harcamaların 2 trilyona ulaşacağını öngörüyor. Bu tip hizmetleri sunan markalar da öne çıkacaklar.

2018’in altı trendi
5) Bana saygılı ol

Spam mesajlar, sahte hesaplar tüketicilerin kaçındığı konulardan biri. Artık tüketici de bu tip konularda verilerini kimlerin korumadığını, kimlerin bu verileri kullandığını araştırma konusunda çok daha bilinçli. Özellikle bu yıl ortaya çıkan çeşitli güvenlik açıkları ve bunların hepsinin medya ile ortaya çıkması tüketicilerin korunma mekanizmalarını daha fazla geliştirmelerine neden olacak. Kişisel veri ekonomisi gelişirken müşteriler hakkında veri toplama, kullanma ve kullanma biçimini en üst düzeye çıkarmak bir fırsat olarak karşımıza çıkacak.

6) İyi ol

Sosyal amaçlı veya sürdürülebilirlik tüketicinin marka seçerken önem verdiği hususlardan biri olacak. Y jenerasyonunun yüzde 72’si ve Z jenerasyonunun yüzde 73’ü sürdürülebilirliğe önem veren markalara para ödeyeceklerini belirtiyor.

İyi olmak iyi iş demektir. Unilever, Ben & Jerry ve Dove gibi “sürdürülebilir yaşam” markalarının 2016’da işin geri kalanından yüzde 50 daha hızlı büyüdüğünü unutmamak gerekiyor. Aynı şekilde, teknoloji markaları için de bu durum geçerli; stratejilerinde kendine özgü noktalar barındıranlar ve anlamlı işler ortaya koyanlar tüketicinin bilinçli isteklerine yanıt vermeyi başarabilecekler.

İnsanların ihtiyaçlarına, davranışlarına, hırslarına, korkularına ve arzularına yaklaşarak hayatlarında daha anlamlı bir rol oynayabilirsiniz. Onlar için işe yarayan teknolojiler, ürünler sunanlar bu yılın kazananları olacak.

2018’in altı trendiDavid Caygill
Iris İnovasyon Grup Başkanı