artwork

2016 Saatchi&Saatchi New Directors’ Showcase

8 yıl önce

0

Her yıl, Cannes Lions’ta gösterilen Saatchi&Saatchi New Director’s Showcase, yine ezber bozan yeteneklere sahip yeni yönetmenleri tanıtarak bir doz daha yaratıcı ilham sundu.

İki binden fazla reklamcıyı sabah saat 10:00’dan önce yataklarından kaldırıp Cannes Lions Festivali’nin gerçekleştiği Palais’ye getirtmek zor bir iş, gerçekten özel bir şey olması gerek. Saatchi & Saatchi New Directors’ Showcase, 26 yıldır bunu her seferinde başarıyor zira bu yıl da, tüm dünyadan katılımcılar Perşembe sabahı yeni yetenekleri keşfetmek ve ilham almak için salonda yerlerini aldılar. Bu yılın seçkisini oluşturan filmler arasında göğüslerden bahseden bir sanatçı, son moda Fransız ve Hollandalı müzisyenlerin videoları ve acil telefon hattı 999’a gelen aramayla ilgilenen bir operatör vardı.

Son yıllardaki trend bu yıl da devam etti ve eskiye oranla seçkide bu yıl daha az imzalı yönetmen yer aldı. Saatchi & Saatchi’nin içerik direktörü ve gösterinin küratörü Andy Gulliman bunun “artık reklam yapmaları için daha az yeni yönetmene fırsat tanınmasından kaynaklandığını” söylüyor. Oysaki bir zamanlar prodüksiyon şirketleri yeni yönetmenlerini showcase’e kaydettirmek için birbirleriyle rekabet ederlerdi, şimdiyse Gulliman’ın YouTube üzerinden yeni yeteneklere denk gelmesi daha olası.

Saatchi & Saatchi, showcase’de her yıl izleyicilere eğlenmeleri için bir sürpriz de sunuyor; ünlü yönetmeni Paul Arden’i hologram formunda hayata getiren, konferans salonunda drone’lar uçuran ya da insanların modunu okuyabilen bileklikler dağıtan ajans, bu yıl bu sürprizli görevi bir filme verdi. Film dedik ama bu, tamamen makineler tarafından oluşturulup çekilmiş ve kurgulanmış, değişik türde bir film…

Alan Turing’in doğum günü olan 23 Haziran Perşembe gününe denk gelen showcase’de canlı bir Turing Testi yapıldı; yapay zekayla hazırlanmış film, insan ürünü diğer 18 filmin arasında gösterildi ve hangisinin makinelerin ürünü olduğu söylenmedi. Bu tamamen meraklı izleyicilerin tahminine bırakıldı. Saatchi&Saatchi film için IBM Watson, Microsoft’un Rinna’sı, Affectiva’nın yüz tanıma yazılımı, EEG Data ve sinir aktivitesinden sanat yaratan bir program kombinasyonunu kullanarak Los Angeles merkezli kardeş ajans Team One ve görsel efekt şirketi Zoic Labs ile çalıştı.

Ortaya çıkan ürünle ilgili ne Gulliman’ın ne de tüm Saatchi&Saatchi ekibinin hiçbir şey söylemeye hakkı yoktu. Ekibin makinelerin işini kabul etmesi gerekiyordu. Gulliman, konuyla ilgili şu yorumu yapıyor: “Yapay Zeka ile ilgili konuşan birsürü insan var. Ama biz konunun içine dalmak ve cesur olmak istedik. Sonuçları kendimize saklamıyor; büyük ekranda tüm dünyadan izleyicilerle paylaşıyoruz ki birlikte kapasitenin ne durumda olduğunu anlayabilelim.”

Ve işte Andy Gulliman’ın bu yılki favorileri:

Ma’agalIm – Jane Bordeaux

Yönetmen: Uri Lotan and Yoav Shtibelman (İsrail)

Jane Bordeaux’nun nazik şarkısı “Ma’agalim (Çevre)”in çocuksu basitlikteki bu animasyon tanıtımı, izleyiciyi, tahtadan bir bebeğin çizgi dünyasına davet ediyor. İbranice dilindeki bu büyüleyici müzik videosu yönetmen/prodüktör ve kompozitör Uri Lotan ve storyboard sanatçısı Yoav Shtibelman tarafından oluşturuldu. Efektler, Tel Aviv’deki Phenomena Labs’te üretildi. Lotan, Hotel Transylvania 2 gibi bazı ünlü filmlerde animatör imzasıyla yer alırken Shtibelman da ilk bilgisayar animasyonlu film olan Toy Story gibi büyük Pixar filmlerinde çalıştı.

Embarrassed – HollIe McNIsh

Yönetmen: Jake Dypka (İngiltere) • Indy8

Jake Dypka, Londralı ve ödüllü bir reklam ve içerik yönetmeni. Dövüş sanatları DVD’lerini editleyerek kariyerine mütevazi bir başlangıç yapan Dypka’nın, doğal film yapma yeteneği, benzersiz empati ve insan deneyimini aktarma kabiliyetiyle buluşunca yeni ve özel bir yeteneğe dönüştü. Bu yönetmenin işindeki öncelikli endişesi, gerçeği ve insaniyeti ortaya çıkarmak. Şair Hollie McNish işbirliğiyle yaptığı Embarrassed (Utanmış) isimli videosunda da bunu yapıyor; şairin sözlerini görselleştiriyor ve toplum içinde emzirme konusuna karşı toplumun gösterdiği tepkinin ikiyüzlüğünü ortaya koyuyor. “Göğüslerle dolu billboard’larla kaplı bir ülkede”, genelde özgür olmasına izin verilen bir şeyin bedelini ödüyoruz.

Operator

Yönetmen: Caroline Bartleet (İngiltere)

Caroline Bartleet’in yedi dakika uzunluğundaki kısa filmi Operator (Operatör), 2016 Bafta Ödülleri’nde İngiliz Kısa Film ödülüne layık görüldü. Bir acil servis operatörünün bir anne ve oğlunu yangından kurtarmak için gösterdiği çabayla ilgili bu kısa filmde yönetmen, gerilim ve dramayı bir arada sunuyor. Bartleet bu senaryoyu 999’a gelen ve acil servis operatörlerinin kriz anlarındaki inanılmaz soğukkanlılığını gözler önüne seren, gerçek bir acil durum aramasından uyarladı.

In The Woods – El Perro Del Mar

Yönetmen: Connor Hurley (ABD)

Brooklyn, New York’lu bir yazar, yapımcı ve yönetmen olan Connor Hurley’nin sinematik müzik videosu, Amiş bir adamın, büyük şehirde *Bat Mitzvah törenini deneyimlemesini anlatıyor. Hurley’nin filmleri tüm dünyada çeşitli sergi ve festivallerde gösterildi; Brooklyn ve New Orleans Film Festivalleri’nden ödüller kazandı. El Perro del Mar’ın In the Woods (Ormanda) isimli parçası için hazırladığı bu müzik videosu da ilk kez Pitchfork’ta gösterildi ve Hurley’nin üçüncü *Vimeo Staff Pick videosu oldu. Yönetmen şu sıralar Amerika Birleşik Devletleri’ndeki hapishane sistemiyle ilgili bir film için hazırlanıyor.

Bat Mitzvah: Kız çocukları 12 yaşına geldiğinde, Yahudilerin görevlerini üstlenebilecek kadar büyüdüklerini göstermek amacıyla düzenlenen tören.

Vimeo Staff Pick: Vimeo çalışanlarının en sevdiği videoların seçildiği ve gösterildiği Vimeo kanalı.

We Live This

Yönetmen: James Burnes (ABD)

James Burns’ün, New York sosyal konutlarından dört erkek çocuğunun hayatlarını anlattığı, etkili kısa belgeseli “We Live This” (Biz Bunu Yaşıyoruz), 2015 Tribeca Film Festivali’nde En İyi Kısa Belgesel dalında Jüri Özel Ödülü’nü kazanmıştı. 29 yaşındaki yönetmen Burns, film okuluna gitmedi; altı yaşında hücre hapsine girdi ve sonrasında, daha hala reşit değilken Colorado’da bir yetişkin tesisinde hapse atılarak yıllarını ceza adaleti sisteminde geçirdi. Uzun metrajlı filmi Jamesy Boy’da (Mary-Louise Parker, James Woods ve Ving Rhames oynadı) yönetmenin ergenlik yıllarını görebilirsiniz.

45 Year Old ProductIons, Treehouse Pictures Invaders

Yönetmenler: Jason Kupfer (ABD)

Jason Kupfer, müzik videolarından kısa korku filmlerine kadar çeşit çeşit türde yönetmenlik  yapmış bir film yapımcısı ve müzisyen. Son çalışması Invaders (İstilacılar), Slamdance ve Beyond Fest’te gösterildi ve Fantastic Fest’te ödüle layık görüldü. Bu karanlık komedide, bir soygun girişimi Slasher Fest, 13. Cuma tadında bir korku etkinliğine dönüşüyor. Kupfer aynı zamanda The Pauses isimli müzik grubunun bir üyesi ve Florida, Orlando’daki Deeb Studios’un ses tasarımcısı ve bestecisi.

High School Never Ends –

Mykki Blanco feat. WoodkId

Yönetmen: Matt Lambert (ABD) • Prettybird

Matt Lambert , bu epic Shakespeare vari müzik videosu için sinematograf Martin Ruhe ve müzisyen Mykki Blanco ile işbirliği yaptı. Video, Avrupa’nın düşüşünü ve aşırı sağ ile aşırı solcuları inceliyor. Almanya’da bir köyde çekilen film izleyiciye, insanlığın savaşa olan ilgisinin sevgiye kafa tuttuğu bir distopya sunuyor. Lambert Shakespeare’in Romeo ve Juliet’ini yeniden değerlendiriyor ve cinsiyet, din, ırk ve cinsellik ile çakışan yasak aşk temasını bir korku ve şüphe çağına dönüştürüyor.

Witch Doctor – De Staat

Yönetmen: Studio Smack (Netherlands) • Supergoober

Studio Smack’in, Hollandalı rock grubu De Staat’ın şarkısı Witch Doctor (Cadı Doktor) için hazırladığı bu tribe sokan, tuhaf klibi, 2016 Berlin Music Video Awards’da En İyi Konsept; Edison Pop 2016’da En İyi Müzik Videosu ödülünü ve 2016 Holland Animation Film Festival’de En İyi Hollandalı Animasyon Grand Prix’sinin de dahil olduğu pek çok ödül kazandı. Videoda, De Staat’ın solisti, maden işçilerine benzeyen bir erkek güruhunun ortasında şarkı söylüyor. Adamlarsa bir büyünün etkisindeymişçesine, şarkıcının sözlerini takip ediyor.

Who Wants It – KCPK feat. STS

Yönetmen: Nicolas Davenel (France) • Iconoclast

Fransız yönetmen Nicolas Davenel, ilk müzik videoasu The Parisians’ı çekmek için kamera arkasına geçmeden önce, bir editördü, kariyerine bu şekilde başlamıştı. Fransız üçlüsü KCPK için çektiği, yapımını Iconoclast’ın üstlendiği bu son sarsıcı işi, Rus çete hayatının şeytani bölgesini, gangster dünyasına maruz kalan farklı jenerasyonların adrenalin dolu yolculuğuyla birleştirerek anlatıyor. Bu hızlı müzik videosu, uyuşturu çetesinin tuzağına düşmüş sosyal konutlardaki vahşi çocuklardan tehditkar fısıltılarla dolu daha varlıklı çevrelere kadar, tüm kriminal yeraltı dünyasının karanlık tarafını inceliyor. Profesyonel aktörlerden oluşan sokak cast’ı filme gerçeklik duygusu katıyor.

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Temmuz 2016 sayısında yayınlanmıştır.

 

 

Senin için
Tümünü göster
BOM Karting Takımı Yeni Genç Pilotlarını Tanıttı

Borusan Otomotiv Motorsport (BOM) Karting Takımı, 2024 Türkiye Karting Şampiyonası...

Yeni Volkswagen Tiguan Satışa Sunuldu

2007’den bu yana 7.6 milyonun üzerindeki satış adediyle 2018’den günümüze...

Yeni Renault Captur’un Dünya Lansmanı Gerçekleşti

İçten yanmalı ve hibrit motor seçenekleriyle tanıtılan yeni Renault Captur...