artwork

2014 trend tahminleri

10 yıl önce

0

1 yılı daha devirirken inanıyorum ki hepimiz pazarlamacılar olarak iyi işler yapmaya çalıştık. Geçtiğimiz yıllarda benimsediğimiz veya anlattığımız bazı şeylerin artık eskide kaldığını gördük. Mesela önceden Türkiye’de en büyük markalara dahil “Markalar neden medyada?” diye tek tek anlatmaya çalışırdık. Gezi Parkı olayları, sosyal medyaya henüz inmemiş markalarda sosyal medya ilgisi uyandırdı. Artık sosyal medyadanın markalar açısından önemi yeni markalarda konuşulur oldu. Dijital marka yönetiminde işe pazarlamacı şapkası edinmeye çalışmakla başlamak; bunun için de geleneksel – dijital pazarlama eğitimleri almak, okumak, yazmak, çizmek 2014’te de önemli olacak diyerek tahminlerimi sıralayayım:

1- Duygu odaklı ürünler önem kazanacak:

Trendwatching‘de yayınlanan trend raporunda da görüleceği üzere duygular 2014’te kimi yenilikçi ürünlerde kendini daha fazla gösterecek. Bu cihazlar, beyin dalgalarından kullanıcının o anki modunu algılayıp veritabanından uygun müziği seçip dinletiyor. Dolayısıyla kişiselleştirilmiş müziğe yeni bir soluk gelebilir.

2- Elde, cepte taşınan ürünler yerini giyilebilir ürünlere bırakması gündeme gelecek:

Masaüstü bilgisayarlar ve notebook’tan sonra şu aralar akıllı telefonları ve tabletleri tüketiyoruz. Fakat henüz en son haline gelmediler. Samsung CEO’su, bükülebilir ekranlı ürünlerini 2015 yılında piyasaya sürebileceğini açıkladı. Google Glass üretildi, Apple iWatch bekleniyor. Tabii bunların yaygınlaşması 2015’i, 2016’yı bulacaktır. Tüm bunlar eşliğinde 2014’te giyilebilir, bükülebilir, katlanabilir ürünleri daha yoğun konuşacağız.

3- 2014 yerel seçimlerinde Twitter, siyasilerin seçim çalışmalarını lanse edeceği en yoğun dijital platformlardan biri olacak: 

2014 yerel seçimlerinde algı yönlendirme savaşın en yoğun olarak yapılacağı dijital platformlardan biri Twitter olacak.

4Bitcoin ile internetin para kullanım alışkanlıklarımızı değiştirmesi gündeme gelecek, Bitcoin madenciliği siteleri yatırım alarak artış gösterecek:

Bitcoin, Wiki’ye göre herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş, vs. ile ilişiği olmayan elektronik bir para birimidir.

 

Birçok sektör tarihten bu yana değişim gösterdi ama maddesel para kullanımı Lidyalılardan beri hep aynı kaldı. İnternet ile birlikte soyut para kullanımına da başladık. Cebimizdeki bin tl, banka hesabımızdaki bin tl oldu ve internetten alışveriş vs. derken maddesel olarak bu bin TL’yi hiç görmeden harcamaya başladık.

Yeni bir ödeme sistemiyse internetin yeni para birimi de denilen Bitcoin. İnternette Bitcoin alıp satabiliyorsunuz veya Bitcoin madenciliğine soyunarak Bitcoin kazanabiliyorsunuz. Bitcoin, 3 senedir sektörde üzerine konuştuğumuz ”Facebook, MasterCard veya Visa ile anlaşacak, Facebook kredileri para birimi olacak.” hipotezi devre dışı kalırsa Facebook da internetin para birimini -ki dolayısıyla para akışına ev sahipliği yapma şansını- elinden kaçırır.  İnternet = Facebook algısı azaldığı için Facebook, sosyal ağları da çevreleyen bir para birimi ile hem F-Ticaret‘in yolunu açar hem de interneti domine etmeyi sürdürebilirdi. Bitcoin yaygınlaşırsa elbette dijital kampanyalarda da havuç olarak kullanılabilir. Bu duruma Milli Piyango’nun ne diyeceği merak edilir.

Başta dediğim gibi Bitcoin madenciliği yatırımlarında şu an riskler olmakla birlikte fırsatlar söz konusu. Google Trends de aynısını söylüyor.  2014’te internetin hemen her yerinde ”tıkla 200 Bitcoin kazan” tadında reklamlara yoğun olarak maruz kalacağız gibi.

5- Pazarlamada içerik ve mobil, önemini koruyacak:

Pazarlamada içerik 2014’te de önemli olacak. Mobil kelimesi gündemde kalmaya devam etse de mobil cihazların ekran büyüklükleri vb. düz mobil kampanyalar için yetersiz kalmaya devam edecek. Mobilde BiTaksi gibi offline ile entegre mobil işler başarıyı getirmeye devam edecek ayrıca  giyilebilir, katlanabilir ürünlerin konuşulmaya başlanmasıyla mobil alışkanlıkları ve mobil işleri de bu pencereden incelemeye başlayacağız.

6- Karşılaştırmalı reklamları, kampanyaları konuşmaya başlayacağız:

Türkiye’de bir markanın diğer markayı reklamında alenen karşılaştırabildiği reklamlar artık serbest.  2014’te markalar sosyal medyada, offline’da konuşulma (buzz) ihtiyacını karşılaştırmalı reklamlardan sağlamaya çalışacak. Sosyal medyada da karşılaştırmalı reklam içeren içerikler, kampanyalar karşımıza çıkacak.

 7- Veritabanı yönetimi ve veri madenciliği önem kazanacak:

İnternetteki verilerin %90’ının son 3 sene içinde üretildiğini düşündüğümüzde markaların da dijitaldeki varlıklarının gitgide arttığını söyleyebiliriz. Bu bağlamda 2014’te veritabanı yönetimi, veri madenciliği gibi kavramlar daha fazla önem kazanacak.

 

Eren Caner / www.erencaner.com.tr

 

——————————————————————————————

Eren Caner kimdir?

Şu an Galatasaray Üniversitesi’nde Pazarlama İletişimi Yönetimi bölümünde master yapıyor ve mezunu olduğu Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nde Sosyal Medyada Marka Yönetimi dersleri veriyor. İş hayatında ve öğretim hayatında “kullanılabilir bilgi’’ vermeye odaklanıyor, farklı verilerle farklı verileri bir araya getirip “akıl yürütmeler” oluşturmayı seviyor, “Keynote” ile sunum yapmaktan zevk alıyor.

Twitter: @erencaner