artwork

2013 yılı reklam yatırımları açıklandı

10 yıl önce

0

Reklamcılar Derneği üyesi medya ajanslarının verileriyle hazırlanan 2013 reklam yatırımları açıklandı.

2012 yılında 4 milyar 652 milyon TL olan medya yatırımları 2013 yılında % 9,2 oranında arttı ve 5 milyar 80 milyon TL olarak gerçekleşti. Yatırımların % 57.25’ini televizyon, % 22.43’ünü basın,  %9.74’ünü dijital, % 6.85’ini açıkhava,  % 2.61’ini radyo, % 1.13’ünü sinema reklamları oluşturdu.

Türkiye medya yatırımları tablosu:

2013 yılında bir önceki yıla göre % 9,2 olarak gerçekleşen büyüme, RD üyesi medya ajanslarının ilk yarıda yaptığı yıllık % 10’luk büyüme tahminine yakın gerçekleşti.

Büyümenin itici gücünü, hızlı tüketim, finans, iletişim, otomotiv, inşaat ve dekorasyon sektörlerinin oluşturduğu görüldü.

Reklam yatırımlarının tüm dünyada ilk 9 ayda yaklaşık % 3 büyüdüğü, Avrupa dışındaki tüm bölgelerde reklam yatırımlarının arttığı belirtildi. Türkiye’de 2012 yılına kıyasla medya karması benzer kalırken, TV ve dijitalde artış görüldü.

 

Alper Üner

‘Sadece İfade Özgürlüğünün Değil, Ticari İfade Özgürlüğünün de Olması Gerekir’

Reklamcılar Derneği Başkanı Alper Üner, “Geçen yıl, dijital reklam yatırımları pazar payı dünyada % 23,2 oldu. Türkiye’de ise bu oran, % 9,74. Dijital yatırımlar, büyümenin lokomotifi olmayı sürdürüyor” dedi.

Uluslararası alanda reklam sektörünün dijital medya yatırımlarıyla büyüdüğünü vurgulayan Üner, bu yatırımlar içinde sosyal mecraların payının yükseliğine dikkat çekti. “Sosyal mecraları kullanarak ticaret yapmaya devam eden üyelerimiz var. Kısıtlamalar sektörün gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle sadece ifade özgürlüğünün değil, ticari ifade özgürlüğünün de olması gerekmektedir. Önümüzdeki dönemde dijital taraftaki olumsuzluklar, bu alandaki büyümeyi de olumsuz etkileyebilir.” dedi.

 

RD gündemindeki diğer başlıklar

  • 1984 yılında kurulan Reklamcılar Derneği 30. kuruluş yıldönümünü kutluyor.
  • Effie Türkiye Reklam Etkinliği Yarışması’na başvurular devam ediyor. Ödül töreni 13 Mayıs 2014 tarihinde The Grand Tarabya Otel’de yapılacak.
  • 26. Kristal Elma Yaratıcılık Festivali – Türkiye’nin ilk yaratıcılık yarışması olan ve geçen yıl sektörün yaşadığı değişime paralel olarak yenilenen Kristal Elma, pazarlama iletişimi sektörünün tüm paydaşlarının katılımıyla, Santral İstanbul’da 17-19 Eylül 2014 tarihleri arasında 3 günlük bir festival olarak düzenlenecek.