artwork

2012 ilk 6 ay dijital reklam pazarı analizi

11 yıl önce

0

IAB Türkiye ilk 6 ay verilerine göre, dijital reklam pazarı yüzde 34 büyüyerek 417 milyon TL oldu. Dijital reklam pazarının bu yılı yüzde 40 civarında bir büyüme oranı ile kapatacağını öngörüyoruz.

Reklamcılar Derneği’nin verilerine göre de en fazla büyüyen mecra dijital oldu. Pazar sağlıklı bir şekilde büyüyor, ancak diğer verileri de masaya yatırdığımızda sektörün gelişimi için farklı değerlendirmeler de yapılabilir. En önemli tespit ise “dijital reklam konusunda reklamveren bütçe dağılımının halen gelişmiş pazarlar seviyesine ulaşamamış” olması.

IAB 2011 AdEx verilerine göre, dijital reklamların toplam reklam pazarının yüzde 35,9’unu oluşturduğu İngiltere’nin Avrupa’da başı çektiğini görüyoruz. Avrupa ortalaması yüzde 21,7 iken, Türkiye henüz yüzde 13,8 seviyelerinde seyrediyor. Format bazında 2012 ilk 6 ay dijital reklam hacimlerine bakarsak, arama motoru reklam yatırımları 196 milyon TL ile pastadan en büyük dilimi alırken, display reklam yatırımları 169 milyon TL ile ikinci sırada yer alıyor.

Mobil reklam yatırımları 15 milyon TL olarak karşımıza çıkıyor. İlan sayfaları reklam yatırımları 33 milyon TL olurken, e-posta ve ingame advertising reklam yatırımları toplamı 3,5 milyon TL olarak gerçekleşti.

Türkiye’de reklamverenlerin dikkati gün geçtikçe daha fazla dijitale doğru kayarken, tüm sektör oyuncularının sağlıklı büyüme ortamını yaratmak adına adımlar attığını görüyoruz. Geleneksel mecra kullanımlarına alışkın bir pazarda, hızla gelişen teknoloji sayesinde sürekli yeni dijital reklam ürünleri sunulabiliyor. Öncelikle mevcut ve yeni dijital ürünlerle ilgili temel bilgilendirmeyi yapmak ve ilgili ekipler nezdinde bilinirliği artırmak için eğitici ve bilgilendirici faaliyetler önem arz ediyor. Ayrıca dijital reklam kampanyalarından alınan başarılı sonuçların paylaşımı, dijital reklam mecraları ve ürünlerinin kullanım iştahını artırmak için önemli. Burada gerek IAB Türkiye’nin, gerekse sektör oyuncularının aktif bir şekilde aksiyon aldıklarını görüyoruz. Önümüzdeki dönemde pazarın sağlıklı bir şekilde büyüyerek Avrupa ortalamalarına yaklaşmasını tetikleyecek bu çalışmaların sonuçlarını alıyor olacağımıza inanıyorum.

Burak Ertaş
IAB Yönetim Kurulu Üyesi

 

Senin için
Tümünü göster
Bu yıl MIXX’te yenilikler var!

IAB ile Dijital Üzerine...

Dikkat! Dikkat!