artwork

Dijital dünyada marka farkındalığı

6 yıl önce

0

Pazarlama sektörü uzun bir süre dijital dünyadaki başarıyı, tıklanma oranlarıyla ölçmeye odaklandı. Hâlbuki tıklanma oranları ve satış hacmi arasında doğrudan bir bağlantı kurulamıyor. Örneğin güncel bir araştırma, bir ürünü satın alan insanların yüzde 90’ının reklamlara bile tıklamadığını ortaya koydu.

Artık hepimiz biliyoruz ki dijital, sadece tıklanma oranları veya anında satın almadan ibaret değil. Son tıklanmaya odaklanmak, yapılan tüm satışların başarısını mağazanın önündeki tabelaya atfetmek gibi bir şey. Doğru platformda, ilgi çekici reklam, içerik ve hikaye anlatımı ile marka farkındalığını artırmak günümüzün “keşif” dünyasında etkiyi ölçmek için en önemli göstergelerden biri haline geldi.

Ancak ilgi çekici içerik hazırlarken marka bağlantısını fazla geride bırakmamakta yarar var. Geçtiğimiz yıllarda Facebook Pazarlama Bilimi (Marketing Science) ekibi, yaptığı araştırmada marka bağlantısı, marka kişiliği, tatmin edici bilgi, duygusal tatmin gibi unsurların başarılı dijital reklamların merkezinde olduğunu belirlemişti. Bunlar çok bariz gibi görünse de önemli olan aradaki dengeyi kurabilmek.

Dijital, format konusunda sağladığı esneklik ve doğru ölçümleme araçları ile markanızın, hedef kitlenizin ilgisini yakalayıp içeriklerinizde daha fazla zaman geçirmelerini sağlamanıza olanak tanıyor. Öncelikli olarak yazıyla başlayan bu formatlar zaman içinde resim, video, 360 videolar ve canlı yayınlara doğru yönlendi. Örneğin bugün Facebook üzerinde her gün yüz milyon saatten fazla video izleniyor. İnsanların Instagram’da video izlemeye ayırdıkları süre ise bir yılda yüzde 80 artış gösterdi.

Kısacası dijital, özellikle de mobil ve video, marka farkındalığı yaratmak için markalara müthiş fırsatlar sunuyor; çünkü burada insanlar, yeni şeyler keşfetmeye zaten hazır.

 

Derya Matraş

Facebook Türkiye Ülke Direktörü