artwork

Ziraat’in 152’nci yılı trend topic oldu

8 yıl önce

0

Ziraat Bankası’nın 152’nci yılı için hazırlanan ve YouTube’da 3 milyondan fazla izlenen reklam filminin başarısının ardındaki hikayeyi, Ali Kırbaş ve Yaşar Akbaş’tan dinledik. 

Ziraat Bankası, 152. yıl dönümünü yeni reklam filmiyle kutladı. Yaklaşık dört yıldır Happy People Project ile çalışan Ziraat Bankası 152. yılı için beraber hazırladıkları 9’ar saniyelik 6 teaser filminden sonra Twitter’da trend topicler arasına girmeyi, birçok beğeni tweeti almayı başarırken, YouTube’da da 3 milyondan fazla izlendi. Banka ve ajans ortaya çıkardıkları reklam filminde; bankanın 152 yıllık geçmişini bir zaman tüneli gibi kurgularken, Rahman Altın’ın müziği ve Çetin Tekindor’un etkileyici sesiyle bankanın penceresinden bu geçmişi aktarıyor.

Yaşar Akbaş… Happy People Project Kurucu Ortağı

152 yılın hikayesi nasıl ortaya çıktı?

“Türkiye’nin en eski yeni bankası” söylemi 152. yıl kampanyasında da kullanılmaya devam ediyor. Ziraat Bankası Kurumsal İletişim Başkanı Ali Kırbaş kampanyada vermek istedikleri mesajı şu sözlerle anlatıyor: “Ziraat Bankası bir buçuk asrı geçen bir tarihe sahip. Yani elimizde çok güçlü ve sağlam hikayesi olan bir kurum var. Bu öyle bir kurum ki, 152 yıllık tarihi boyunca ülkenin yalnızca finansal ihtiyaçlarına değil, sosyal, kültürel, toplumsal ihtiyaçlarına da gücü ve imkanları ölçüsünde katkı sağlıyor. Son reklam filmimizde ‘Neden’ diye sorarak bu misyonumuzu anlattık. 152. yıl reklam filmi bankamızın tarihi ile birlikte ülkemizin de tarihini anlatan bir belgesel tonalitesine sahip. Reklam filmimizde, bankanın gözleriyle şahitlik ettiği olayları kronolojik bir sırayla görselleştirirken neden sorusuna kendi iç sesiyle verdiği cevapta da 152 yıllık tarihinin eseri olduğu şiirsel bir dille anlatılıyor.”

Happy People ile bu kampanyada da uyumlu bir birliktelik sergilediklerini düşünen Ali Kırbaş, brieften sonra ajansla beraber sürecin her aşamasında yer aldıklarını belirtiyor ve 152’nci yıl reklam filmi senaryosu üzerinde ajansla birlikte kelime kelime çalıştıklarını, ciddi bir arşiv araştırmasına girdiklerini vurguluyor.

Metindeki duyguyu izleyiciye yansıtabilmek

Happy People Project Kurucu Ortağı ve Başkanı Yaşar Akbaş ise kampanyanın ortaya çıkış öyküsünü aktarırken geçmişte geçmesi, farklı dönemleri anlatıyor olması ve prodüksiyonun büyüklüğünden ziyade markaya kabul ettirilen metnin ve onun yarattığı duygunun ekrana ve ekrandan da izleyiciye geçebilmesinin önemli olduğunu söylüyor ve “Standart bir dış ses istemedim, kendi kendine konuşan, zaman zaman düşen zaman zaman yükselen dik başlı bir ses hayal ettim. Çetin Tekindor gibi bir duayenden bile günlerce ses aldık. Birçok tavır denedik. Hatta bir ara ‘Kral Lear’a bile bu kadar çalışmadım’ diye dert yandı bize” sözleriyle aslında iletilmek istenen duygunun ve bunu sağlayacak olan dış ses ya da müzik gibi kaynakların önemini vurguluyor. Gerçekten de reklam filminde yer alan “Niyesini 152 yaşına gel sen de anlarsın” cümlesi, aslında Ziraat’in durduğu yeri anlatması bakımından çok güçlü bir söylem oluyor. Bütün bu sürecin sonunda 9’ar saniyelik 6 teaser filmi ortaya çıkıyor ve bu filmler Twitter’da trend topicler arasına giren, YouTube’da da 3 milyondan fazla izlenen bir reklam filmi halini alıyor. Hatta sayısal değerlerden öteye geçiyor ve her ne kadar reklam filmini bankanın gözünden izlesek ve onun sesinden dinlesek de ortaya çıkan iş, yaratılmak istenen hislerin doğru hamlelerle aktarılması sonucunda izleyici tarafından “Filmdeki Terzi Hasan benim dedemdi” denilecek kadar da içselleşebiliyor.

Ali Kırbaş… Ziraat Bankası Kurumsal İletişim Başkanı

İç müşteriye de değerler hatırlatıldı

Fİlmin, elde edilen sayısal sonuçların yanında iç müşterisine de bazı değerleri hatırlattığı kuşkusuz. Ali Kırbaş, “Filmimizin bizler için bir diğer önemli noktası, dış müşterinin beğenisinin yanı sıra iç müşterimiz olan çalışanımıza da yansıması. Başkanlığımızın çalışanlarımızla sürekli etkileşimde olduğu son derece interaktif bir yapısı da var. Çalışma hayatı içerisinde hepimizin günlük iş telaşeleri var ve o an nasıl bir büyüklük içinde olduğunuzun çok da farkına varmayabiliyorsunuz. Çalışanlarımızdan aldığımız geri dönüşler ile işimizin boyutunun iç müşteri nezdinde de kazanımları söz konusu oldu. Bankada yeni işe başlayan genç arkadaşlarımız da nasıl bir büyük tarihin parçası olduklarını gördüler reklam sayesinde. Aldığımız geri dönüşler açısından çalışanlarımız ve hatta bankamızın emeklileri için oluşturduğumuz sosyal medya hesaplarımızdan yaptığımız takiplerde “bankamla gurur duyuyorum” cümlesini sıklıkla görmemizin bizim için tarifsiz bir mutluluk olduğunu söyleyebilirim” diyor.

Aynı ajansla 4. yıl

Ziraat Bankası – Happy People Project birlikteliği bu kampanyayla dördüncü yılına girdi. Daha önce de Happy People ile 150. yılını kutlayan banka, 152. yıl dönümü için de aynı ekiple hazırlandı. Uzun süredir beraber çalışma konusunda görüşlerini bildiren Ziraat Bankası Kurumsal İletişim Başkanı Ali Kırbaş, “Uzun süreli birlikteliklerin dezavantajları olduğu gibi avantajları da var. Biz de Happy People da buradaki ilişkiyi canlı tutmak için heyecanı kaybetmemek adına mücadele veriyoruz” diyor.

Akbaş ise, “Hemen hemen 4 yıldır beraber çalışıyoruz, artık birbirimizi çok iyi tanıyoruz. Çalışmaya başladığımız daha ilk günde doğru bir yol belirledik. Bugüne kadar yaptığımız işler sadece bankanın şimdiye kadar yaptığı işler arasında değil, sektör içerisinde de çok beğenilen, konuşulan, ödüller alan işler oldu. Bankanın algısını belli bir noktaya getirdiğimizi düşünüyorum. Elbette daha yapacak çok işimiz var. Öte yandan bankanın yaşadığı gözle görülür değişim de işimizi kolaylaştırıyor. Dünün Ziraat’i ile bugünün Ziraat’i gerek hizmetleri gerekse iletişimiyle artık çok farklı” diyor.

KÜNYE

Reklamveren Ziraat Bankası

Reklamveren Temsileri Ali Kırbaş, Vildan Demir

Reklam Ajansı Happy People Project

Kreatif Ekip Yaşar Akbaş, Atilla Karabay, Yavuzhan Gel, Tuğçe Kadıoğlu

Müşteri İlişkileri Orçun Onural, Aslı Şahiner

Stratejik Planlama Emel Göker, Mert Soyal, N. Özlem Akbaş

Yönetmen Uygar Kutlu

Yapım Şirketi Autonomy

Yapımcı Aslı Akkoç

Görüntü Yönetmeni Tolga Kutlar

Sanat Yönetmeni Kaan Güreşçi

Kostüm Sorumlusu Armağan Armağan

Post-Prodüksiyon Alper Dal

 

 Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Şubat 2016 sayısında yayınlanmıştır.


Senin için
Tümünü göster
Castrol ilerlemenin olduğu her yerde

Dünyanın önde gelen madeni yağ üreticisi Castrol, yenilenen marka kimliğinin...