artwork

Yıldızlaşılabilecek bir sahne yaratın

12 yıl önce

0

Geçmişte sadece PC üzerinden bir web sitesine girip bulabildiği bilgiyi okumak ile sınırlı olan kullanıcılar bugün gerçek hayattaki deneyimlerini online dünyada da devam ettiriyorlar. Kullanıcılar bilgiye erişimde mobil teknolojiler ile özgürleştikçe, daha iyi bir web tecrübesi yaşamalarına imkan tanıyan tasarım ve içeriğe sahip platformları tercih etmeye başladılar.

Bu noktada kullanıcının beklentisini karşılayabilmek için ara yüz tasarımında üç temel unsur on plana çıkıyor: Odaklanmak, esneklik ve sadelik. Kullanıcı aradığı bilgiye anında ulaşabilmek istiyor. Bilgiyi en hızlı şekilde onlarla buluşturmaya odaklanmak önemli. Zamandan ve mekandan bağımsız, istenilen noktadan bilgiye ulaşılabilen kullanıcılar eriştikleri platformlarda cihazdan bağımsız olarak kullandıkları üründe aynı tecrübeyi yaşamak istiyor. Bu tecrübeyi yaşarken de sade ve teknolojik altyapısı güçlü platformlara yöneliyorlar.

Tasarımda bu üç kriterin yanı sıra kullanıcıların beklentilerine göre ara yüzleri sürekli yenilemek ve geliştirmek internet dünyasında kalıcı olmak için önemli. Bu değişimi gözlemleyebilen teknoloji şirketleri de tasarım felsefelerini tekrar gözden geçirerek ‘kullanıcı deneyimi’ne odaklanmaya başladılar. Daha önceleri renkli, flash altyapısı ile tasarlanmış web sitelerinin yerini artık daha sade, hızlı erişilebilen, içeriği zengin siteler aldı.

Google olarak da tüm bu değişimleri yakından takip ederek, geçtiğimiz yıl arama da dahil olmak üzere birçok ürünün ara yüz tasarımını yeniledik. Daha yalın, daha modern ve hızlı iletişim imkânı sunan bir ara yüz sunduk. Örneğin yeni Google ana sayfasında daha küçük bir logo kullanarak linkleri yukarı taşıyarak kullanıcıya daha yalın ve geniş bir alan yarattık. Kullanıcılarla kalıcı iletişimi devam ettirmenin yolu, onları dinlemek ve en iyi tecrübeyi yasamalarını sağlamaktan geçiyor. Onlara gerektiğinde konser, gerektiğinde konferans vererek yıldızlaşabilecekleri içeriği sunan platformlar internet dünyasında varlıklarını devam ettirebileceklerdir.

Bülent Hiçsönmez

Google Türkiye Ülke Direktörü

 

  • Bu yazı Campaign Türkiye’nin Nisan sayısında yayınlanmıştır.