artwork

Yeni bir yıla doğru…

8 yıl önce

0

Heyecan verici yeniliklere sahne olan bir yılı daha geride bıraktık. 2015’te internet altyapısı dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük gelişme kaydederken kullanıcıların içeriğe yönelik talebi sektörü büyüttü. Akıllı cihazların sayısı, çeşitliliği ve yetenekleri her geçen gün artarken bir yandan da daha ulaşılabilir hale geldiler. Artık internete gün içinde ara sıra değil, her an bağlı durumdayız.

2015’te markalar hedef kitleleri ile bağlantıda kalmak için mobili etkin kullanmaya başladılar. Mobil dünyada birçok uygulama hayatımızın vazgeçilmezi haline geldi. Hedef kitlesini tanıyan, doğru yerde doğru zamanda hedef kitlesi için bulunabilir olmanın önemini kavrayan markalar, bir şey arayan, bir şey satın almak, öğrenmek için telefonlarına başvuran kullanıcıların karşısında “Ben buradayım!” diyebildi ve rekabette öne geçti. 2015’te en dikkat çekici alanlardan biri de online video oldu. YouTube yıldızları ürettikleri kaliteli, eğlenceli ve özgün içeriklerle kendi hayran kitlelerini oluşturdu.

İnternetin ülke ekonomileri ve eğitim başta olmak üzere her alanda bir “büyüme motoru” olarak işlev gördüğü ve bu işlevi iyi kullanan ülkelerin doğru hamlelerle başarıyı ve verimliliği yakaladığı bir yıl oldu.

İnternet bağlantımız ve herhangi bir cihazın yardımıyla dünyanın birçok köşesinden yerleri görüp adeta oradaymışçasına, 360 derece yolculuklar yapabiliyoruz. Giyilebilir teknolojiler şaşırtıcı haberler olmaktan çıktı, artık hayatımızın bir parçası oldu ve bu dünyaya özel geliştirilmeye başlanan uygulamalar bu yıl hız kazandı.

Önümüzdeki yıl, teknolojinin sunduğu fırsatların farkında olan, hedef kitlelerine en doğru anlık zaman dilimlerinde ulaşmak isteyen, bunun için teknolojiyi etkili bir şekilde kullanmak isteyen pazarlama profesyonelleri için daha heyecan verici bir yıl olacak. Tüm bu gelişmeler daha dinamik bir dönemin de habercisi. Bu yeni döneme hazırlanan markalar rekabette öne geçecek, 2016’da ve ötesinde başarılarını daha yükseklere taşıyacak.

 

Bülent Hiçsönmez

Google Türkiye Ülke Direktörü

Bu yazı, Campaign Türkiye’nin Ocak 2016 sayısında yayımlanmıştır.