Y Kuşağı ile çatışmadan çalışmak

7 yıl önce

0

Yaklaşık çeyrek asırdır içinde olduğum halkla ilişkiler sektörü, son dönemde önemli bir dönüşüm yaşıyor. Hayatın birçok alanında gördüğümüz bu dönüşümde dijitalleşme trendi çok önemli bir rol oynuyor. Dijitalleşmenin hayatımızı bu denli etkilemesinde ise en büyük pay Y Kuşağı’nın diye düşünüyorum. Bugün Contactplus İletişim Hizmetleri ekibinin de yarısından fazlasını oluşturan Y Kuşağı ile birlikte çalışmayı son derece heyecan verici ve öğretici buluyorum.

Her şeyden önce, gençlerin hata yapmaktan korkmadıklarını ve kendilerine güvenlerinin yüksek olduğunu görüyorum. Açıkçası, benim kuşağım ve belki bir sonraki kuşak için hata yapmak korkulu bir rüya gibiydi. Yanlışların telafisinin olmayacağına ve hataların bizi başarısızlığa sürükleyeceğine inandırılmıştık. Gençler, yeni fikirlere açık olmaları ve araştırmacı yapıları sayesinde kendilerinin dışındaki dünya ile çok hızlı entegre olabiliyorlar. Böylece çok daha girişken bir yapıda yaratıcı işler ortaya koyabiliyorlar. Bu durum, gençlerin neden girişimcilik ekosisteminin önemli bir bölümünü oluşturduğunu da açıklıyor aslında.

Y Kuşağı gençlerde gözlemlediğim en büyük olumsuzluk ise sabırsız olmalarına ilişkin. Yeterli deneyime ulaşmadan, çok kısa süre içinde yönetim pozisyonlarında görev almak istiyorlar.  Ayrıca, çok çabuk yer değiştirmek, farklı şirketlere geçmek istiyorlar. Bu bizim gibi şirket yöneticileri için zor bir durum. Çünkü onları tam yetiştirmek istiyorsunuz, hemen başka bir şirkette görüyorsunuz. Başka bir perspektiften baktığım zaman, onlar da hayatı farklı farklı renklerde yaşamak için dünyaya geliyorlar. Bu yüzden bunu çok normal buluyorum aslında.

Son dönemde, hizmet verdiğimiz markalarda hep şunu görüyorum: Artık Türk şirketleri Türkiye’de kabına sığamıyor, gerek EMEA bölgesinde gerekse Avrupa ve ABD’de önemli atılımlar yapıyorlar. Bu anlamda gençler de bu şirketlere benziyor. Birçoğunun yurt dışında çalışmak gibi bir hayali var. Avrupalı ya da Amerikalı tek bir noktaya odaklanıyor ve sadece o odak doğrultusunda çalışıyor. Gençlerimiz ayrıntılar içinde yollarını bulmaya alışık oldukları için yurtdışına gittiklerinde de çok başarılı olacaklarına inanıyorum.

 

Orkide Gökhan
İDA Üyesi

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Haziran 2017 sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Siz Hangi Tip Erkeksiniz?

“YKKD ile Söylemden Eyleme”...