artwork

Web’de kontrol sizde

12 yıl önce

0

Web teknolojileri hem sosyal hem de iş hayatında gelenekselleşmiş birçok davranış değişimini tetikledi. Nasıl değişimler yaşandığı çok klasik bir örnekle açıklanabilir: Kadın-erkek ilişkileri.

İlişkilerin başlangıç noktası dünyanın her yerinde aynıdır. Kız ve erkek karşılaşır, birbirleri hakkında hiçbir şey bilmeden ilk anda etkilenirler. İlk buluşma öncesi çok iyi görünme ve karşıdakini etkileme stresi baskındır. Bu stres bundan yüzyıl önce bile hemen hemen aynıydı. Ama artık dünya değişti…

Bugün sosyal ağlar hayatımızın içinde. Facebook, Twitter, Google+ gibi platformlar ile gerçek hayatımızdaki deneyimlerimizi online dünyaya taşıyoruz. Kullanıcı bir tıklama ile bilgiye erişebiliyor.

Hayatımızda belirleyici olan minimum üç ya da dört ekran var. İnterneti cebimizde taşıyoruz. Kullanıcıların yüzde 70-80’i artık televizyon izlerken tablet ya da cep telefonlarını kullanarak internette araştırıyorlar. Artık hepimizin 7/24 bilgi bankası erişimimiz var. Ve bu değişimin hayatımızı nasıl etkilediğini yeni yeni anlayabiliyoruz.

Peki internet kadın erkek ilişkilerini nasıl şekillendirdi? İlişkilerde doğru zamanda doğru adımı atabilmek önemli. Web teknolojileri de bu anlarda artık en büyük yardımcımız. Giyilecek kıyafetten, seçilecek restoranın belirlenmesine kadar en doğru kararı vermemizde yol gösterici birçok aracı bize sunuyor. Örneğin restoran seçiminde zorlandığımızda Google+ çevrelerindeki arkadaşlarımızın yorumlarını değerlendirebiliyor, o güne özel bir kıyafet giymek istediğimizde online alışveriş sitelerinden, sunulan fiyat avantajları ile dilediğimiz kıyafeti alabiliyoruz. Partnerimiz Fransız restoranına gitmeyi tercih ettiyse menüyü anlama stresi Google Translate yardımı ile kolaylıkla çözümlenebiliyor. Özetle artık daha önce ‘acaba’ stresi yaşadığımız birçok konuyu interneti kullanarak ortadan kaldırabiliyoruz.

Web teknolojileri kullanıcıların hayatını kolaylaştıracak çözümleri yaratma felsefesi üzerine kurulu. İhtiyacımız olduğu anda doğru bilgiye bir tıkla erişme özgürlüğüne sahibiz. Bu teknolojileri kendimiz için en iyi şekilde kullanmak ise biz kullanıcıların kontrolünde.

Bülent Hiçsönmez
Google Türkiye Ülke Direktörü

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Eylül sayısında yayınlanmıştır.