Verinin yeri neresi?

7 yıl önce

0

Bugün artık pazarlama profesyonellerinin başka bir gündemi daha var: Veri. Daha düne kadar teknoloji ekipleri ile analistlerin ilgi alanına giren bu konu artık pazarlama iletişimi profesyonelleri ile bu alanda kariyer yapmak isteyen herkesin gündeminde olmak zorunda. Dolayısıyla, bugün sormak gereken önemli bir soru var: Verinin organizasyonlardaki yeri neresidir ve veriden kim sorumludur?

İnternetin bilgisayarlarımızdan çıkıp araç ve ev teknolojilerinden, iletişim teknolojilerine kadar hayatımızın her alanına girmesi sonucu aslında bugün müşteriler yaptıkları her hareket, attıkları her adım ile veri üretiyorlar. Böyle bir ortamda, müşteri odaklılıktan bahseden hiç kimse, veri ile doğru ilişkiyi kurmadan varlığını sürdüremeyecek. Bizler ise pazarlama profesyonelleri olarak artık iş hedeflerine ulaşmak için, veriyi anlama, yorumlama ve bunun üzerine aksiyon alma sorumluluğunu üzerlerimize tamamen almalıyız.

Veri için “yeni petrol” tanımı yapılıyor. Ancak petrol gibi, veri de, doğru biçimde işlenmedikçe kullanılabilir bir değer oluşturmuyor. Veriyi, tüketiciyi anlamak ve iş hedeflerine ulaşmak amacıyla işlemek için ise yeni bir bakış açısına ve doğru araçlara sahip olmamız şart. Ancak bu sayede başkaları gelip bizim endüstrimizi “bozmadan”, kendi inisiyatifimizle işimizi yeniden şekillendirebilir, yeni iş modellerini oluşturup yeni fiyatlandırma ve dağıtım modellerini konuşabilir; doğru zamanda, doğru yerde, doğru teklifi hedef kitlelerimize iletebiliriz. Bunu başarabilmek için ise, öncelikle hedef kitlelerin dijital dünyadaki vücut dillerini anlamaya odaklanıp, tüketicilerin içinde bulundukları alternatif çokluğunu aşarak kendi markamızın tercih edilmesini sağlayabiliriz.

Artık, hedef kitleleri ikna değil, “bulunma ve seçilme” dönemindeyiz. Bunu başarabilmek amacıyla, doğru müşteri deneyimini kurgulamak, bunu yaparken de verinin bizlere getirdiği pazarlama otomasyonu gücünün farkında olmalıyız.

Sinan Günal

Project House Yönetici Ortak

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Aralık 2016 tarihli sayısında yayınlanmıştır.