Verilerden ilham alın

7 yıl önce

0

“Büyük veri” çağındayız ve günümüzde veriler, pazarlamada en yüksek verimi elde etmemizi sağlayan temel enstrümanlar arasında yer alıyor. Markalar için müşteriyi tanımada ve onlara en özgün, kişiselleştirilmiş ve ilgili teklifleri sunmada verileri anlamlandırmanın ve doğru kullanmanın önemi büyük.

Bir zamanlar sadece reklam kampanyası ve medya planlamadan oluşan formüle artık veri katmanını da eklememiz gerekiyor. Artık iş, farklı ekipler tarafından hazırlanan ilgi çekici reklam kampanyaları ve medya planı hazırlamaktan ibaret değil. Veri, kuralları değiştirdi. Tüketicilere ulaşmak için bundan daha farklı ve güçlü bir strateji gerekiyor artık. Verileri anlamlandırmak ve bunları müşterilerimize ulaşmak için doğru bir şekilde kullanmak bize daha doğru hedefleme avantajı sağlıyor.

Kampanyanın tüm aşamalarında farklı ekiplerin uyumlu çalışması ve verileri etkin anlamlandırma becerisi, pazarlama faaliyetlerinin başarısına direkt olumlu etki ediyor. Çeşitli örnekler de bu durumu doğruluyor.

Uzay Yolu Sonsuzluk filmi için akıllı telefonlarla çekilen ve işin içine izleyicilerin tutkusunu da katan gerçek zamanlı video reklamlardan yararlanan film şirketi, ABD’deki söz konusu kampanyasıyla 8 milyon ücretli görüntülemenin yanı sıra 1.2 milyon da organik görüntüleme elde ediyor. Bir otomobil üreticisi ise verilerin gücünden yararlanarak gösterilen kişisel reklamlar sayesinde dönüşüm oranını %53 oranında artırdı.

Yaratıcı ekipler ve medya planlama tarafı eskiden birbirlerinden kopuk bir şekilde çalışsalar ve farklı aşamalarda devreye giriyor olsalar da günümüzde marka, kreatif ajans ve medya planlama ekiplerinin uyumlu bir işbirliği içinde olmaları önem taşıyor. Bu karma ekibi ortak hedefe ulaşma yolunda en uyumlu şekilde bir araya getirmeyi başaran ve onları orkestra şefi gibi koordine edebilen, yeteneklerinden yararlanabilen pazarlamacılar marka hedeflerine de daha kolay ulaşabiliyor.
Sözün kısası, her pazarlama profesyonelinin öncelikli amacı olan özgün, ilgi çekici, akılda kalıcı, kişiye özel etkiye sahip kampanyaların yolu verilerden geçiyor.

Bülent Hiçsönmez

Google Türkiye Ülke Direktörü

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Aralık 2016 tarihli sayısında yayınlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Siz Hangi Tip Erkeksiniz?

“YKKD ile Söylemden Eyleme”...