artwork

Tüm cihazlar “akıllanırken”…

10 yıl önce

0

Giderek daha fazla cihazın internet üzerinden birbiriyle bağlı olduğu günümüzde artık tüketiciye ulaşan ürün ve hizmetlerin önemli bir kısmı varsayılan değer olarak “akıllı” özelliklere sahip.  Önceleri sadece üst segmente hitap eden “akıllı” özellikler bugünün mobil dünyasında bir imtiyaz olmanın ötesinde her tür cihazın standart özellikleri olmaya doğru hızla yol alıyor. Bunda doğası gereği inovasyonu destekleyen açık işletim sistemlerinin payı büyük.

Pek çok farklı üretici tarafından tercih edilen ve üzerinde hatırı sayılır büyüklükte bir ekosistem inşa edilen Android de, Google Play Store üzerindeki uygulamalarla mobil yazılımın geleceğini belirleyen önemli oyunculardan biri konumunda.

Günümüzde akıllı telefonlar ve tabletler önemli bir kullanıcı grubu için televizyonun ve masaüstünün önüne geçerek ilk ekran olma niteliği taşıyor. Artık sadece sınırlı fonksiyonlar değil bulut bilişime taşınmış tüm uygulamalarla Google servisleri efektif şekilde Android üzerinde yükseliyor.

Kullanıcı deneyimleriyle ilerleyen yolda farklı segmentlerdeki mobil cihazların önemli bir bölümünün Android işletim sistemine sahip olması geliştiricilerin yenilikçi fikirler geliştirmesinin yanı sıra, pazarlama profesyonellerinin de geniş bir tüketici yelpazesi içinde yer alan farklı segmentlere çok çeşitli kanallardan ulaşmasına imkan sağlıyor.

Google Glass gibi yenilikçi ürünler, giyilebilir teknoloji, akıllı ev ve taşıt çözümleri de düşünüldüğünde yakın gelecekte kullanıcılar, geliştiriciler ve hiç kuşkusuz markaları daha da renkli geçecek bir dönem bekliyor. Tüm bu gelişmeler markalara hedeflenebilir, kişiselleştirilmiş, kullanıcıya her noktada ulaşabilecek ve yaratıcılığı marka iletişiminde de destekleyen çözümler sağlarken, hedef kitleleriyle etkileşimlerini daha da özelleştirip etkinleştirme ve geri dönüşleri yakından takip edip ölçümleme fırsatı sunacak.

Yakın zamanda tanık olacağımız heyecan verici yeni açılımlara şimdiden hazırlıklı olmamızda fayda var…

 

Bülent Hiçsönmez

Google Türkiye Ülke Direktörü

Twitter: @bulenthicsonmez

 

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Temmuz 2014 sayısında yayınlanmıştır.