artwork

Teknolojiyi toplum için kullanabilmek

12 yıl önce

0

Geçmişte imkânsız kabul edilenler bugün ‘sanal ortamın’ sunduğu fırsatlar sayesinde gerçeğe dönüşüyor. Artık insanlar sadece bir mesaj uzakta, dünyanın farklı noktalarındaki bilgiye saniyeler içerisinde ulaşılabiliyor. Her geçen gün toplulukların web teknolojisini kullanarak birbirinden farklı projeleri hayata geçirdiğini görmek heyecan verici.

Tüm bu kolaylıkların yanı sıra geliştirilen ürünler ve çözümler toplulukların genel sorunlarının çözümlenmesine destek sağlıyor. İnternet teknolojisinin sunduğu imkânlar artık kültürel projelerin hayata geçirilmesinden, doğal afet durumlarında kurtarma çalışmalarına yardımcı olmaya kadar birçok farklı alanda kullanılabiliyor.

Geçtiğimiz günlerde global ölçekte yeni bir proje hayata geçirildi. Farklı coğrafyalarda konuşulan ama yok olmaya yüz tutmuş dillerin korunmasına yönelik başlatılan bu çalışma ile dillerin korunmasına, var olan kaynaklara erişilmesine ve bu diller ile ilgili bilgi sahibi kişilerin görüşlerini paylaşarak iş birliği yapmasına imkan tanıyacak bir platform oluşturuldu. Dünyanın farklı yerlerinden üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile gerçekleştirilen bu çalışmada katılımcılar 18. yüzyıldan kalma dokümantasyonlardan, bugünün teknolojisi ile oluşturulmuş videolara kadar birçok bilgiyi bu platform aracılığı ile paylaşmaya başladılar.

Türkiye’den farklı bölge diyalektiklerinin de içinde yer aldığı, 3.000’den fazla lisanın korunmasına yönelik başlatılan bu proje gelecek nesillere bırakılacak kültürel mirasın korunması ve farklı dönemlerde yaşanılanlar ile ilgili bilgi sahibi olmaları için önemli bir adım. Paylaşılan doküman ve bilgiler ile içeriğin canlı tutulması amaçlanıyor. Dolayısı ile tüm dünyadan bu projeye destek vermek isteyen bireyler, akademisyenler, kuruluşlar http://www.endangeredlanguages.com/ sitesini ziyaret ederek katılımda bulunabiliyorlar.

İnternet teknolojilerinin bahsedilen örneklerde görülebileceği gibi hangi amaçla kullanıldığı çok önemli. Bu sınırsız imkânların sunulduğu dünyayı kendi faydamıza çevirmek biz kullanıcıların elinde ve sadece bir tık ötede…

Bülent Hiçsönmez
Google Türkiye Ülke Direktörü

 

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Ağustos sayısında yayınlanmıştır.