artwork

SXSW reklamcıların listesine eklenmeli

9 yıl önce

0

Dikkatini çeken trendleri ve konuşmalardan notları paylaşan Alemşah Öztürk, “SXSW’in kesinlikle kaçırılmayacak ilim irfan yuvası listesine eklenmesi şart” diyor.

Trendler

1 – Yapay Zeka

Bence SXSW’in en çılgın keynote’larından birisi Martine Rothblatt’ındı. Amerika’nın en yüksek maaşlı CEO’su, mind-clone adını verdiği yöntemle insanların sonsuza kadar beden bağımsız yaşayabileceklerine inanıyor. Bu inancını da eşinin siber-bilinç kopyası BINA48’i yaratarak destekliyor. BINA48 aynen eşi gibi konuşabildiği, öğrenen ve bir nevi yaşayan bir robotik klon. Rothblatt aynı zamanda kızı için kurduğu ilaç ve sağlık yatırımlarından bahsetti. Çok etkileyici ve insana tutku veren bir keynote idi.

2 – Ortaklaşa kullanım ekonomisi

Evlerin ve araçların ortak kullanımından, teknoloji paylaşımlarına kadar en çok konuşulan konulardandı. Gumroad’un tüketiciden tüketiciye ödeme sisteminin ve Lyft’in SXSW’in ana keynote’larından birisi olması da bunun göstergesiydi bence. Aslında bu da yeni bir ekonomik modelin geliştiğinin göstergesi, özellikle bu tarz yeni ekonomik modellerin ilk çıktığı yerlerden birisinin SXSW olduğunu düşünürsek, üzerinde odaklanılması gereken bir konu.

3 – Live streaming video uygulamaları

Meerkat festivalin gözbebeği idi, herkes onu konuşuyor, herkes onu kullanıyor ve paylaşıyordu. Meerkat ne derseniz, telefonunuzdan tweet atma kolaylığı ve hızında canlı yayın yaptığınızı düşünün, işte Meerkat bu! Ünlülerden konuşmacılara herkes kullanıyordu. Twitter’ın Social Graph’ını kullanan Meerkat festival sırasında büyük bir talihsizlik yaşadı zira Twitter Social Graph’a girişini kapattı. Buna rağmen festivalin en çok kullanılan araçlarından birisiydi.

4 – Giyilebilir teknolojiler ve sağlık

Ana konulardan biri giyilebilir teknolojiler ve özellikle moda üzerinde bu konunun yansımaları ne olacağı üzerineydi. Konu tabii sadece burada kalmadı, özellikle insanların eksik organlarını teknoloji ile tamamlamak ve bu teknolojilerin insanları tekrar bütün haline getirmesi de çok konuşuldu. MIT Media LAB’den Dr. Hugh Herr, biyonik ürünlerin bu yüzyıl içinde yaygınlaşacağını iddia etti.

5 – Robot teknolojileri

Jibo’nun CEO’su Dr. Cynthia Breazeal en merak edilen konuşmacılardan birisiydi. Oldukça teknik olan sunumuna rağmen, robotların insanlar gibi öğrenmesi ve davranış biçimleri geliştirmesi konusunda geldikleri noktadan ve bu gelişimlerin nasıl Jibo’ya dönüştüğünden bahsetti. Özellikle teknolojinin yaygınlaşması ve ucuzlaşması sayesinde artık kompleks ve zeki robotların rahatlıkla ucuza üretilebileceğini ve evlerimize girebileceğinden bahsetti. Bir diğer önemli aktivite ise ‘Robot Petting Zoo’ idi. Festival katılımcıları robotları yakından tanıma, onları programlama ve onlarla etkileşime geçme şansı yakaladılar. Tüm bunlar olurken robotlara karşı bir grup protestocu da festival alanı dışında gösteri yapıyorlardı.

Konuşmalardan ilgi çekici notlar

Kesinlikle akılda kalan konuşmalardan biri Daniel Pink’indi.  Pink, davranışları değiştirmek için kullanabileceğimiz metotlardan bahsetti. Bunlar sırasıyla;

1- Korkuyu doğru şekilde kullanmak

2- Soru formlarını kullanarak ikna etmek

3- Sosyal kanıtlar kullanarak nasıl diğer insanların sizin davranmanızı istedikleri gibi davrandığını göstermek ve bunu kullanmak

4- Durumsallığı kendi yararımıza kullanmak

5- İnsanların harekete geçmesini kolaylaştıracak teşvikleri yaratmak

6- Empatiyi kullanıp, konuyu gerçek insanlara bağlamak.

Benim için bir diğer iz bırakan konuşma da John Maeda’nınkiydi. Maeda araştırma verileriyle tasarımcıların nasıl gittikçe daha çok önem kazandığını anlattı. İçinde tasarımcıların kurucu ortak olduğu şirketlerin yatırım alma oranının daha yüksek olduğundan, tasarımcıları VC’lerin artık danışman ve üst düzey yönetici olarak işe alıyor olmasından bahsetti. Bir tasarım kökenli reklamcı olarak mutlu oldum.

Son olarak Buzzfeed CEO’su Peretti’nin konuşması, içeriği iş modeli olarak gören bir şirketin nasıl zaman içinde değiştiğini ve içerik ekonomisinin nasıl geliştiğini görmek adına çok iyi bir konuşmaydı. Özellikle Peretti’nin Buzzfeed’in daha çok anlatılmayan detaylı iç sistemlerini göstermesi ve örnekleyerek iş modelinin gelişimini anlatması çok kafa açıcı ve düşündürücü idi. Bu noktada özellikle insanları Buzzfeed sitesine çekmeye değil, içeriği nerede tüketiyorlarsa orada olmayı seçmeleri çok iyi bir strateji olarak alkış aldı.

Tabii ki tüm bu ilim irfan çalışmaları haricinde, inanılmaz yemek kamyonları, bitmek tükenmek bilmeyen partileri ve sürekli biten telefon şarjlarıyla SXSW yine inanılmaz bir deneyimdi. Bence reklamcıların Cannes Lions’ın yanı sıra SXSW’i de kesinlikle kaçırılmayacak ilim irfan yuvası listesine eklemesi şart artık! ;)

 

 

Alemşah Öztürk

41? 29! Chief Happiness Officer

@alemsah

 

Bu yazı Campaign Türkiye Nisan 2015 sayısında yayınlanmıştır.