artwork

Sürdürülebilirlik, İK ve marka stratejisi

10 yıl önce

0

Bir kurum için çalışan insanlar o kurumun ana marka elçileridir. Tüketicilerin, çalışma arkadaşlarının önünde ya da kendi sosyal çevrelerinde o kurumun markasının imajını ve değerlerini temsil ediyorlar ve yansıtıyorlar. Bu yüzden çalışanlar dikkatli bir şekilde seçilmeli ve kariyer yolları markanın imajını doğru bir şekilde ilettiğinden emin olmak için uygun bir şekilde takip edilmeli.

Genelde şirketlerde insan kaynakları departmanlarının aktiviteleri insanları işe almak, çalışanların gelişimlerini gözlemlemek, onların kazanımlarını belirlemek ve işten ayrılan personeli yönetmek olarak sınırlandırılır. Ama SBS’in kıdemli danışmanı Andrew Savitz’e göre İK’nın fonksiyonları sürdürülebilirlik konusunda marka stratejisinin esaslarından…

İnsanları işe almak

Kurumun ihtiyaçları ve bütçesi doğrultusunda İK profesyonelleri yetenekleri, markanın imajını ve kurumun değerlerini kullanarak cezbederler. Bugünün kurumları sürdürülebilirlik değerlerine sahip olduğundan sürdürülebilirlikle ilgili değerler sadece işe alınacakların seçiminde değil işveren seçiminde de esas kriterlerinden oldu. Peki öyleyse kurumun sürdürülebilirlik değerleri temelinde yeteneklerin ilgisi nasıl çekilebilir? Yanıt çok basit; kanıtlarla. Laf kalabalığından ziyade kurum tarafından alınan ve gerçekleştirilen inisiyatiflerden daha somut örneklerden daha iyi ne olabilir?

Toms meşhur iş modeli One for One’a olan bağlılığını tekrar kanıtladı. 2013 yılında Toms , One for One konseptini tamamen benimseyen, kucaklayan sosyal girişimcilere adanmış pazarının lansmanını yaptı. Markadan yapılan her satın almada belli bir bölgede ya da ülkede bir mesele, bir dava destekleniyor.

Bunun yanında işe alma sayfasında kurucu Blake Mycoskie, Toms’un 7 yılını bir videoda markanın son 7 yıldaki büyük başarılarını aktararak değil aynı zamanda şirketin çekirdek değerlerini ve kültürünü sunarak kutluyor.

Yetenekleri çekmenin yolları

Yetenekleri cezbetmenin bir diğer yolu da Heineken yaklaşımı olabilir. Geçen yıl bira markası yeni bir işe alım yöntemi uyguladı. Bu iş görüşmesinde klasik görüşmelerde önemli olan adayın ne kadar hazır olduğu değildi; adayın kişiliğinin nasıl olduğu ve mevcut ekibe nasıl uyum sağlayabileceği önemliydi. İşe alım sürecinde adaylar sıradışı ve tuhaf durumlara sokuluyor ve sıkça söylenen “Baskı altında çalışabilirim”, “Kolayca adapte olabilirim” cümlelerinin gerçek olup olmadığı test ediliyor. Bu tuhaf durumlardan bazıları:

1- Personeli işe alan görevlinin elini tutmak

2- Bayılan görevliye yardım etmek

3- Acil tahliye durumunda harekete geçmek.

Çalışanların gelişimi

Çalışanlar bulundukları kurumda günlük aktiviteler ve eğitimlerde edindikleri deneyimlerle kariyerlerinde gelişme kaydederler. İK’nın buradaki rolü ekonomik, çevresel ve sosyal meselelerin kurumu ve etrafındaki herkesi nasıl etkilediği konusunda farkındalık yaratanına fırsatlar sunmaktır.

Çalışanların ödüllendirilmesi

Ödüller genellikle çalışanların performansına ve hedeflerini gerçekleştirmelerine göre belirlenir. Aynı şekilde marka imajının temsil edilmesi gibi sürdürülebilirlik hedeflerinin gerçekleştirilmesi de çalışanların aynı şekilde devam etmesi için teşvik edici şekilde ödüllendirilmeli.

Levi’s çalışanlarının gelişimlerini ve ödüllerini Community Involvement Teams üzerinden birleştirmiş. Levi’s çalışanlarını her yıl 60 saatlik ödenmiş çalışma saatlerinde serbest bırakarak yerel hayır kurumlarına katılmaları için teşvik ediyor. Dahası, 2000’den beri her yıl Mayıs ayında Community Day’de dünyanın dört bir yanındaki Levi’s çalışanları kar amacı gütmeyen yerel bir organizasyonda bir günlüğüne gönüllü olarak çalışıyor.

Bu tür inisiyatifler geçen Mayıs ayında şunlara katkıda bulundu:

• Binlerce çalışan 46 ülkede sürdürülebilirlik ve eşitlikle ilgili, HIV/AIDS’e karşı savaşan  yaklaşık 170 projede yer aldı.

• Levi Strauss Foundation tarafından 300 bin dolar kar amacı gütmeyen partnerlere bağışlandı.

Güncellenen bilgi

10 yıl önce “topluluk yöneticisi (community manager)” ya da “dijital pazarlamacı” gibi pozisyonlar iş ilanlarında daha yeni belirlenmeye başlamıştı. Kurumların güncellenmiş bilgi, yetenek ve zihinlere sahip yeteneklere ihtiyacı var. Sürdürülebilirlikle ilgili işler “karbon hesaplama uzmanı” veya “yaşam döngüsü uzmanı” gibi daha spesifik hale gelerek kariyer fırsatları yarattı. CSRwire Editoryal Direktörü Aman Singh şöyle diyor: “Şirketlerin kapılarını yavaşça ama emin bir şekilde, fark yaratmak için kariyerlerini kullanmak isteyen istekli, yetenekli mezunlara açıyor olması yüreklendirici bir durum.”

İşten ayrılan çalışanları yönetmek

Bir kurum için çalışan insanlar önceki işverenlerinin marka imajını taşımaya devam ederler. Çalışan kişi ister emekli olsun, ister işten ayrılsın… Bu yüzden emeklilik maaşı ya da personel sosyal yardımları politikaları kurumun sürdürülebilirlik politikaları açısından da önem arz edebilir: Bu kurum iş hayatı süresinin ötesinde önem veriyor dedirtir.

 

Tina Ly/ Mazars Denge Danışmanı

@akatinatuna