artwork

“Step by Step”

8 yıl önce

0

Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali’nde dikkatleri çeken ve Grand Prix ile ödüllendirilen sürdürülebilirlik odaklı 5 kampanyayı Tina Ly anlatıyor.

Bu başlık, 90’larda büyüyenlere New Kids On The Block’u hatırlatacak. Ve muhtemelen diğerleri için ise sade bir başlık olarak kalacak. Peki neden bunu seçtim? Çünkü son Cannes Lions’ın Grand Prix’lerini incelerken kampanyaların daha çok sürdürülebilirlik odaklı olduğunu fark ettim. Güzel haber, öyle değil mi? Bu yıl özellikle 5 kampanya mesajlarıyla beraber beni çok büyüledi. 5 mesajı da aklımda tutmak için basamaklara ayırdım. Ve işte bazı görüşlerim… Bu arada şu anda kafanızda bu şarkı yankılanıyorsa özür dilerim.

1. Adım: Alışveriş yapma, uzak dur!

Yaz, satış ve alışveriş günahına girilecek en uygun mevsim. Tatilden önce o şortları almak her zaman gerekli olmuştur. Bir de siz Şükran Günü’nü izleyen ve oldukça büyük perakendelerin bol bol promosyonla satış yaptığı Amerika’daki Black Friday’i düşünün. Bütün aileye en ucuz şekilde yılbaşı hediyelerini almak için mükemmel bir fırsat. Ancak bu meşhur çılgın günde outdoor kıyafetler satan REI hiç beklenmedik bir şey yaptı ve 143 mağazasını Black Friday’de kapattı. Bu meşhur günde kapılarını açmak yerine insanları dışarıya, doğada olmaya teşvik etti. Ve Venables Bell & Partners San Francisco’nun hazırladığı, #OPTOUTSIDE adını verdiği kampanya Grand Prix Titanium ve Grand Prix Promo&Activation ödüllerini kazandı. Peki şimdi siz ne yapmayı tercih ederdiniz?

2. Adım: Siz bütün çalışmalarınızın sonucusunuz, bunu unutmayın

Rule Yourself… Ünlü Olimpiyat sporcusu Michael Phelps’in başrolde olduğu kampanya Film Craft kategorisinde Grand Prix kazandı.

Şans, başarının bir parçası. Ama perde arkasında asıl anahtar; çalışmak. Ünlü Olimpiyat sporcusu Michael Phelps’in baş rolde olduğu ‘Rule yourself’ isimli kampanya ise Film Craft kategorisinde Grand Prix kazandı. Droga5/Epoch Film’in spor giyim markası Under Armour için yaptığı bu büyüleyici kampanya; bizim sık sık unuttuğumuz bir şeyi hatırlatıyor ve başarıya ulaşmak için aslında çok çalışmanın önemli olduğunu vurguluyor. Markanın, geçen yıl da model Gisele Bündchen ile öne çıkan “I will what I want” isimli kampanyası Cyber dalında Grand Prix almıştı.

3. Adım: Yeni şeyler deneyin

The Displaced… Kampanya New York Times’ın haberleri izleyicilerine ulaştırmak için yeni bir yöntem yarattığını gösteriyor; onların hikayeleri deneyimlemelerini sağlıyor.

Sanal gerçeklik daha da yayılmaya başladı. Belki bir gün Parisliler de yaz mevsimini deneyimleyebilecekler bu sayede. Daha ciddi olursak: VRSE.Works’ün New York Times için hazırladığı The Displaced kampanyası Entertainment dalında Grand Prix kazandı. Kampanya, New York Times’ın haberleri izleyicilerine ulaştırmak için yeni bir yöntem yarattığını gösteriyor; onların hikayeleri deneyimlemelerini sağlıyor. The Displaced’i keşfedince savaş nedeniyle evlerinden sürülen 30 milyon çocuk arasından 3 çocuğun hikayesini de keşfedeceksiniz. Haberi yaymanın/iletmenin yeni bir yolu insanlara şu anki gerçek dünyamızdan gerçekler sunmak. Bu, modern dünyanın dışında da başka gerçekler olduğunu göstermek için bir çözüm olabilir.

4. Adım: Organik gıdalar tüketin

FORSMAN & BODENFORS Göteburg’un Coop için yaptığı The Organic Effect kampanyası PR dalında Grand Prix kazandı. Kampanya, daha önce organik gıda tüketmeyen bir ailenin organik gıda tüketmeye başlamalarıyla yaşadıkları değişimi gösteriyor. Denemek ister misiniz?

5. Adım: Algıyı değiştirin

Geçen yıl itibarıyla Glass Grand Prix’si ile cinsiyet kalıplarına meydan okuyan işlerin ödüllendirilmesi amaçlandı. Bu ödül; markaları ve ajansları, kampanyalarını cinsiyet kalıplarını alt ederek ürünlerini öne çıkarmaları için düşünmeye teşvik etti. Bu yıl Glass dalındaki Grand Prix Mindshare Mumbai’nin Brooke Bond Tea için hazırladığı reklam kampanyasının oldu. Bu kampanya ile ortaya çıkan 6 Pack Band ise dikkatleri çekerken insanların translara karşı bakışlarını değiştirmeyi de başardı. Hatta grup, kampanyanın bile ötesine geçip oldukça popüler oldu.

Bütün bu basamakların sonunda The New Kids On The Block’un Step by Step’inden de bir alıntı yapmak isterim: “I really think it’s just a matter of time – Ben gerçekten de bunun bir zaman meselesi olduğunu düşünüyorum.” Cannes Lions’ın Grand Prix’lerini incelerken kampanyaların daha çok sürdürülebilirlik odaklı olduğunu fark ettim. Güzel haber, öyle değil mi?

Tina Ly

Freelance Consultant

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Ağustos 2016 tarihli sayısında yayınlanmıştır.