artwork

Şimdi dünya ile paylaşma zamanı

11 yıl önce

0

İnternetin gelişimi tüm iletişim modellerinde değişim yarattığı gibi eğlence anlayışını da farklılaştırdı. Bundan sadece 15 yıl önce evdeki temel tartışma konularından biri o gün televizyonda yer alacak popüler diziyi kimin VHS video kasete kaydedeceği üzerine yapılırken, sosyal etkinliklere katılımlar da o günkü dizi ya da maç programına göre ayarlanıyordu. Bugün baktığımızda hâlâ bu trendi devam ettirmeyi tercih edenler olsa da video içerik izleme ve paylaşma oranı hızla artış gösteriyor. Son verilere göre internet trafiğinin üçte biri online video’dan sağlanırken, YouTube üzerinden günde 2 milyarın üzerinde video izleniyor.

Video farklı kültürlerin, toplulukların etkileşimine imkan tanıyan evrensel bir boyut taşıyor. Bugün YouTube’da paylaşılan video içerikleri de bunu doğrular nitelikte. Artık insanlar yaşadıkları ilginç anları, kültürlerine ilişkin bilgileri kolaylıkla görsel içeriğe dönüştürerek telefon edermişçesine hızlıca platformlara yükleyip dünyanın dört bir yanından insanlar ile paylaşıp, görüş alışverişinde bulunabiliyorlar. Sadece eğlence amaçlı değil eğitim, yeni gelir modelleri yaratma, yeni yetenekleri keşfetme adına da video paylaşım siteleri giderek hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Her dakika 60 saatlik video YouTube’a yükleniyor ve 800 milyonun üzerinde tekil kullanıcıya ulaşıyor. Sınırların ötesine farklı kültürler taşınıyor, paylaşılıyor. Geçtiğimiz günlerde YouTube’un Türkçe versiyonunu kullanıcılarımıza sunmanın heyecanı yaşadık. YouTube’un Türkçe dil seçeneği ile birlikte, kullanıcılarımız tamamen Türkçe bir deneyim yaşarken, paylaşacakları içerikle Türkiye’nin zengin kültürünü dünyanın dört bir yanından takipçiler ile paylaşma imkanına sahip olacaklar. Yakın bir zamanda da hayata geçirmeyi planladığımız programlar ile içerik geliştiriciler bu dünyayı kullanarak, yeni kazanç modelleri oluşturabilecekler.

Video içeriğin zenginleşmesi ile birlikte bilgiye erişimde sınırlar ortadan kalkarken, dünya da artık giderek daha küçük bir hal alıyor. Rüzgarın hızını arkasına alıp yaratıcılığını göstermek ve milyonlarla paylaşmak isteyenler her zaman değişimde bir adım önde olmaya devam edecekler.

Bülent Hiçsönmez
Google Türkiye Ülke Direktörü