artwork

Sektörün kendini baltalayan kısır döngüsü

9 yıl önce

0

Etkinlik sektörü genelinde şirketler çoğunlukla şirket ortakları tarafından yönetiliyor. Temelde bu, insana bağlı bir sektör olmasından kaynaklanıyor. Reel sektörlerde sermaye girdiniz olmadan iş kurmanız ve bunu büyütmeniz çok zor, oysa ki hizmet sektöründe durum farklı; sermayesi insan.

Peki, neden etkinlik şirketleri ne kadar büyürse büyüsün, kaç kişiyle çalışırsa çalışsın işin fiili koordinasyonu, fikir üretimi, satışı yani a’dan z’ye tüm süreç dönüp dolaşıp yönetici ortaklara kalıyor?

Bu, müşteriyi elde tutma çabasından kaynaklanıyor.

Çünkü eğer bir çalışanınınız müşteri ile çok yakınsa ve bu çalışanınızın işi öyle ya da böyle yapabilecek kapasitesi varsa, bakıyorsunuz üç gün sonra ayrılmış ve kendine yeni bir şirket kurmuş. Başta da belirttiğim gibi zaten bu sektörün oyuncusu olmak için sermaye gerekmiyor, böylece günden güne şirketler çoğalıyor, her şirket yenilerini doğuruyor.

Anadolu’da babaları öldüğünde tarlaları bölüşen anlaşamayan kardeşler gibi bölüşüyorlar zaten dar olan sektörü.  Öyle ya da böyle tarımdan azıcık anlayanlar bilirler, toprak bölündükçe tükenir, verimliliği düşer, hiçbir kardeş için yeterli gelir kaynağı sağlayamadığı için işletilemez, atıl kalır.

Aynı etkinlik sektöründe olduğu gibi…

Peki, ayrılıp şirket kuranları suçlamak mı gerekiyor?

Bu soruya “evet” diyebilmek her zaman mümkün değil,  bazen sebep kısa yoldan zengin olmak olsa da, sektördeki mevcut şirketlerin ücret politikaları bunun başlıca nedenini oluşturuyor.

Peki, bu elemanlar ayrılarak kendi işlerini kurduklarında işin başında durmak kime kalıyor? Yine kendilerine ya da yetiştirdikleri elemanlar yeni şirketler kuruyor ve kısır döngü devam ediyor.

Sonuç olarak yanlış ücret politikaları nedeniyle kaçan personel rakip duruma gelmiş, hizmet arzı arttığı için piyasadaki karlılık düşmüş, müşterilerin egosu ise bir hayli yükselmiştir

Çözüm mü?

Uzmanlaşmış ve kalifiye elemanı, mevcut sistem içerisinde teşvik etmek ve maddi olarak tatmin etmek iyi bir başlangıç olabilir…

Yaşar Şeki
DPİD Yönetim Kurulu Üyesi
@yasarseki

Bu yazı Campaign Türkiye Şubat 2015 sayısında yayınlanmıştır.