artwork

Sanal gerçeklik dünyasına ait olmak

8 yıl önce

0

Online video; önem ve yaygınlığının katlanarak artmasına hep birlikte tanıklık ettiğimiz, hem tüketiciler hem de markaların hikayelerini etkin şekilde anlatmak için yaygın olarak tercih ettiği bir içerik seçeneğine dönüştü. Özellikle son on yıl içerisinde yaşanan ve bizim de sıklıkla değindiğimiz yüksek geniş bant bağlantı, mobil cihazlar ve teknolojik gelişmelerin sunduğu diğer imkanlara paralel olarak geldiğimiz noktada, endüstrinin çehresini “gerçek” anlamda değiştirebilecek yepyeni bir aşamayı temsil eden “sanal gerçeklik” (VR) olgusuyla karşı karşıyayız. En yaygın kullanılan online video içerik platformlarından YouTube, geçtiğimiz yılın Kasım ayında Android uygulamasına VR özellikleri getirdiğini ve kullanıcıların herhangi bir YouTube videosunu da Google Cardboard kullanarak izleyip, bir tür sanal gerçeklik sineması deneyimi yaşayabileceğini duyurdu. Bu gelişme fiilen dünyanın, geleneksel 16×9 videolardan 360 derece çekimlere ve son teknoloji 3D VR deneyimlerine kadar uzanan en büyük sanal gerçeklik kütüphanesinin kullanıcıların hizmetine sunulması anlamına geliyordu.

Şubat sonunda ise Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi MWC 2016, üreticilerin sanal gerçeklik ve 360 derece video çekimine yönelik hazır cihazlarının ve prototiplerin etkinliğe adeta damgasını vurduğu resmi bir geçide dönüştü. Mayıs ayında düzenlenen I/O geliştiriciler konferansında ise Google’ın yüksek kaliteli mobil sanal gerçeklik platformu ve YouTube VR uygulaması Daydream’in bu yılın ilerleyen aylarında kullanıma sunulacağı duyuruldu. NBA, BuzzFeed ve Tastemade gibi markalar da sanal ortamlarda hikaye anlatmanın içerik geliştirici ve izleyicilerin VR video ile etkileşimleri konusunda önemli bulgular sağlayacak yeni yollarını keşfetmeye yönelik işbirliklerine çoktan başlamış durumda.

Görünen o ki, sanal gerçeklik video içerik ve pazarlama dünyası tarafından artık ciddi şekilde ele alınması gerekiyor. Şimdi sanal dünyanın gerçekliğine uygun heyecan verici hikayeleri yaratma zamanı…

Bülent Hiçsönmez

Google Türkiye Ülke Direktörü

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Temmuz 2016 sayısında yayınlanmıştır.