artwork

RVD kılavuz çalışma grupları

9 yıl önce

0

Reklam sektörünün son dönemlerde gündemindeki önemli konulardan birisi olan “Ticari Reklam” ve “Haksız Ticari Uygulamalar” konuları 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girmesiyle birlikte düzenlemelerine kavuşmuştu. Kanun’u takiben ikincil mevzuat ise 10.01.2015 tarihinde Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği adı altında yürülüğe girdi.

Bu sürecin bir parçası olarak Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından özellikle reklamverenler ve reklamcılar başta olmak üzere, tüketiciye mal ve hizmet sunulmasına aracılık eden üretici, ithalatçıların bilgilendirmeleri ve getirilen düzenlemelerin uygulamaya doğru bir şekilde yansıtılabilmesi amacıyla sektörel kılavuzlar hazırlanmasına karar verildi. Bu kapsamda, “Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Reklamları”, “Karşılaştırmalı Reklamlar”, “Fiyat Bilgisi İçeren Reklamlar” ve “Gıda Reklamları” ile ilgili olarak oluşturulan komisyonlarda, kılavuzların hazırlanması aşamasında katkı sağlamak amacıyla Genel Müdürlük’ün iş birliği talebi üzerine  Derneğimizden birer temsilci belirlendi.

Bu çerçevede, sektörel kılavuz çalışmalarında görev alacak olan sözcülerimizle iş birliği yaparak oluşturulacak bilgi kaynağına destek ve görüş vermek üzere, Hukuk Yürütme Kurulumuz bünyesinde sektörel Çalışma Grupları oluşturduk ve gruplar detaylı bir şekilde çalışmalarını sürdürüyorlar. Çalışma Grupları’nın görüşleri komisyonlarda sözcüler tarafından paylaşılacak.

Sonuç olarak bu gelişmler ile birlikte, Kılavuz Komisyonları’nın yapacakları çalışmalar sırasında sektörün de deneyimlerinden ve görüşlerinden faydalanılacak olmasının, Yönetmelik’te yer alan madde, tanım ve istisnaların reklamcılar ve reklamverenler başta olmak üzere ilgili tüm paydaşlar nezdinde netleşmesini sağlayacağına şüphe yok. Bununla birlikte, Kılavuzlar’ın tüketicilerin doğru şekilde bilgilendirilmesini sağlamak için uygulamaya ışık tutacağına inanıyoruz.

 

Av. Gözde Çolak

RVD Hukuk Yürütme Kurulu Üyesi

 

Bu yazı, Campaign Türkiye’nin Temmuz 2015 sayısında yayımlanmıştır.

 

Senin için
Tümünü göster
2024 Medya bütçeleri ne olacak!

RVD ile Reklam Üzerine...

RVD ile reklam üzerine

Önceliğimiz, reklamda toplumsal cinsiyet eşitliği...