artwork

Reklam ödüllerinin geleceği tartışılıyor

8 yıl önce

0

Reklam ödülleri tüm dünyada koskoca bir endüstri haline geldi. Ajansların büyük büyük bütçeler, uzun uzun zamanlar ayırdığı, aslında adlarını duyurmak için ayırmak zorunda olduğu reklam ödülleri geçtiğimiz günlerde tartışmaya açıldı. Bunun nedeni, dünyanın en çok ödül kazanan networklerinden biri olan DDB’nin global CCO’su Amir Kassaei’nin artık yarışmalara daha az katılacaklarını duyurmasıydı. Kassaei’nin gerekçesi artık “gerçek işleriyle” değer yaratan bir ajans olma isteğiydi.

Aslında neredeyse tüm kreatif direktörler sadece ödül almak için yapılan işe harcanan para ve zamana yazık olduğu düşüncesini paylaşıyor. Bunda istisna yok ama ödül almak için özel işler üretmeme gibi de bir şansları günümüz koşullarında yok gibi görünüyor.  Zira yeni müşteriler kazanabilmek için ödüllerin değeri tartışma götürmez.

Amir Kassaei’nin çıkışı çok önemli bir tartışma başlatsa da bir şeyleri değiştirir mi, belli değil. Başka ajansların ödül alma şansını artıracağı kesin ama diğer tarafta adlarını duyurmak, yeni işler almak zorunluluğu ve rekabet baskısı, DDB’nin peşinden çok fazla ajansın gitmeyeceği düşüncesini getiriyor.

Belki de bir şeyleri değiştirecek olan, reklamverenin kendisidir. Zira ödül için yapılan işlere onay veren de onlar,  günlük hayatları içinde ödüllük işlerin ortaya çıkmamasına olanak sağlayacak cesaret de onların…

Ama ödüllerin reklam sektörüne ilham verdiği, motive ettiği, müthiş yeteneklerin ortaya çıkmasını sağladığı, festivallerin de tüm sektörü bir araya getirmek gibi çok önemli bir rolü üstlendiği gerçeğini hiçbir şey değiştirmez.

Bu sayımızda global ve yerel kreatif direktörlerinin, büyük global festivallerin yöneticilerinin birbirinden önemli karşıt görüşlerini bir araya getirdik ve çok önemli bulduğumuz tartışmayı sayfalarımıza taşıdık. Ama burada bırakmayacağız. Bu sayımızda sayfalarımızda göremediğiniz reklamveren ve yerel reklam yarışması temsilcilerinin görüşlerini almaya ileriki günlerde devam edeceğiz.

Bizi izlemeye devam edin ve değerli görüşlerinizi bizimle paylaşın lütfen.

Keyifli okumalar…

Burçin Tarhan

Campaign Türkiye Yayın Yönetmeni

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Şubat 2016 tarihli sayısında yayınlanmıştır.