artwork

Reklam Kurulu çalışmaları

9 yıl önce

0

RD ve reklamla ilgili diğer derneklerin Reklam Kurulu’nda bir temsilcisi var. 2014 yılında Reklam Kurulu’nda sektörümüzü temsil ettim. Peki neler yaptık?

• Her ay 70-100 kadar dosya değerlendirildi. Dosyaların yanı sıra, hareketli tartışmalara neden olan önemli konulardan biri Örtülü Reklamlar’dı.

• Sağlık hizmetlerine ilişkin vaatler  ve kozmetik ürünler arasındaki ilişki ve ilaç reklamları da Kurul’un dikkatle değerlendirdiği konulardandı.

• İdari para cezalarının sektörel dağılımında ilk sırada olan gıda sektörünü, ikinci sırada iletişim hizmetleri izliyor. Üçüncülük, kozmetik ve temizlik ürünlerine ait.

• Reklam Kurulu tarafından yasaya aykırı bulunan dosya sayısı 2013’te 974, 2014’te 765. Aykırı bulunan dosyaların 2013’te 378 adedine, 2014’te 199 adedine idari para cezası verilmiş. Reklam Kurulu tarafından verilen durdurma cezası sayıları ise, 2013’te 596 ve 2014’te 566 adet.

• Bu sene Reklam Kurulu mesaisini alan en önemli konu,  6502 sayılı Karşılaştırmalı Reklamlara ilişkin yasaya yeni düzenlemeler getiren yönetmeliğin hazırlanması oldu.İstanbul’da gerçekleşen bir çalıştayda ön hazırlıklar değerlendirildi, Amerika ve Avrupa Birliği’ndeki uygulamalar incelendi.

• Marka belirterek Karşılaştırmalı Reklam yapılabilmesinin önünü açan madde, uygulamaya önümüzdeki sene geçecek. Yönetmeliğin yürürlük maddesi ile ilgili bazı kaygılar var. Reklam Kurulu’nun geçiş sürecinde iyi niyetle davranmayı seçeceğine, sektörün de mümkün olan en hızlı sürede değişikliklere uyumluluk sağlayacağına inanıyorum. Dikkat lütfen!

• Vee… Görevini “Reklam politikaları oluşturulması ve uygulanması ile ilgili; çağdaş iletişim uygulamalarını izlemek, reklam sektörünün ve reklam denetim işlevinin geliştirilmesine yönelik araştırma ve çalışmalar yapmak, görüş ve önerileri ilgili mercilere iletmek” olarak belirlemiş bir Reklam Konseyi oluşturuluyor. Konseyin sağlıklı, verimli bir yapıya kavuşması için reklamverenlerle ortaklaşa emek harcayacağız.

Yani Kurul, Konsey, Komisyonlarda sektörümüz adına görev alarak; kurumsallaşmayı ve kolektif çalışmayı, pekiştirici adımları hep birlikte atacağız…

 

Nesteren Davutoğlu
Reklamcılar Derneği Onur Üyesi

Bu yazı Campaign Türkiye Şubat 2015 sayısında yayınlanmıştır.