artwork

Reklam Konseyi kuruldu…

9 yıl önce

0

Yürürlüğe giren 6502 sayılı yeni Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da, ‘Reklam Konseyi’nin kuruluşu ilk kez tanımlandı. 2012’de III. Reklam Sempozyumu’nda önerdiğimiz Reklam Konseyi’nin hayata geçmesini, sevindirici bir gelişme olarak görüyoruz. 24 Aralık 2014 tarihli yönetmelikle, 1 Ocak 2015 itibariyle yürürlüğe giren Reklam Konseyi’nin kuruluş amacı, reklam politikalarının oluşturulması ve uygulanması ile ilgili olarak; çağdaş iletişim uygulamalarını takip etmek, reklam sektörünün ve reklam denetim işlevinin geliştirilmesine yönelik araştırma ve çalışmalar yapmak, bu alanda görüş ve önerilerde bulunmak ve ilgili mercilere iletmektir. Türkiye’de bir ilk olan Reklam Konseyi, iyileştirmeye yönelik çalışmaların yapılabileceği ve sektörün tüm paydaşlarının yer alabileceği bir platform olacaktır.

Yönetmelikte, Konsey’in görevleri, reklam ve pazarlama iletişimi alanlarına ilişkin çağdaş ve uluslararası gelişmeleri ve yargı kararlarını izleyerek, bu alanlarda düzenleme ve denetim işlevinin geliştirilmesi ile ilgili görüş ve önerilerde bulunmak, ihtiyaç halinde çalışma grupları kurmak ve çalışma gruplarına başkanlık edecek üyeleri belirlemek, çalışma gruplarının raporlarını incelemek ve görüşmek, reklam ile ilgili konularda kamuoyunda farkındalığın arttırılmasına yönelik önerilerde bulunmak, tüm mecra ölçümlerinin sağlıklı bir şekilde yapılması amacıyla öneriler geliştirmek, bu hususlarda belirlenen görüş ve önerilerle ilgili olarak yapılan çalışmaları izlemek ve sonuçlarını değerlendirmek, kamuoyunu bilgilendirmek, gerektiğinde bu çalışmaları yayınlamak ve kılavuzlar oluşturmak olarak tanımlanmaktadır.

Reklamverenler olarak, 2015 yılında reklam sektörünün gelişmesinde önemli rol oynayacak kurumlardan birisinin de Reklam Konseyi olacağını düşünüyoruz. Konseyin, etik kurallara uyum da dahil olmak üzere, iletişim sektörünün sağlıklı çalışmasına; sektörün zaman zaman karşı karşıya kaldığı çelişkili uygulamaların giderilmesine ve tüketicinin yasalar doğrultusunda en üst seviyede korunmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz.

 

Ergun Ermutlu

RVD Yön. Kur. Üy., Reklam Konseyi ve Reklam Yatırımları Yür. Kur. Bşk.

 

Bu yazı Campaign Türkiye Şubat 2015 sayısında yayınlanmıştır. 

 

 

Senin için
Tümünü göster
2024 Medya bütçeleri ne olacak!

RVD ile Reklam Üzerine...

RVD ile reklam üzerine

Önceliğimiz, reklamda toplumsal cinsiyet eşitliği...