artwork

Programatik ve otomasyon

7 yıl önce

0

Programatik satın alma yöntemi, medya dünyası için adeta devrim niteliğinde. Tüm medya kanallarına enerjik ve taze kan pompalayan bir kalp görevi üstleniyor.

Programatik masaüstü ve mobil kullanımları çoktan fethetti. Bununla beraber televizyon, açıkhava ve çevrimiçi müzik platformlarına da taşmış durumda. Türkiye’de de akıllı televizyonlarda programatik video & alt bant uygulamaları, açıkhavada dijital ekranların programatik ile satın alma çalışmaları yapılmaya başlandı ve tartışmalar yaşandı: “Bu işler programatik değil ki!” gibi yorumlar bu tartışmaların temelini oluşturdu. Kafa karışıklığını yaratan durum ‘programatik’ kelimesinin, her geçen gün hızla gelişen dijital ekosistemdeki tüm platform, araç ve işlemleri tanımlamak için kullanılan ‘muğlak’ bir terime  dönüşmesinden kaynaklanıyor. IAB, şu sıralar Amerika’da yayınladığı makalelerde dijital ekosistemdeki bu oyuncuların ve süreçlerin daha net anlaşılması için artık ‘otomasyon’ kelimesini sahiplenmeyi öneriyor. Böylece ‘programatik’ kavramı üzerindeki gereksiz baskı da azalacak gibi gözüküyor. IAB’nin önerisi, “Bu yayın programatiktir veya değildir” tartışmalarının artık geride bırakılması yönünde. Asıl odaklanmamız gereken konu ise dijital tedarik zincirinde yer alan tüm süreçleri ve işlemleri ‘kısmen veya tamamen’ otomasyon ile yönetme kapasitelerimizi geliştirmek, satın alma süreçlerinin şeffaflaşmasını sağlamak. Programatiği sadece ekranlar üzerinde ‘teklif alma-verme’ platformları olarak düşünmek büyük bir yanılgı. Geldiğimiz noktada bu satın alım sürecinde; reklam güvenliği, reklamın etkisi, envanter kalitesi, verilerin kullanımı, hedef kitlenin doğruluğunu ölçme gibi birçok ek aracın ‘otomasyona’ dayalı olarak beraber çalıştığını hatırlamakta fayda var.

IAB Türkiye’den bir haber

IAB Türkiye Yönetim Kurulu kararı ile “Programatik Çalışma Grubu” kuruldu ve çalışmalarına başladı. Amaç, sektör oyuncularını doğru yönlendirmek, ihtiyaçlarına cevap vermek ve eğitim çalışmaları gerçekleştirmek olacak.

Atakan Demirci
IAB Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Ağustos 2017 sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Bu yıl MIXX’te yenilikler var!

IAB ile Dijital Üzerine...

Dikkat! Dikkat!