artwork

Performans üçlüsü

8 yıl önce

0

Dijital pazarlamacıların işlerini daha isabetli yapmasına katkı sağlamak için kullanabileceği veri araçları ve fırsatların sayısı her geçen gün artıyor. Bu çerçevede “Ölçüm, Varlıklar ve Otomasyon” önümüzdeki dönemde rekabette öne çıkma arayışı içindeki performans, reklamverenlerin dikkatini yoğunlaştırması için hayati önem taşıyacak öncelikli üç alan olarak konumlanıyor.

Çoklu cihaz ve kanala ilişkin yeni gerçekliği henüz kabul etmemiş olan işletmeler, 2016 yılında bu yaklaşımlarını yeniden gözden geçirme ihtiyacı duyacak. Kullanıcılar araştırma ve satın alma arasında geçen süreçlerde cep telefonlarından tabletlere, tabletlerden masaüstü bilgisayarlara geçiş yaparken, eski ölçüm modelleri bu kesintisiz hareketi ölçebilme yeterliliğini taşımıyor.

İyi işletmenin her zaman iyi hizmet anlamına geldiğine dair geleneksel kural dijital işletmeler için de bire bir geçerli. Etkileşimi artırmak büyük önem taşıyor. Google Polymer gibi geliştirme kütüphaneleri ve araç setleri, bağlanma ve dönüşümü artıran zengin uygulama-benzeri web siteleri oluşturmayı daha kolay ve daha ucuz hale getiriyor. Burada birçok işletme için önemli bir varlık olan ve 2016’da yeni teknolojiler ve iş modelleri açısından kapsamı daha da genişleyecek mobil dünyanın en kritik alanlardan biri olduğunu da hatırlamakta fayda var.

Her gün daha çok kullanıcının daha fazla cihazla internete bağlandığı ve ölçüm yeteneklerinin geliştiği günümüzde dijital manzara giderek karmaşıklaşıyor. Örneğin Google aramalarının %15’i, daha önce sistemde rastlanmamış yeni sorgulardan oluşuyor. Üstelik sorgu, tam olarak kişiselleştirilmiş reklam deneyimi sunulmadan önce değerlendirilmesi gereken zaman, konum, cihaz vb. gibi birçok değişkenden sadece biri. “Bu karmaşadan nasıl kurtuluruz?” sorusunun cevabı ise 2016 yılında otomasyon olacak. Kuşkusuz otomasyon tüm kontrolü bir kara kutuya teslim etmek anlamına gelmiyor. Öte yandan algoritmalar işleri hiçbir insanla karşılaştırılamayacak hız ve hassasiyetle yürütürken, bize de strateji ve planlamaya ayıracak zaman yaratıyor.

 

Bülent Hiçsönmez

Google Türkiye Ülke Direktörü

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Şubat 2016 tarihli sayısında yayınlanmıştır.