artwork

Pazarlamacılar Oscar adayı olur mu?

8 yıl önce

0

Daha önce Cannes Lions’ta kendilerine yeterince yer bulamayan uzun metrajlı- kısa metrajlı markalı içerikler bu yıl yeni etkinlik ve yarışma Lions Entertainment ile kendilerini daha rahat gösterdiler. Ne dersiniz yakında pazarlamacılar Oscar’a aday olur mu?

Nikewomen… Margot vs. Lily…

Bir yıl kadar önce NewsCred CEO’su Shafqat Islam’ın bir röportajını dinlemiştim. Shafqat Islam şöyle diyordu: “Pazarlamacıların geleneksel yayıncıların ürettikleri içeriklerle aynı seviyede güçlü ve etkileyici içerikler üretememeleri için hiçbir sebep yok. 5 yıl sonra bir bakarsınız pazarlamacıların da Emmy, Pulitzer, Oscar gibi ödüller aldığını görürüz, kim bilir?
Hiç inandırıcı gelmemişti. Ta ki bu yıl Cannes Lions’ın yeni bölümü Lions Entertainment’ta ödül alan işleri inceleyene kadar.

İçeriği kültüre dönüştüren işler
Bu yıl eski adı Markalı İçerik ve Eğlence olan kategori kaldırılmış, yerine iki günlük özel bir etkinlik ve 65 kategorili yarışma olan Lions Entertainment getirilmişti.
İki günlük etkinlik çarpıcı konuşmacılarıyla yetenek ve hikaye anlatımının yarattıklarını ve yaratabileceklerini ortaya koyarken, Lions Entertainment yarışması da “içeriği kültüre dönüştüren” işleri ödüllendirdi. Geçen yıllarda Markalı İçerik ve Eğlence kategorisinde elmalarla armutların yarışması sonucunda aradığını bulamayan pek çok iş de ismini duyurma ve ödül alma şansı buldu. İşte bu işleri incelerken aslında Shafqat Islam’ın öngörüsünün ileride bir gün gerçek olabileceğini düşündüm. Çünkü bu yıl, daha önceden belki “reklam”lara verilen ödüller arasında kendilerini gösterememeleri belki de pazarlamacıların içeriğe bu kadar çok kafa yormamaları nedeniyle göremediğimiz uzun metrajlı, kısa metrajlı markalı içerikler ödül alanlar arasında kendini gösteriverdi. Online Kurgu Diziler kategorisinde Wieden+Kennedy’nin “Nikewomen: Margot vs. Lily” filmi, 15 dk’dan Uzun Kurgu kategorisinde Very Agency’nin Ford için hazırladığı “The Family” filmi, Kurgu Olmayan Diziler kategorisinde Norton by Symantec’in “The Most Dangerous Town On The Internet” belgeseli Altın Aslan’ın sahibi oldu.
Elbette daha Oscar’a çoook yol var ama bunların ilk alıştırma adımları olduğunu düşünmemek için de bir neden yok. Belki Shafqat Islam’ın dediği gibi 5 yıl sonra, belki daha uzakta, ama bir gün mutlaka…

Burçin Tarhan

Konak Medya İçerik Stratejisti

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Ağustos 2016 sayısında yayınlanmıştır.