artwork

Paranın fikri yoktur, fikirler para üretir

10 yıl önce

0

Kristal Elma’nın belki de en ilham verici konuşmalardan biri, Jacques Séguéla’nın “Para’nın fikri yoktur, sadece fikirler para üretir” başlıklı konuşmasıydı. Reklamcılara neden bu endüstride olduklarını; bazen yorulsalar, bıksalar da ertesi sabah neden hala kalkıp işlerine koştuklarını tekrar hatırlattı.

Yaratıcı endüstriler her zaman daha fazlasını alır insandan. Verdiğinizin karşılığını alamamak kalp kırar, can sıkar. Hatta bazen neden bu işin içinde olduğunuzu unutmaya başlamanıza neden olur. Séguéla’nın dediği gibi hepimiz para üretmek için, müşterilerimizin ürünlerinin daha çok, daha kârlı satılması için çalışıyoruz. Yaratıcılık işte bu noktada markanın ayaklarını yerden kesen ve tüketiciyle buluşturan fikirlerle mümkün oluyor. Yaratıcı aklın önündeki ilk hedef eğer para olursa, maalesef para fikir üretmiyor. Bu oyunda reklamveren ve ajans birlikte. Eğer reklamveren ajansını/larını sürekli finansal kontrol ve satın alma pazarlıklarıyla süren bir gündeme maruz bırakırsa, ajansın aklını alacaktır.

Ajans ise gereken şartlarda sürekli finansal önceliği birinci planda tutup, üretmesi gereken katma değeri unutursa, para üreten fikirler yerine çok daha kısır bir işbirliği yaratmaya başlar.

İçinde bulunduğumuz güne bakarsak bütçeler 5 yıl öncesine göre çılgın farklılıklar göstermedi, ama kullanılabilecek mecralar, platformlar neredeyse 3 katına çıktı. Her kuruş değerli ve doğru fikrin arkasına harcanan her kuruşun takibini yaparak etkisini, geri dönüşünü ölçmeli ve buna göre planlama yapmamız gerekiyor. Biz ajanslar bazen işin bu kısmını çok sevmeyiz ama ürettiğimiz fikrin sadece bizim hoşumuza gitmesi değil, sonuca etki edip etmediğini göstermemiz çok önemli. Özellikle dijital alanda çalışan yaratıcı beyinlerin büyük resme daha fazla odaklanmalarının zamanı geldi. Dijitalciler tanımını kırıp, ‘yeni nesil reklamcı’ tanımının altını doldurmaya başlamaları gerek. Markaların geleceği, para kazanacakları iş modellerinin gideceği yer burası. Yaratıcılık, heyecan, tutku, eğlence zaten burada bizi bekliyor…

 

Cüneyt Devrim

IAB Yönetim Kurulu Üyesi

@cuneytdevrim

 

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Ekim 2014 sayısında yayınlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Bu yıl MIXX’te yenilikler var!

IAB ile Dijital Üzerine...

Dikkat! Dikkat!