artwork

Native reklam ve bilinmesi gerekenler

8 yıl önce

0

Native (doğal) reklam, mecraların diline, görüntüsüne, yapısına uygun, eğitici ve eğlendirici içeriklerle müşteriyle etkileşime geçmeyi sağlayan reklam modelidir. Temel özelliği, kullanıcının bir içeriği tüketirken, reklam görüntüsünden uzak, doğal bir şekilde karşılaşmasını ve markayla etkileşime geçmesini sağlamasıdır. Banner’ların daha az ilgi çekmesi, reklamları engelleyen yazılımlar, e-postanın etkisinin azalması ve dikkati farklı dijital mecralar arasında dağılmış tüketici sayısının artması nedeniyle son yıllarda çok hızlı gelişen bir format oldu. Native reklamı içerik pazarlamasından ayıran en önemli unsur native’in bir reklam formatı olarak ücretli (paid) alanları kullanmasıdır. Native alanlarda yayınlanacak içeriğin alanla uyumu, tüketiciye fayda (bilgi, eğlence vs.) sağlaması, başarılı olabilmek için en önemli faktörlerdir.
IAB tarafından belirlenmiş ve kabul görmüş 6 native reklam türü vardır:

1. Haber Kaynağı (In-Feed): Sponsorlu yazılar/içerikler ve haber kaynağında öne çıkarılmış reklamlar.

2. Arama Motoru Reklamları (Paid Search): Arama sonuçları içinde öne çıkan, doğrudan etkileşimi hedefleyen reklamlar.

3. Öneri Widget’ları (Recommendation Widgets): Kullanıcıları marka içeriğine yönlendiren öneri widget’ları.

4. Öne Çıkarılmış Sıralamalar (Promoted Listings): Geleneksel editoryal içerik olmayan sitelerde, özellikle alışveriş sitelerinde

yer alan liste reklamlar.

5. Reklam İçi (In-Ad, IAB Standard): Standart IAB boyutlarında olup metni site içeriğine uyar.

6. Kişiselleştirilmiş / Sınırlandırılamaz (Custom / Can’t Be Contained): Bazı native reklamlar sadece belirli bir platformda yayınlanmak, bir gruba hitap etmek üzere kullanılır. Bunlar da native sınıfına girer ama yukarıdaki örneklerden birinde yer almak için fazlasıyla kişiselleştirilmiştir.

Native’i daha iyi anlamak ve kullanmak için IAB Türkiye’nin 4 Mayıs’ta düzenleyeceği Best of Content Marketing ve Native Semineri’ne katılmanızı öneririz.

Cüneyt Devrim
IAB Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Yeni Trendler Yürütme Kurulu Başkanı

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Nisan 2016 sayısında yayınlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Bu yıl MIXX’te yenilikler var!

IAB ile Dijital Üzerine...

Dikkat! Dikkat!