artwork

Muz kabuğunun düşündürdükleri…

11 yıl önce

0

Bugün hayatımızın ayrılmaz parçası haline gelen pek çok kolaylığı, bilim ve teknoloji alanında elde edilen gelişmeler sayesinde yaşayabiliyoruz.  Toplulukların bilgiye erişimine imkan tanıyarak insanlık tarihinde devrim niteliğinde bir değişime yol açan internetin sunduğu olanaklar sayesinde teknolojik gelişmeleri izlemek, bilgi ve merakı başkalarıyla paylaşmak ve sınırların ötesine geçerek kendini ifade etmek dünyanın her yanındaki her yaştan insan için mümkün. Özellikle günümüzün gençleri bu imkanın fazlasıyla farkında ve internetin sunduğu fırsatlardan sonuna kadar faydalanıyor. İnterneti tek yönlü bir tüketim değil, “paylaşım” platformu olarak kullanıyorlar. Evrensel düzeyde yaşanan bu olgu ise, insanlığın kültür ve bilim mirasının geniş kitleler tarafından paylaşılması ve geliştirilmesine hizmet ediyor. Bu da hem bizler hem de gelecek kuşaklar için son derece umut verici. Çünkü internet insanlara tarihte daha önce eşi görülmemiş şekillerde birbiriyle bağlantı kurma olanağı sunarken, bir zamanlar birbirinden ayrı olan pek çok şey bir anlamda yan yana gelme olanağı buluyor.

Kısa bir süre önce yaşanan bir gelişme, bugünün gençleri ve gelecek kuşaklar için neden umutlu olmamız gerektiğini çok net bir şekilde ortaya koyuyor:

Lise öğrencisi olan Elif Bilgin, ‘muz kabuklarının biyoplastik üretiminde kullanılması’ projesiyle dünyanın en büyük online bilim fuarı olan Google Bilim Fuarı’ndaki 15 global finalistten biri oldu. Projesi 120 ülkeden binlerce başvuru arasından sıyrılan Elif, büyük final öncesinde Scientific American Science in Action ödülünün de sahibi de oldu. Elif’e projesini hayata geçirilebilmesi için 1 yıl süreyle mentorluk ve 50 bin dolar tutarında bütçe desteği sağlanacak.

Yaşıtlarını yüreklendiren ve hepimizi gururlandıran dünya çapındaki başarısından dolayı Elif’i kutluyorum.

Şimdi tekrar düşünelim; insanların teknolojiyi toplumun gelişmesi için pozitif yönde kullanma konusundaki arzu ve çabalarının internetin hayatımıza girmesiyle daha da kolektif bir nitelik kazanması umut verici değil mi?

Bülent Hiçsönmez / Google Türkiye Ülke Direktörü

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Ağustos 2013 sayısında yayınlanmıştır.