artwork

Mobil devrim

9 yıl önce

0

Artık internet üzerindeki aramalar masaüstü bilgisayarlardan değil, akıllı cep telefonları üzerinden yapılıyor. Gezegenimizde yaşayan insan sayısından daha fazla mobil cihaz var. 2008’de yola çıktığından bu yana kullanıcı sayısı bir milyarı aşan Android işletim sisteminin başarı hikâyesi, mobilde gelinen noktayı anlamamıza yardımcı oluyor.

Bugün, dünyada 400 üretici ve 500’den fazla operatör tarafından Android işletim sistemine sahip 4 bin farklı cihaz sunuluyor. Günümüzün “çok ekranlı” dünyasında, cep telefonundan tablete, kolumuzdaki saatten otomobile ve oturma odasına kadar her yerde yaygın bir şekilde kullanılıyor. Üstelik tüm bu farklı cihazlar arasında dilediğimiz zaman kolayca geçiş yapabiliyor, bir cihazda bıraktığımız bir içeriği diğer cihazda, üstelik tam da kaldığımız yerden izlemeye devam edebiliyoruz.

Google I/O’dan sonra

San Francisco’da 6 binden fazla geliştiriciyi bir araya getiren Google I/O’da tanıtılan Android M, kullanıcılar ve geliştiricilerden gelen geri bildirimler doğrultusunda yapılan yüzlerce iyileştirmeyle Android platformunda yeni çözümleri hayatımıza katmaya hazırlanıyor.  İhtiyaç duyduğumuzda akıllı telefonlarımızda bulunan bilgiye hızlıca ulaşmak giderek daha önemli hale geliyor. Bu konuda oldukça yetenekli olan Android M ile fotoğrafları ve videoları düzenlemek, saklamak, sıralamak ve paylaşmak çok daha kolay bir hale geliyor.

Her yanımızın dijital cihazlarla çevrili olduğu günümüzün bir gerçeği de henüz bu cihazların birbirlerinden bağımsız olmaları. “Nesnelerin İnterneti” olarak adlandırdığımız teknolojilerin hayata geçmesi, tüm bu cihazların birbirleriyle iletişim kurarak birlikte çalışabilmeleri sayesinde mümkün olacak. Android platformu, geliştiricilerin ve üreticilerin birbirine daha kolay bağlanıp anlaşabilen cihazlar üretmek için ihtiyaç duydukları esneklik ve olanakları sunuyor.

İlk bir milyar internet kullanıcısı ağırlıklı olarak masaüstü bilgisayarlarla geldi. İkinci milyar hedefine ise mobil cihazlar ve teknolojiler sayesinde ulaşılacak.

 

Bülent Hiçsönmez
Google Türkiye Ülke Direktörü

Bu yazı, Campaign Türkiye’nin Temmuz 2015 sayısında yayımlanmıştır.