artwork

Milisaniyelerin önemi

8 yıl önce

0

Dijital medya satın alma ve satma yöntemlerimiz de tıpkı medya ve kullanım alışkanlıklarımız gibi teknolojinin gelişimine bağlı olarak değişmeye başladı. Önceleri daha ziyade deneysel bir teknoloji olarak hayatımıza giren programatik de, medya satın alan ve satan kurumlar açısından giderek vazgeçilmez hale gelen araçlardan biri olma yolunda ilerliyor.

Programatik kısaca; temelleri arama motoru reklamlarına uzanan, medya satın alımını daha hızlı ve akıllı hale getirmek için veriyi analiz edip teknoloji kullanan, ana hedefiyse dijital reklam yatırımlarının verimini artırmak olan bir yöntem. Daha geniş tanımı ve bugün geldiğimiz noktadaysa programatik gerçek zamanlı veriye ve bu veriyi anlamlı öngörülere dönüştüren gelişkin algoritmalara dayanarak otomatik envanter satın alımını tanımlayan genel bir terim konumunda. Emarketer’ın Mart 2015’te, ABD perakende sektöründe çalışan pazarlama yöneticileriyle yaptığı araştırmanın sonuçları sistemin neden kullanıldığını ortaya koyuyor. Katılımcıların %91’i programatikten medya satın alma etkinliğini ve hedefleme yoğunluğunu artırmak, %90’ı tüketici ile daha etkili mesajları buluşturmak, %87’si medya yatırım geri dönüşü hedeflerine ulaşmak, %82’si daha iyi iş sonuçları elde etmek, %75’i marka bilinirliğini artırmak, %75’i daha etkin bir fiyatlandırmadan yararlanmak ve %65’i de tüketiciler nezdinde 360 derece görünürlük kazanmak için yararlanıyor.

Olumlu sonuçlara paralel olarak kullanımda giderek artmaya devam edecek. 2013’te 22 milyar dolar olan küresel programatik reklam harcamasının 2018’de 69 milyar dolar olması bekleniyor. Türkiye’deki programatik satın almaya dair yatırımlar ise, dijital reklam yatırımlarındaki payının %50’den fazla olduğu ABD gibi gelişmiş ülkelerin aksine henüz başlangıç seviyesinde. Ancak AdReport RTB Trend Report Europe’a göre, Türkiye 2014’ün son çeyreğinde 2013’ün aynı dönemine göre tüm ülkeler içinde en fazla büyüyen pazar konumunda. Bu da önümüzdeki yıllarda programatik satın almanın ülkemizde de yaygınlaşacağını ve Türkiye’nin dijital endüstri büyümesini daha da hızlandıracağı anlamına geliyor.

(Kaynak: IAB Türkiye, 2015, “Programatik… Milisaniyelerde Verimli Satın Alma”)

Bülent Hiçsönmez

Google Türkiye Ülke Direktörü

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Mayıs 2016 sayısında yayınlanmıştır.