artwork

Mikro anlar artık daha da önemli

7 yıl önce

0

Kullanıcıların bilmek, gitmek, yapmak ve satın almak istedikleri anlarda telefonlarına başvurmalarının ve bu “mikro anlar”ın öneminden söz etmeye başlamamızın üzerinden, çağımızın temposu açısından bakıldığında uzunca bir süre geçtiğini söylemek mümkün.

Aradan geçen yaklaşık iki yıllık süre içerisinde günlük hayatımızda karar almak ve harekete geçmek için dijital ortamdan yararlanmak çoğumuz için neredeyse vazgeçilmez hale gelmiş durumda. Elimizin altında bu cihazlar olmadan önce bir şeyi arama, öğrenme ve satın alma işini nasıl yaptığımızı hatırlamakta adeta zorlandığımız bu süreçte, kullanıcıların değişen arama davranışları çerçevesinde beklentileri daha da netleşiyor.

Kimisi otomobil, ev veya tatil ararken kimisi kulak pamuğu, pizza ya da reçel ile ilgili arama yapmak için ihtiyaç duyduğu anda telefona uzanabiliyor. İster çok ister daha az önemli olsun, insanlar bir karar vermeden önce telefonlarına danışma ihtiyacı duyuyor. Öyle ki, geçtiğimiz iki yıl içerisinde ABD’de mobil cihazlarda yapılan “en iyi” aramalarındaki artış %80 oranında.

Gelinen noktada, tüketicilerin karşısına doğru anlarda çıkabilmek ve ihtiyaç duyduğu bilgiyi sağlamak daha da önem kazandı. Mobil cihazlar bize hız avantajı sağlarken, bu hıza bağlı olarak son anda karar verme konusunda bu cihazlara başvurma sıklığımız da her geçen gün artıyor.

Nitekim ABD’deki bir araştırmanın sonuçlarına göre, akıllı telefon kullanırken araştırdığı şeyi hemen o an satın alma beklentisinde olanların sayısı, bir yıl içerisinde %50 artmış. Bu beklentiler, site ve uygulama deneyimlerine de yansıyor. Tüketicilerin, mobil site veya uygulamalarını, bulundukları konuma göre özelleştiren markalardan satın alma ihtimalleri de önceki yıla göre önemli derecede artmış durumda.

Görünen o ki, tüketicilerin daha da hızlı, kişisel ve bilgilendirici deneyimlere yönelik beklentisi artmaya devam edecek. Bu beklentiler doğrultusunda, pazarlama profesyonellerinin karşısına çıkacak gereksinimler de ve fırsatlar da benzer şekilde artacak.

Bülent Hiçsönmez
Google Türkiye Ülke Direktörü

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Ağustos 2017 sayısında yayımlanmıştır.